• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

pukanie z tyłu [ibiza 6l]

wawa15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
warszawa
Witam, mam problem z dziwnymi stukami dochodzącymi gdzieś z okolic tyłu samochodu ( z prawej strony) (zawieszenie?). Mianowicie, podczas jazdy co jakiś czas na nierównościach coś stuknie, np. kiedy samochód podskakuje na nierówności lub wjechaniu w dziurę (dodam tylko, ze nie na każdej dziurze tak jest).Przejrzałem bagażnik czy nie ma jakiś elementów, które mogłyby być luzem i hałasować, ale raczej nie, więc stąd moje pytanie: czy ktoś miał może taki problem? jeśli tak to czy ma może ktoś pomysł, który element w samochodzie może tak hałasować? hałasuje tylko w niewielkich prędkościach, i niewielkich dziurach, duże wybiera dobrze, amortyzatory wraz z poduszkami były wymieniane przed poprzednika ( bdb wyniki na przeglądzie )
P.S. Dodam jeszcze, że odgłos ten nie jest metaliczny, ale bardziej taki plastikowy, jakby coś było luźne
Z góry dziękuję za pomoc.

wawa15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
warszawa
dziękuję za odpowiedzi ;) chyba macie rację, przed chwilą posprawdzałem wszystko co tylko możliwe (plastiki, bagażnik ) i to wszystko odpada. Poduszki są jak nowe i amortyzatory raczej też BILSTEINA, samochód wysoko stoi, miał bardzo dobre wyniki na przeglądzie diagnostycznym ale jak jankas9886 napisał, możliwe, że jest luz osiowy na tłoku i "chlupie", dziwne bo 2 jest ok, może ktoś wjechał w dziurę i się zrobił luz, ale na razie nic nie będę robił , aż tak mi to nie przeszkadza :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
samochód wysoko stoi, miał bardzo dobre wyniki na przeglądzie diagnostycznym ale jak jankas9886 napisał, możliwe, że jest luz osiowy na tłoku i "chlupie", dziwne bo 2 jest ok, może ktoś wjechał w dziurę i się zrobił luz, ale na razie nic nie będę robił , aż tak mi to nie przeszkadza :)
To nie luz tylko jeśli za długa sprężyna albo zbyt krótki amortyzator to stuka na wybiciu zawieszenia w górę kiedy kończy się skok)rozpiętość) amortyzatora.
Na stojącym pojeździe amortyzator powinien być około połowy zakresu skoku - wtedy dobrze pracuje i przy dobiciu i przy wybiciu.
Zbytnie podniesienie zawieszenia samymi podkładkami pod sprężyny lub dłuższymi sprężynami lub obniżenie zawieszenia w stylu agrotuning bez korekty długości amortyzatora skutkuje różnymi konsekwencjami akustycznymi i nie tylko...:)
Te pozostałe są niestety znacznie niebezpieczniejsze...

Ostatnia edycja:

wawa15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
warszawa
zawieszenie to seria, żadnych podkładek itp, o to że wysoko stoi chodziło mi, że nie siedzi nisko ( nie jest zarwany), właśnie na stojącym pojeździe amortyzator jest około połowy zakresu skoku... więc tuning itd odpada, same sprężyny jak i amortyzatory były wymieniane na seryjne więc bardziej możliwy jest w ty przypadku ten luz na tłoczysku

poza tym słychać to tylko to z prawej strony ( a sprężyny jak i amortyzatory są jednakowe ) więc coś za krótkiego lub za długiego odpada całkowicie

Ostatnia edycja:

wawa15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
warszawa
poczytałem trochę na temat tych amortyzatorów BILSTEINA i tak właśnie zdarzają się że nowe już stukały, więc nie mam czego się dziwić :)

wawa15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
warszawa
jeszcze mam takie pytanie czy możliwe że ta śruba co trzyma poduszkę jest słabo dokręcona i hałasuje ? lub może jest taki "kapturek" plastikowy i on spadł i stuka ?

taki jest u mnie amortyzator ( zdjęcie poglądowe) 5953461491_1.jpg

Ostatnia edycja:

wawa15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
warszawa
rozebrałem wszystko, amortyzator jest jak nowy, ciężko go ścisnąć i wolno"wychodzi" ale po złożeniu i przejechaniu stwierdzam że gorzej nie jest ale też nie lepiej, nie mam pojęcia co to może być, czy możliwe ze to wina amortyzatora ? dźwięk (glu glu glu) jest podobny to czegoś jakby nie było przykręcone .... plastikowego, tępego .... pomocy

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Weź kogoś za kierowce a sam wejdź do bagażnika i może wtedy łatwiej będzie Ci zlokalizować miejsce stukania.

Do góry Bottom