• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przekładania kierownicza Golf 4

MagicInTheAir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam,
mam pytanie jakie są objawy które wskazują ze taka przekładania nadaje się do wymiany?
Strasznie rzuca autem jak się jedzie, a SKP, mechanicy nic nie widzą.
Czarna magia, auto przegląd przechodzi, robiłem 2x zbieżność a jest problem.

Ostatnio nawet proponowałem (bo zakupiłem) wymianę płynu wspomagania ale mechanik odmówił :wideyed:
Stwierdził ze jest czysty, co prawda czerwony a powinien być zielony ale jest ok.
Jak się pytam o przekładnie, to dostaje odpowiedź że być może lekki luz jest ale po co ja chce naprawiać? nie stuka nie cieknie.
A to że auto toru nie trzyma to już oddzielny temat.

Po prostu zastanawiam się czy kupować w ciemno przekładnie na wymianę czy jechać zregenerować bo chyba nie znajdę serwisu który powie mi że tak, trzeba ja zrobić.
Auto kiepsko się prowadzi, przy przyspieszaniu ściąga i pomimo ustawionej zbieżności nadal ciągnie na prawo.
a do tego chyba po skręcie w prawo nie wraca całkowicie tak w 90% powraca.
No i na pewno jednym palcem się kierownica nie obróci.

MagicInTheAir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
W tej chwili siedzi płyn czerwony...a ponoć zielone były lane, no ale kupiłem zielony Febi i chciałem wymienić, ale się nie dało.

Co do zawieszenia to w sumie oprócz z przodu sworzni i z tyłu amorów, wszystko kompletnie zostało wymienione, tuleje, końcówki, łączniki, amortyzatory z przodu, z tyłu tueleje belki itd.+ łożyskowanie, robiona była zbieżność a i tak przy lekkich nierównościach czy koleinach trzeba mocno kontrować i trzymać kierownice bo zyje swoim życiem.
Tylko że nikt tego nie potwierdza kto widział auto że oj tak przekładnia ma dosyć czy coś, tylko takie jakieś około diagnozy dziwne.
Wg mnie przekładnia nie jest sprawna ale no ja mechanikiem nie jestem, natomiast trochę aut w życiu miałem i takie rwanie kierownicy nie spotykałem zbyt często.
To wszystko tak chodzi jakby wspomaganie działało w 50% a do tego jakieś luzy mega były na przekładni

Otak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
SZCZECIN
Możliwe że trochę przekładnia już wyrobiona i czasami będzie uciekał a luzów w trakcie sprawdzania widać nie będzie już tak kiedyś miałem i dopiero po rozebraniu przekładni było widać, więc można na upartego zregenerować i przy okazji zmienić płyn na taki jaki wskazują katalogi na pewno jej to nie zaszkodzi ale nie koniecznie musi pomóc. Może ktoś miał tym autem jakieś spotkanie z krawężnikiem i mimo braku luzów coś jest nie tak jak być powinno. Możesz też dla pewności zbieżność i geometrie w 2 różnych miejscach zrobić bo na innych sprzętach i i obsługiwanych przez inne osoby może wyjść inaczej.

MagicInTheAir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Rozmiar ogumienia? tradycyjny 205/55 R16 Fulda

Problem tylko taki że ja tego auta od wczoraj nie mam, tylko od 2015 i sprawdzany był przez rzeczoznawcę, gości z forum vw co już niejednego golfa mieli, mechanika i cała ścieżka w Volkswagenie, wczesniej jeździł Polak i twierdził że zdrowe auto, szukał pół roku, także to nie jest egzemplarz ze śmietnika.
Wiadomo auto stare ale te problemy występują od 6-7 miesięcy.

Także chyba zakupie przekładnię, bo regeneracja to tam pewnie melodia na kilka miesięcy i będzie to samo, do tego może nowa pompa wspomagania albo pompę oddam do regeneracji, nowy płyn i wtedy coś się okaże.
Dziwne jest to że na skp auto przechodzi przegląd, a na wybojach trzeba mocniej kierownicę trzymać, warto się zastanowić po co w takim razie te przeglądy są? :meh:
Bo auto jest mega niestabilne, myślę że Seicento Sporting się lepiej prowadzi serio..

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Stare twarde opony dają taki efekt. Przerabiałem to na swoim aucie . Spróbuj załatwić inne koła 195/65 r15

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Możliwe że to są dwie połówki źle pospawane, osie nie są równoległe.
Poproś kogoś znajomego żeby za tobą jechał i obserwował jak to jedzie.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
sprawdzany był przez rzeczoznawcę, gości z forum vw co już niejednego golfa mieli
Możliwe że to są dwie połówki źle pospawane, osie nie są równoległe.
drogi Stanisławie, sprawdzany przez gości z forum vw. !!!

Strasznie rzuca autem jak się jedzie, a SKP, mechanicy nic nie widzą.
jedź człowieku do normalnego warsztatu i powiedz o co chodzi i ci naprawią. ja pier... stara sraka i nikt nie daje rady. no cuda normalnie.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Napisz czy to się objawialo stopniowo czy z dnia na dzień czy się nasila?

Dziwne jest to że na skp auto przechodzi przegląd, a na wybojach trzeba mocniej kierownicę trzymać, warto się zastanowić po co w takim razie te przeglądy są? :meh:
Bo auto jest mega niestabilne, myślę że Seicento Sporting się lepiej prowadzi serio
Myślę że na wybojach to w każdym aucie trzeba trzymać kierownice .ew. załóż amortyzator skrętu :)

MagicInTheAir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Tak objawiało się stopniowo, najpierw znoszenie przy przyspieszaniu - wymieniałem tuleje, niewiele pomogło, w między czasie podczas hamowania auto dojeżdzało np do świateł i w końcowej fazie kierownica skręcała np w lewo.
Teraz np. przy jeździe po łuku kierownica sama chce bardziej skręcać

No w każdym aucie trzeba trzymać kierownice na wybojach tylko jechałem Astra H kumpla to np na koleinach od ciężarówek trzęsie autem ale nie rzuca kierownicą po najechaniu albo nie rwie raz na lewo raz na prawo.

MagicInTheAir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Byłem na SKP gośc popatrzał, ruszał płytami, podnosił nawet auto i sprawdzał luzy w kołach trzymając całe koło, twierdził że jest ok, że mam popytać specjalistów od przekładni takich co tylko tym się zajmują lub tam gdzie geometrię ustawiają może coś zobaczą.
Stwierdził że drążki jeszcze świeże są, tuleje Pan wymieniał, no trzyma wszystko.

Natomiast na geometrii tzn podczas wykonywania zbieżności to koleś stwierdził ze nie cieknie ale lekki luz jest wyczuwalny taki minimalny ale to połowa takich aut ma w tym wieku, Audi a3 Golfy, Passaty to am norma no i nie wiem teraz.

Do góry Bottom