• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadnice Zacisku bmw smarować czy nie

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
Ok jednak posmaruje.Dużo osób pisze,że bmw nie zaleca smarowania tylko jeśli są uszkodzone to wymiana.Tak samo jak bmw nie zaleca wymiany oleju w skrzyni lub olej silnika co 30tys :) po to by do nich pojechać bo nową część :)

Pytanie proste mam są dwie pasty jedna to ATE Plastilube lecz w instrukcji pisze:

nie smarować powierzchni ciernych klocka oraz tarcz hamulcowych i części gumowych

lub druga pasta ate Bremszylinder

Smar Ate Bremszylinder-Paste stworzony został do stosowania przy naprawie, mantażu i konserwacji wewnętrznych części hamulca jak powierzchnie toczne cylinderków, tłoczki, uszczelki i prowadnice. Gwarantuje znakomite smarowanie i obniża tarcie między elementami.
Którą powinien użyć? :)

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Drugi smar dobry jest do montażu tłoczków. Pierwszy też mam i jakoś rewelacji nie ma, jeżeli nie masz żadnego silikonowego to możesz spokojnie go użyć.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
A używa ktoś Ceratec od Textar?

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
Panowie może ktoś mi jeszcze podpowie.Obecnie mam prowadnice zacisków frenkit bo stare oe były już pordzewiałe.Jak to zamienniki po 2 tygodniach zauważyłem już,ze na części prowadnicy zaznaczonej na czarno

https://zapodaj.net/3e3d498a46c2b.jpg.html

pojawia się lekki nalot rudej.Dodam ten kawałek zaznaczony jest odsłonięty.Reszta prowadnicy jest schowana pod gumką i tam jest wszystko ok.Tylko w każdym kole na końcu prowadnicy pojawia się nalot.Nie wiem czym to wyczyścić jak będę rozbierał.Czy szczotką drucianą przetrzeć po prostu ten kawałek zaznaczony czy całą prowadnicę najlepiej? bo właśnie nie wiem czy ona pracuje cała,czy ten kawałek na zewnątrz nie pracuje a pracuje to co pod gumką :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
B ardzo
M dły
W ątek

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Bo się ciągnie taki wątek jak flaki z olejem.

BTW. Te prowadnice na imbusa 7 w środku nie smaruje. Trzeba uważać, bo jak gumy siedzą w Alu to czesto się pod nimi "kokaina" robi.

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
Panowie a czy pasta trw pfg 110 nada się do posmarowania miejsc styku klocka z jarzmem?? bo ate plastilube jest do tego odpowiednie ale nie mieli w sklepie mają tylko trw na dziś i czy nią też można posmarować jarzmo proszę o odpowiedz

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Czytales sklady obu past ?

Ludzie z roku na rok traca instyknt i samorozumowanie... to straszne jest.

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
czyli jednak nie nadaje się to nic zamówię plastilube.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
za chwle wjdzie na rynek producent z wyrobami "smar do prowadnic zacisku Bmw" ..smar do prowadnic zacisku Opel" ...itd. ;)

Do góry Bottom