• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z zapychającym się fapem 2.0 hdi citroen C4GP 2014 r

wielgosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Witam mam powyższy problem z Citroënem c4 grand picasso prosił bym o pomoc i nakierowanie na problem .
Auto przyjechało z zapchanym dpf-em który nie chciał się statycznie wypalić. Został dolany płyn do fapa i skasowany licznik w ECU, do tego zdemontowany i wyczyszczony maszynowo )
Na koniec sprawdzony wtryskiwacz adblue i pompka enousa i auto oddane klientowi .

Za 2 tysiecie wróciło z błędami P2463 i P246c ..

-Różnica cisnien na wyłączonym 0 na postoju 7mbar przy 3 tys nie przekracza 100 mbar więc wykluczam czujnik .
- wtryski równo dają więc też raczej sprawne .
- auto nie przeladowuje i trzyma zadane wartosci ,więc układ dolotowy też szczelny.

Auto ma znowu problem z dokończeniem wypalaniu statycznym dpfu, przy sprawdzeniu diagboxem systemu NoX , stwierdza że czujnik jest niesprawny . I super było by super aczkolwiek ani błędu ECU nie wskazują na to I przechodzi pozytywny test grzalki.
Wydaje mi się że auto nie potrafi samodzielnie przeprowadzić wypalania stąd problem powracajacy problem
Jednakże już trochę zgłupiałem ,nie jestem przekonany co do tej sondy , a nie chce klienta naliczać na zbędny wydatek ..

Może jakieś podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegow . francuzy to nie mój konik .
Pozdrawiam Daniel
Automatyczne połączenie postów:

1000010748.jpg 1000010747.jpg

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
600
Za 2 tysiące wróciło...a co ile wypala się średnio filtr w tym Francuzie?

Nie może dokończyć procedury, bo filtr zapycha się na bieżąco.

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Heniek, nie.

Wrocil z bledem bo nie ma warnkow na uruchomienie procedury. Nie ma warunkow razy x I stad jest ten blad, przynajmniej jeden.

Za malo sprawdziles mistrzu, poza tym nie polegaj na diagboxie. Zapnij manualny manometer, pomierz wiecej.

wielgosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Dziekuje za odpowiedz .
Ostatnie wypalanie 500 km , ale tak jak by te wartosci były stałe /niezmienne .
Po wykasowaniu błędów i prawie dokończonym wypalaniu , auto teraz chodzi normalnie. ale "lalek" ma rację jak by ecu nie widział jakiś "wartosci "do wejścia w tryb wypalania i ich nie zglaszał . 1000010766.jpg

Lalek wydawało mi się że problem leży raczej po stronie elektronicznej, niż jakiś nieszczelnościach ? Możesz podpowiedzieć coś więcej

Za malo sprawdziles mistrzu, poza tym nie polegaj na diagboxie. Zapnij manualny manometer, pomierz wiecej.

Ostatnia edycja:

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
sprawdz czy wety?lator sie zalancza niskie i wysokie obroty?

wielgosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Tak wszystko chodzi prawidłowo

Tak wszystko chodzi prawidłowo
Do tego Odłączyłem sonde i auto nie zobaczylo żadnej róznicy czy nawet błędu , więc z jednej strony wychodzi na wadliwą sonde , z drugiej strony zastanawiam się czy nikt nie majstrował tu w programie gdyż licznik przejechanych kilometrów względem nastepnego wypalania jest wciąż stały i wskazuje 0km mimo dłuższej przejażdżki .

Ostatnia edycja:

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
ja bym jednak wytargał fitr i zobaczyl jak wyglada w srodku

wielgosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Filtr targałem te ~ 1.5 tys temu, nie był zabity mimo to poszedł na czyszczenie mechaniczne . (Sonde noX wyjmowałem ) dziwi mnie fakt że mimo odłączenia sondy ECU nie widzi błędu.
A wypalanie statyczne odpala się normalnie dopiero po 10 minutach zwaraca uwagę na zbyt niską temperaturę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Zawsze można dać sterownik kumatemu elektronikowi do sprawdzenia, czy było w nim coś ruszane. Choć to byłoby dość nietypowe, żeby majstrować przy tablicy błędów, a nie po prostu wyprogramować FAP z komputera.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Ktoś może do sprzedania wycioł to co się świeciło i nara pa.
Miałem jednego takiego z całą tabelą wyciętą i jednego z usuniętą kontrolką błędu silnika, a więc można można.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Francu taki glupi nie jest . W parametrach widać że są Nie spełnione warunki wypalania filtra ....

wielgosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Niestety auto po 3 tys znów wróciło. Sonda podmieniona ze zdrowego auta, nic nie zmieniła.
Auto z mojego punktu widzenia samo się nie wypala, ale nie zgłasza też żadnych innych nieprawidłowości . Liczniki km po ostatnim wypalaniu i stoją na 000 . Rozkładam ręce, widzę że niepotrzebnie się za to brałem i muszę się jeszcze trochę nauczyć . :/

Załączniki

• 20230928_084329.jpg
    20230928_084329.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 27

p38

Gaduła
Punktów
14
We francuzie gdy nie sprawne podgrzewanie lusterka, podgrzewanie szyby lub nie sprawne świece to zaczyna procedurę wypalania i przerywa i tak w kółko aż podnosi poziom oleju.

wielgosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
We francuzie gdy nie sprawne podgrzewanie lusterka, podgrzewanie szyby lub nie sprawne świece to zaczyna procedurę wypalania i przerywa i tak w kółko aż podnosi poziom oleju.
Dzięki za inf. Przewody w lusterkach były przetarte ale nie poprawiło to sytuacji .

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
A czynnik jest? Bo miałem kiedyś podobny problem z citroenem berlingo a okazało się że nie było czynnika a ktoś zrobił adaptacje uzupełnienia czynnika lecz go tak naprawdę nie uzupełnił.

wielgosz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Tak, płyn Fapa Uzupełnieniony , auto nie potrafi przejść temperatury powyżej 300stopni .
Czujniki wykluczam działają płynnie. Egr sprawny, błędów silnikowych równiez brak.
Auto dopóki nie zostanie skastrowane przez błąd chodzi bez zarzutu( ma moc nie kopci )
(Czujnik różnicy ciśnień pokazuje już na wolnych 10-15 mbarow a przy obciążeniu 150 Mbar stąd błędy )

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
412
Tak, płyn Fapa Uzupełnieniony , auto nie potrafi przejść temperatury powyżej 300stopni .
Czujniki wykluczam działają płynnie. Egr sprawny, błędów silnikowych równiez brak.
Auto dopóki nie zostanie skastrowane przez błąd chodzi bez zarzutu( ma moc nie kopci )
(Czujnik różnicy ciśnień pokazuje już na wolnych 10-15 mbarow a przy obciążeniu 150 Mbar stąd błędy )
Jakby wtrysk nie podawał tego dodatku do fapa , może zapchany , stąd też taka niska temp podczas próby wypalenia

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Tam chyba ten dodatek jest dodawany do paliwa za każdym razem jak jest tankowane i dlatego powinno się tankować do pełna bo producent zaprogramowaną tak że jest dodawany czynnik do pełnego baku paliwa. A jak niektórzy tankują za 100 pln to i tak do paliwa jest dawane za dużo tego czynnika.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Może usterka jest użytkownik a nie auto?? 500 km to wartość zaraz po adaptacji po myciu/wymianie. Nawet przy nieudanych ten parametr powinien się zmieniać...

Mam taką klientkę, 2km w jedną i w drugą, najlepiej bez gazu bo to niebezpieczne. Haha.

Do góry Bottom