• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przetrzymywanie auta tygodniami

glimmer0x

Początkujący
Punktów
5
Cześć, mam audi a6c6 2.4 z gazem. Spotkała mnie taka sytuacja. samochód zaczał miec problem z odpalaniem - ok 2 sekundy chodził rozrusznik zanim auto odpaliło, a pozniej jak zgasiłem i odpaliłem po chwili to paliło od razu. Pojechałem do gazownika - diagnoza na szybko problem z pompą. Były tez błedy silnika. Zostawiłem auto nastepnego dnia proszono mnie zebym przyjechał bo ponoc auto polkazywało bład czujnika połozenia wału. Z rozmowy wychodziło, ze prawdopodobnie rozrzad bedzie do wymiany i bedzie to koszt kilkanascie tysiecy za naprawe, ale dokładniej wyjdzie po wyjeciu silnika... Miałem dzwonić za 2 dni pytać. Zadzwoniłem po 3 to mi powiedzieli ze umawialismy sie nie na poniedziałek a na środe xd. zadzwoniłem w czwartek to powiedzieli zeby dzwonic w piatek bo sa przestoje. Zadzwoniłem jednak dalej sie przesuneło, prosze dzwonic w poniedziałek, zaraz auto bedzie robione. Zadzwoniłem we wtorek mechanik tłumaczył poddenerwowanym tonem, ze nadal nie robili bo cos konćza, mają grubą robote i tak bywa ale jutro auto napewno wjezdza na warsztat i w piątek juz bedzie zrobione a w poniedziałek maks wtorek do odbioru. Poprosiłem aby dzwonili jak zdiagnozują co dokładnie jest do zrobienia, wymiany i ile to bedzie kosztowało. Mechanik powiedział ze rozumie i nie ma sprawy. Oczywiscie nikt nie dzwonił. W nast tyg też. W środe czyli po 2,5 tyg od kiedy oddałem auto moja mama jechała z wujkiem cos załatwic i wstapili przejazdem na warsztat, żeby sprawdzić czy w ogole coś robią czy auto stoi dalej na placu. Silnik był wyjety, ponoc załozyli juz nowy rozrzad i mechanik powiedział ze cos jeszcze robił, chyba odmę, i ze do zapłaty bedzie 7 tysiecy a odbiór w nastepnym tygodniu xD

No i teraz pytanie do was co myslicie o całej tej sytuacji? To chyba nie jest normalne, żeby diagnostyka i wymiana rozrzadu trwała tyle czasu. Rozumiem, że cos sie przesuneło, trzeba rozebrac silnik wszystko posprawdzać, zamówic czesci, itd, może cos wyskoczy i zamiast 4-5 dni wyjdzie poltora tygodnia ale nie miesiąc xD Wstepnie było ustalone, ze prawdopodobnie bedzie robiony rozrzad, ale to były przypuszczenia 1 dnia z samych błedow po odczycie. Po dokładnej diagnostyce mechanik chyba powinien powiadomic klienta o usterkach i finalnie ustalić co bedzie naprawiane i jakie dokładnie będa koszty tym bedziej ze tak jeszcze ustalalismy przez telefon...

Ostatnia edycja:

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Znam takiego gagatka co robi blacharkę .Klient przywozi furę do naprawy bierze zaliczkę coś tam zacznie potem kolejna zaliczka . A po miesiącu klienci przychodzą pytać o furę . Kilka razy się skończyło na tym że po poł roku auto odjechało na lawecie do kogoś innego do dokończenia. Ludzi niska cena przyciąga a potem płacz.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
U mnie podobnie, pusty plac albo prawie pusty ale kalendarz pełny na ok dwa tygodnie do przodu ...
Umawiam, robię oddaję i tyle,
natomiast do autora tematu może się zdarzyć że coś sie przesunie , coś wykrzaczy ale kontakt z klientem na bieżąco powinien być i nawet z rozrządem to trochę dużo czasu sie zeszło ...

glimmer0x

Początkujący
Punktów
5
U mnie podobnie, pusty plac albo prawie pusty ale kalendarz pełny na ok dwa tygodnie do przodu ...
Umawiam, robię oddaję i tyle,
natomiast do autora tematu może się zdarzyć że coś sie przesunie , coś wykrzaczy ale kontakt z klientem na bieżąco powinien być i nawet z rozrządem to trochę dużo czasu sie zeszło ...
Jeszcze nie koniec. Mechanik mówił, że dopiero dzisiaj będzie wkładał silnik

Ostatnia edycja:

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
przede wszystkim na początku zadnych gazownikow / gaziarzy itd. to są - bajkopisarze i tyle. - zwykly chlop lub podstawowy elektryk jest w stanie ogarnąć w 80% problemów z instalacją gazową. ,(a
uwaga: ale nie dotyczy staga 200 wzwyż, bo są komplikacje, jeszcze w zaleznosci od silnika, listwy wtryskowej i podcisnienia, i turbo)
AD (niektore instalacje mogą być zrobione na szybkosci i nie maja dodatkowego sterowania zasilania pompą benzyny np. po wyłączeniu silnika na gazie, trzeba kręcić silnikiem przez 5-10 sekund,zeby odpalił na benzynie - to sa skrajne przypadki, ale to nie dotyczy twojego przypadku)
!!!!!!wsztrząsówka czerowny guzik musi być sprawna, albo wciśnięta!!!!!

W benzyniakach zaczyna się diagnoze od wymiany/podmoany swiec lub dalej cewek lub wielocewek, bez tego diagnoza bedzie nieprawidlowa.

1.)sprawdz akumulator
!!!!!!! sprawdz wszystkie bezpieczniki nie tylko w komorze silnika, ale tez w kabinie.
2.)sprawdz ladowanie alternatora (na poczatek wystarczy odlaczenie "+" klemy podczas pracy silnika)
3.) sprawdz umasowienie ECU - główne silnika
4.)sprawdź umasowienie silnika - zazwyczaj podpiete jest do skrzyni lub do silnika, czy jest skorodowane lub zaolejone (czesty przypadek)
5.) sprawdź prąd ładowania alternatora- na wolnych obrotach powinno byc kolo 13-14v i na wyzszych tak samo, jezeli prad ladowania oscyluje kolo 12v tojest cos nie tak o nalezy diagnozowac przewody glowne od alternatora a na koncu sam alternator.
6.)sprawdź przewod plusowy "+" od instalacji lpg - czy sie nie grzeje zbytnio, czy bepiecznik jest ok- poruszaj nim

to tak na dzien dobry, potem wymiana filtrow od gazu, i podstawowa diagnostyka wboparciu o OBD lub interfejs staga lub co tam masz zainstalowanego

level hardkor 7.) trzeba potrząsać calym modulem BSI lub BSM bo tam lubią zawieszać sie mechanicznie przekaźniki od pompy benzyny- w skrajnych wypadkach wymiana modułu to poprawa, ale tylko na chwile, bo i tak te przkeaźniki się zawieszają/blokują, albo wymiana przekaźnika - co jest trudne lub uciążliwe.
--_-to jest wada fabryczna we francuzach.

dalej kupujesz zlaczediagnostyczne Vgate lub ac stag z allegro i zapełniasz tutaj forum dalej swoimi postami...

->!!!My chętnie odpowiemy i pomożemy, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
większość z tych rzeczy,co wypisałem wyżej, jesteś w stanie za darmo zrobić lub wydasz niewielkie sumy pieniędzy 100-300zł (kupienie zwyklego miernika do prądów, to jest koszt 30-150zl, zestaw swiec zaplonowych od 50-500 zl, diagnistyczne interfejsy 50-250zl(podstawowe)), a pomożesz nam z diagnozą...

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom