• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadnice Zacisku bmw smarować czy nie

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
Witam mam takie pytanie czy prowadnice zacisku w bmw należy smarować? jedni twierdzą,że nie ma być sucho tam drudzy,że powinno bo nienasmarowane nie będą odpowiednio pracować

jak to w końcu jest? :)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
on takze smarował i ...

kolego TRZEBA odpowiednim smarem do prowadnic w kazdym sklepie z gratami do aut kupisz

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
Dzięki za odpowiedzi :) posiadam pastę plastilube ate myślę,że się nada.Pytam ponieważ jeden mechanik powiedział,że tam absolutnie nie ma być smaru.Zaś w internecie napisała jedna osoba

Przy hamowaniu te gumki sie "napinają",a wracając do pozycji wyjściowej powodując odsunięcie sie klocków od tarczy.
Gdy prowadnice posmarujemy smarem,klocki nie będą sie odsuwać.

Dlatego pytam was bo to forum mechaników więc na pewno ktoś wie :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Cofanie się tloczka, powoduje oring uszczelniający na nim. Wchodzi w rowek w zacisku który jest wytoczony pod lekkim skosem, co powoduje automatyczne cofnięcie się tloczka i zluzowanie docisku klocków do tarczy. Dlatego przy regeneracji ważne jest dokładne wyczyszczenie tego rowka :)
Wiadomo, że zapieczone prowadnice też będą blokować przeważnie jedna stronę i dlatego wtedy dużo bardziej z używa się jeden klocek.

Ale jak już napisałem, kto nie smaruje, te. ... :)

Temu kto to napisał pewnie się po prostu gumki porypaly :D

Ostatnia edycja:

XM love Citroen

SuperMechanior
Punktów
114
Prawdziwi twardziele motoryzacji gumek nie używają - FSo Polonez Borewicz, Fiat Uno...
A jak są gumki to delikatnie właściwego lubryfikantu, może być ATE.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
absolutnie nie smarujemy dlatego że pył ci się będzie dostawał do smaru i po jakimś czasie zablokuje prowadniki ,trzeba to dokładnie wyczyścić umyć i to se będzie hulało

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
pytam właśnie o to bo jeśli autko postoi kilka dni i wyruszę w trasę to przy 120km/h trzepie mi kierownicą podczas jazdy.Dopiero po ujechaniu kilku km i hamowaniu trzepanie ustaje.Sprawdzałem przednie tłoczki pracują dobrze bo w sumie to nowe są,prowadniczki,gumki nowe.Z tyłu są prowadniczki nowe+gumki.Tłoczek i osłona przeciwpyłowa stare.Dzieje się też tak,że po puszczeniu ręcznego cofając do tyłu jest pisk z tylnego koła jak by coś dalej trzymało.Natomiast gdy wszystko się rozgrzeje nie ma bicia itp.Przednie tłoczki przyrządem cofają się elegancko.Tylne mogę ręką wcisnąć.Dlatego uczepiłem się tych prowadnic :)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
W systemie ATE sie nie smaruje i koniec kropka. Nie ma żadnej dyskusji typu "a co się stanie jak posmaruję". Jak masz system od Bosch czy TRW czyli takie te "sprężynki", to tam obowiązkowo smarujesz bo ma chodzić gładko. W ATE ma być ciasno i nie może być żadnego poślizgu, bo wtedy "blaszki" w tych "gumkach" nie będą spełniały swojej roli.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
W systemie ATE sie nie smaruje i koniec kropka. Nie ma żadnej dyskusji typu "a co się stanie jak posmaruję". Jak masz system od Bosch czy TRW czyli takie te "sprężynki", to tam obowiązkowo smarujesz bo ma chodzić gładko. W ATE ma być ciasno i nie może być żadnego poślizgu, bo wtedy "blaszki" w tych "gumkach" nie będą spełniały swojej roli.
dobrze ok ale pod warunkiem ze je za kazdym razem wymieniasz i jest na prowadnicach nowy teflon !!!
a ile razy sie spotkałes ze stoi i tylko palnik ,papier WD czy cos innego???
mowimy o nowycch i ori!! zamienniki niestety nie maja idzie metal w metal -troche wilgoci i ......palnik!!

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a tak na serio, to jeśli pod klocek idzie blaszka z "nierdzewki", no nie ma sensu smarować ją w miejscu styku z klockiem, bo sama w sobie robi poślizg. ja czyszczę jarzmo i pod blaszkę cieniutko smaruję, żeby spowolnić korozję i co ca tym idzie blokowanie klocka.
ale każdy robi jak uważa za stosowne. każdy odpowiada za swoją robotę i to wszystko.

a co do tematu, to koledze słabo szczęki odbijają od ręczne i piszczą. no chyba, że trafiła się beemka bez tarczo bębnów z tyłu.

Do góry Bottom