• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o rade w sprawie skrzyni Powershift.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Kupiłem Forda S-maxa z 2010r. ze skrzynią powershift ,po pewnym czasie przy ruszaniu z miejsca samochód zaczął szarpać, ale pozostałe biegi zmieniał płynnie.Udałem się więc do mechanika ,który stwierdził ze są to tarcze sprzęgła oraz był wadliwy czujnik prędkości w skrzyni, postanowiłem wymienić 4 tarcze oraz czujnik. Po wymianie samochód przestał szarpać, ale po pewnym czasie po dłuższej jeździe raz szarpie raz nie i w czym problem ??? Co może być jeszcze przyczyną .Proszę o Pomoc bo nie chcę znów pchać się w dodatkowe koszty.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
SPRAWDZENIE PARAMETROW - czyli jakie widzi parametry sterownik skrzyni , moze nowy/uzywany czujnik jest uszkodzony. podstawa w powershift to sprawdzenie parametrow

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Witam mój mechanik dalej nie uporal się ze skrzynią ,został sprawdzony sterownik jest z nim wszystko w porządku.Tarcze wymienione teraz twierdzi ze to coś z napięciem ponieważ szarpie przy ruszaniu w momencie gdy dodaje się gazu,ale nie jest wstanie tego zdiagnozować. Może ktoś zna kogoś kto by mógł mi pomóc jestem z Lubelskiego lub możecie coś podpowiedzieć.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
A gdzie mam dostarczyć

W środę wyjeżdżam do Karwi widzę ze to po drodze jak by Pan miał czas to mógłbym zajechac.

Ewentualnie jak by się dało chociaz zlokalizować problem

Ostatnia edycja:

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Szarpie przy ruszaniu jak puszczam hamulec płynnie rusza w momenie dodawania gazu szarpie parę razy ,później biegi ładnie wchodzą. Wymieniane były tarcze ze sprezynkami ponieważ się slizgaly ,olej,czujnik prędkości, sprawdzony został sterownik wszystko ok.robiona była kalibracja po zrobieniu tej kalibracji przez jakiś czas dobrze pracuje później znów to samo .Błąd jaki się pokazywał to PO715

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Tak blad dalej wystepuje i po adaptacji w momencie pojawienia sie błędu gubi adaptacje mechanik mówił ze następuje spadek napięcia czy coś w tym stylu, twierdzi ze to coś z natężeniem pradu

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
I jak jest Pan w stanie mi pomóc? Wczoraj znajomy pokasowal mi błędy czyli PO715 oraz pojawilo się coś z abs i okazało się ze że błąd od skrzni PO 715 udało się usunąć skrzynia pracowała super po przjechali 50 km objawy powrocily

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Nie wiem czy powrócił ponieważ nie mam czym sprawdzić ale objawy mogą wskazywać na przewody? ??

Do góry Bottom