• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Punto HGT - nie odpala (dłuższa historia)

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Raczej przy ścianie :) Da się otworzyć.

Hybrydę czyści się pod mikroskopem na szpilki ale tego już pewien nie jestem bo u mnie zajmuje się tym inna osoba.
Fakt faktem musisz mieć drugi wyczyszczony sterownik i spróbować podmienić.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
dokładnie sprawdz bezpieczniki pod obciążeniem i na przejście,wątpie że sterownik padnięty,a co komp po podpięciu mówi?jakie błędy?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wracając do korzeni ... po wymianie panewek przestał działać . Na wale lub na kole zamachowym są jakieś cechy z których czujnik zbiera impulsy . Nie wiem jak jest w tym silniku ale tu bedzie coś pomieszane . jeśli jest mozliwość zdjecia miski i zobaczenia jaka jest odleglość od czujnika i czy sa wszystkie zęby , na fotce ogladałem ale nie wiem jak koło z zebami jest mocowane

Ostatnia edycja:

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
W tym silniku nie da się koła zamachowego inaczej założyć. Jedynie czujnik na wale od strony czołowej (chyba) da się odsunąć ?

Z tym że kolega pisze że obroty widzi więc coś dalej jest nie tak. Zapłonem steruje sterownik ten pod maska - zobacz czy wysyła impulsy do cewki - w tolerance jest nawet opisane jak to przemierzyć z tego co pamiętam.

Niemczol

Gaduła
Punktów
7
Jak kręcimy rozrusznikiem to jest na początku 60 obrotów potem 100,120 i koniec. A jak raz nam odpalił po bardzo długim kręceniu obroty doszły do 300 i załapał ale po 5,10 sekundach zgasł.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hybrydę czyści się pod mikroskopem na szpilki ale tego już pewien nie jestem bo u mnie zajmuje się tym inna osoba.
Fakt faktem musisz mieć drugi wyczyszczony sterownik i spróbować podmienić.
Wiem bo padają tranzystory sterujace zapłonem i je regenerowałem .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak iskry nie ma a jest paliwo to jak ma zapalic ? myslec a nie p.. pisać

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
skoro wtryski lataja to brakuje sterowania na zaplon - czujnikow bym sie nie czepial.
mozliwe ze sterownik zablokowany przez immo albo sterowanie padlo :(
na plaku - bez iskry ? :D

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Fakt trochę się zaplątałem :) no to szukać czy idzie sterowanie na cewke jeżeli nie to tak jak pisaliśmy wcześniej - sterownik.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
echhhh uparty , jak brak synchro to nie da impulsu na cewki , immo odcina zawsze wtryski , stawiam na zablokowany wariator .

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Ale wcześniej im odpalił więc wariator powinien być dobry. Synchro można przecież na kompie sprawdzić - mają parametry.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
to jakaś ściema ,cewka cewki do wymiany jakieś błędy muszą być

Niemczol

Gaduła
Punktów
7
Błędy to czujnik fazy i ciśnienie oleju, przepraszam, że nie pisze ale brak czasu jutro napiszę dokładnie kod błędu.

Do góry Bottom