• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o rade w sprawie skrzyni Powershift.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Kupiłem Forda S-maxa z 2010r. ze skrzynią powershift ,po pewnym czasie przy ruszaniu z miejsca samochód zaczął szarpać, ale pozostałe biegi zmieniał płynnie.Udałem się więc do mechanika ,który stwierdził ze są to tarcze sprzęgła oraz był wadliwy czujnik prędkości w skrzyni, postanowiłem wymienić 4 tarcze oraz czujnik. Po wymianie samochód przestał szarpać, ale po pewnym czasie po dłuższej jeździe raz szarpie raz nie i w czym problem ??? Co może być jeszcze przyczyną .Proszę o Pomoc bo nie chcę znów pchać się w dodatkowe koszty.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Witam ponownie po długich analizach i wykluczeniu wszystkich usterek stwierdzono ze przyczyną szarpania przy ruszaniu jest komputer skrzyni biegów sterownik okazał się w porządku .czy ma ktoś do sprzedania używany komputer do forda s max z 2010 r. 2.0 163 km

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Ok ale potrzebuje który będzie pasował do mojego modelu.może ma ktoś do sprzedania?

Albo zna ktoś zaklad który by naprawil taki komputer i mógłby go zamontowac

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Witam a jest możliwość odczytania numerow bez wyjecia jego.

Czy ktoś wie czy jest możliwość zamiany skrzyni automatycznej na manualna i jakie są koszty?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Chcesz wymienić sterownik (komputer) trzeba go wyjąć.
Chcesz dać do naprawy sterownik (komputer) trzeba go wyjąć.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Czy ktoś wie jakie są koszty przerzucenia skrzyni automatycznej na manualną. I kto to może zrobić

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Za dużo zabawy żeby przekładać. Nowe sprzęgło dwumas wysprzeglik skrzynia pólosie pedały wiązka komputer silnika lewarek itp. Gra nie warta świeczki.

danels

Nowy
Punktów
0
dostarcz mi to auto to je naprawie
Witam mam problem w kudze 14 rok z powershiftem jak jest zimna to przy ruszaniu szarpnie jak na drugi bieg wrzuca im cieplejsza tym lepiej ale też potrafi . Jeśli delikatnie ruszam potrafi wcale tego nie zrobić . Jest Pan w stanie pomóc ?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Serwis w Białystoku wie o takim problemie z czujnikami prędkości i oferuje wymianę czujnika na próbę bez gwarancji bo pomogło jednemu na trzech. Ford umywa ręce. U mojego klienta zmiana komputera tez nie pomogła.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Witam mam problem w kudze 14 rok z powershiftem jak jest zimna to przy ruszaniu szarpnie jak na drugi bieg wrzuca im cieplejsza tym lepiej ale też potrafi . Jeśli delikatnie ruszam potrafi wcale tego nie zrobić . Jest Pan w stanie pomóc ?
.

Kompa podlaczyc i zrobic adaptacje sprzegiel. Nie pomoze to naprawa.

kosterna1

Nowy
Punktów
0
Witajcie, czy sprawa zostala rozwiazana ?? gdzies wyczytalem ze moze pomoc aktualizacja sterownikow skrzynii i kalibracja wybierakow ... naforum forda sa osoby ktore to robily i pomoglo .. sam mam ten sam porblem i jestem w trakcie kontaktu z taka osoba ktora moze mi pomoc..

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Jednoznacznie za ruszenie odpowiada sterownik hydrauliczny który podaje odpowiednie ciśnienie do sprzęgła które musi mieć odpowiedni skok oraz powierzchnie okładzin ciernych

Yogi248

Nowy
Punktów
0
Hej,
Odświeżam temat.
Mondeo mk4 2.0 TDCI powershift. Skrzynia jest po wymianie tłumika drgań i oleju. Skrzynia działa wzorowo na D nie czuć zmiany biegów ale problem w tym, że gdy skrzynia wrzuca wyższy bieg dochodzi po chwili do lekkich wibracji w kabinie. Ma to związek z niskimi obrotami w zakresie 1200-1500. Nie ma szarpania, biegi wchodzą dobrze, redukcja tez tylko ta wibracja. Gdy jeżdżę na trybie sport skrzynia przeciąga biegi i trzyma wyższe obroty- wtedy efekt drgań nie występuje lub jest dużo mniej wyczuwalny.
Macie jakieś pomysły? To skrzynia czy szukać przyczyny gdzie indziej ?

Do góry Bottom