• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z Turbina- wpada w tryb awaryjny powyżej 120km/h

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam Was, pisałem już raz, samochód po złapaniu prędkośći między 110-120km/h wyłącza turbine - z tego co mi podpowiadano jest to NOTLAUF.
Błąd silnika wyskakuje: P0234-przekroczona dopuszczalna wartość ciśnienia doładowania - błąd przerywany
czy coś podobnego (z tym błędem przerywanym).
Pytanie teraz takie, naprowadzono mnie na ZAWÓR PODCIŚNIENIA TURBINY, lecz kod silnika to AGR(turbina bez zmiennej geometrii)- więc zaworek różni się od 3/4 zaworków moich znajomych żebym mógł podłożyć i zobaczyć czy to pomoże.
A więć pytanie - czy mogę podlożyć zawór od nowszej generacji turbiny? ps. w ich samochodach oby dwa zaworki obok siebie są takie same, u mnie zaworek podciśnienia turbiny jest inny, niż ten drugi(bodajże od EGR'u)
Siedzę z tym kłopotem już od miesiąca,i strasznie mnie męczy. Jeżeli to nie ten zaworek, to ponoć ta grucha, ktoś możę zerknąc okiem na temat?
Z góry dziękuje Panowie, oraz pozdrawiam. KAMIL

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Zanim zaczniesz zmieniać zaworki sprawdź czy grucha pracuje prawidłowo, czyli nie zacina się czasami, najlepiej podłącz do niej dużą strzykawkę z wężykiem i zaciągaj, dźwignia powinna pracować płynnie bez skoków.

szymon6a

Nowy
Punktów
0
Miasto
Białystok
Po pierwsze nie masz turbiny ze zmienną geometrią, więc masz turbo WG sterowane ciśnieniem a nie podciśnieniem, dlatego masz inny zaworek. Nie możesz go zamienić na n75 od wersji VNT sterowanej podciśnieniowo. Po pierwsze zacznij od sprawdzenia szczelności przewodów ciśnieniowych i podciśnieniowych, jeżeli Twoje auto ma mapsensor ( czujnik ciśnienia doładowania) wbudowany w ECU ( komp silnika) to warto też wymienić przewodzik ciśnieniowy który znajduje się wewnątrz ECU. Jeżeli to nie pomoże to zabieramy się za rzeczy kolejne czyli np poszukiwanie nieszczelności w układzie dolotowym lub podmianka zaworka n75 od wersji WG

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Wymieniłem zaworek n75 na podmiankę, i nic nie dało. kolejnym krokiem będę sprawdzał gruchę czy pracuje jak powinna.
Starsznie denerwuje ten problem, wiec jak nie będzie to grucha, zajrzeć do wężyków?..

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Dobra sprawa, chłopaki, pomoże ktoś? N75 podmieniony, i nic, grucha chodzi.a cisnienie dalej za wysokie powyzej 110-120km/h...na czwartym lub piątym biegu rozłącza turbina (notlauf) kto ma jeszcze jakies pomysły chlopaki pomozcie.. pozdro

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A czujnik ciśnienia podstawiałeś inny? Może przekłamuje.

A to co pisze szymon6a o turbo sterowanym ciśnieniem to prawda, były takie w vw group osobowych? Bo ja z taką opcją miałem styczność tylko w sprinterach 2.9tdi oraz Vw lt 2.5tdi stąd moja ciekawość.

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Dobra sprawa, chłopaki, pomoże ktoś? N75 podmieniony, i nic, grucha chodzi.a cisnienie dalej za wysokie powyzej 110-120km/h...na czwartym lub piątym biegu rozłącza turbina (notlauf) kto ma jeszcze jakies pomysły chlopaki pomozcie.. pozdro

Chłopaki to u szefca drewniane gwoździe prostują...

Sprawdź czy przewody nie sa pozamieniane

Przede wszystkim od kiedy to się zaczęło? Może auto dłużej stało? Świeży zakup? Czym to było diagnozowane? Przede wszystkim potrzebny jest wakuometr :)

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Regulacja sztangi.

Chłopaki to u szefca drewniane gwoździe prostują...

Sprawdź czy przewody nie sa pozamieniane

Przede wszystkim od kiedy to się zaczęło? Może auto dłużej stało? Świeży zakup? Czym to było diagnozowane? Przede wszystkim potrzebny jest wakuometr :)

Witajcie, nie miałem już siły na moje dochodzenia i oddałem auto do "mechanika"
samochód został sprawdzony na oko, i na pierwszy rzut oka mechanik stwierdził że jest coś nie tak ze sztangą, i że turbina nie jest w dobrym stanie. spróbował podmienić na inna działajaca turbine, i nic- błąd to samo. także turbina oraz sztanga jest ok...
czujnik doładowania podmieniony - to samo,
zawór n75 podmieniony- to samo
egr ominięty- to samo
przepustnica - to samo
mechanik naprowadził mnie na tor, dał 70% że błąd może tkwić w sterowniku, bo diagnozował turbine programem (nie pamiętam jakim ale chyba OBD)
jak podłączył pod kompa to odczytał ze turbina nie daje takiego cisnienia nawet jak chodzi na luzie, podaje bodajże +- 500 do 600 hpa, a niby powinnno byc +- 900 do 1000hpa.
Niech mi ktos powie czy to w ogole jest mozliwosc zeby wada była w sterowniku?
Pozdro, sorry za "chłopakow" Panowie.

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
@ostryt4 czyli mapsensor może też zmienić tok wydarzeń i pomóc? już nie wiem na co obstawiać, w tym tygodniu bedę podmieniał sterownik silnika, wyklucze kolejną rzecz. Mechanik stwierdził że to nie problem mechaniczny raczej. . .

@szachu41 vacu nie sprawdzalem jakie podaje, ale chyba z tego co mi wiadomo to by za malo podawalo,a nie za duzo?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Do góry Bottom