• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Procedura wymiany oleju VW Jataco JP JC7

auto-andrzej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Jeśli mogę to jeszcze jeden nowy pochwali się problemami za skrzynią JP JC7 09B 321 107:
-przy zmianie biegu z 3 na 4 "slizga się " 4 bieg wchodzi z opóźnieniem ( obroty wzrastają i po chwili wchodzi 4)
-na 5 biegu przy gwałtownym przyspieszeniu obroty wzrastają a prędkość rośnie powoli ( jakby się sprzęgło ślizgało)
-co do wymiany oleju, gdzie w mojej skrzyni są śrubki kontrolna i wlewowa?

auto-andrzej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Z tym olejem to się zgadza wszystko oprócz śruby kontrolnej. Moja skrzynia jest z miską olejową i w pokazanych miejscach nie ma śrubek. Ale bardziej zależy mi na diagnozie doświadczonego fachowca od asb odnośnie moich przypadłości. Z góry dziękuje.

Dodam jeszcze, że w czasie diagnostyki komp. żaden błąd się nie wyświetla.

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Powyższe opisy wymiany oleju dotyczą skrzyni biegów Jatco JF506E (Vw - Audi oznacza ją 09A). Skrzynia JF506E nie posiada miski olejowej. Proszę podać markę, model, rocznik oraz poj. silnika.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
A więc masz skrzynkę JF506E (09B). Pokrywka od spodu skrzyni nie jest miską oleju lecz służy (po jej odkręceniu) do łatwiejszego demontażu filtra oleju umieszczonego wewnątrz skrzyni biegów. Oczywiście należy skrzynię wymontować z pojazdu, "rozpołowić" ją, następnie odkręcić pokrywę i mamy łatwy demontaż filtra oleju ze względu na wydłużony "kominek" zasysający olej w filtrze. Co do spuszczania oleju i jego kontroli stanu, tak jak na zdjęciu:

PS. skrzynie te (09B) montowane były w Vw Transporter, Vw Sharan, Seat Alhambra i Ford Galxy.

Co do usterki skrzyni, to winiłbym lock-up w sprzęgle hydrokinetycznym. Ta skrzynka lock-up (blokadę sprzęgła) zapina od czwartego biegu, a u Ciebie właśnie na 4 i 5 masz poślizgi. Dobrze określiłeś ............ obroty wzrastają a prędkość rośnie powoli ( jakby się sprzęgło ślizgało).

Załączniki

• JF506E.jpg
    JF506E.jpg
    246,1 KB · Wyświetleń: 188
Ostatnia edycja:

auto-andrzej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
I to jest fachowa odpowiedź.
To znaczy, że jeśli zmienię sprzęgło hydrokinetyczne na takie po regeneracji to gęba będzie mi się cieszyła przy każdej zmianie biegów ?

auto-andrzej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Dzięki za wszystkie informacje. Teraz tylko muszę znaleźć wolną chwilę i do roboty. Pozdrawiam panie Romualdzie.

Patryk Mechanik

Początkujący
Punktów
0
Siemano, mam 1.9TD+ AUTOMAT skrzynia 09A kod FST.
skrzynia działa tylko chwile po odpaleniu silnika. po czym biegi giną trzeba zgasić odpalić na nowo i wracają.

*wymieniłem olej na nowy(stary olej czarny ale brak ciał obcych ) wcześniej rzęziła na początku a teraz po wymianie spoko cisza.
* na kompie błędów brak, w silniku i skrzyni

Auto już takie kupiłem nie wiem jakie objawy były wcześniej, poprzedni właściciel twierdzi że diagnozę postawił mechanik taką iż jest to czujnik ale jaki konkretnie nie wiadomo.

Pozdrawiam

Punktów
0
Witam,
Również posiadam 1.9 TDi automat tiptronic 09a fst. Po zakupie auta brak 4 biegu - wrzuca na luz. Po rozbiórce rozdzielacza olejowego okazało się że brakuje jednej plastikowej kulki w gnieździe (ktoś wie na co ma wpływ ?), wsadziłem 0.5mm większą ze skrzyni mercedesa. Niestety teraz już nie ma nawet 3 biegu. Ktoś poradzić coś w tym temacie ?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Do "Patryk Mechanik".
................ skrzynia działa tylko chwile po odpaleniu silnika. po czym biegi giną trzeba zgasić odpalić na nowo i wracają ............... Wracają i można jeździć, skrzynka zmienia biegi ? Opisz dokładnie.

Do "przemeks1821".
Skąd wiesz że brakowało kulki, należało zrobić zdjęcie i zamieścić na stronce. Trudno się domyślać, która kulka za co odpowiada, jest ich kilka.

Panowie załóżcie oddzielne tematy bo robi się bałagan.

Punktów
0
bo mam schemat tego sterownika hydraulicznego a w nim wyraźnie pisze ile i gdzie powinno być kulek metalowych i plastikowych.

ggrzywacz

Nowy
Punktów
2
Miasto
Tychy
Witam,
Zwracam się do Was z prośbą gdyż mam podobny problem w moim Scharanie.
Dane silnika 1896,00 cm3 TDI, 85,00KW (116KM) (kod AUY)
Automatyczna skrzynia biegów Tiptronic pięciobiegowa typ: JP JC7 09B 321 107 (kod FBN)
Od pewnego czasu na zimnym silniku nie chce przełączać piegów (wsteczny jest).
Zagrzeję silnik do 70 stopni i wszystko pięknie pracuje.
W warsztacie zaczęto naprawę od wymiany oleju w skrzyni.
Zdziwiłem się jak mechanik poinformował mnie, że w skrzyni było za dużo oleju.
Spuścili 4,5L oleju a wlali 2,5L oleju przekonując mnie, że tyle ma być.
Panowie bardzo proszę powiedzcie, jaki i ile tam faktycznie powinno być oleju i co może być przyczyną braku zmiany piegów na zimnym silniku.
Czy w mojej skrzyni jest ten sam zaworek, co opisywany wyżej?
Ślicznie dziękuję.

Załączniki

• JP_JC7_09B_321_107_(FBN).jpg
    JP_JC7_09B_321_107_(FBN).jpg
    166,5 KB · Wyświetleń: 31
  • JP_JC7_09B_321_107_(FBN)_.jpg
    JP_JC7_09B_321_107_(FBN)_.jpg
    84 KB · Wyświetleń: 29

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Witam,
Zwracam się do Was z prośbą gdyż mam podobny problem w moim Scharanie.
Dane silnika 1896,00 cm3 TDI, 85,00KW (116KM) (kod AUY)
Automatyczna skrzynia biegów Tiptronic pięciobiegowa typ: JP JC7 09B 321 107 (kod FBN)
Od pewnego czasu na zimnym silniku nie chce przełączać piegów (wsteczny jest).
Zagrzeję silnik do 70 stopni i wszystko pięknie pracuje.
W warsztacie zaczęto naprawę od wymiany oleju w skrzyni.
Zdziwiłem się jak mechanik poinformował mnie, że w skrzyni było za dużo oleju.
Spuścili 4,5L oleju a wlali 2,5L oleju przekonując mnie, że tyle ma być.
Panowie bardzo proszę powiedzcie, jaki i ile tam faktycznie powinno być oleju i co może być przyczyną braku zmiany piegów na zimnym silniku.
Czy w mojej skrzyni jest ten sam zaworek, co opisywany wyżej?
Ślicznie dziękuję.

Przeczytaj post #13

Do góry Bottom