Rocznik 2002 1.9 JTD 86 KM silnik bodajrze 188A7000. Robiłem też FiatEcuScan ale to to samo co MES.. i wyniki te sameKtóry to rocznik i ile koni? Najlepiej jak byś sobie to zrobił FiatECUScan.
Może nie od razu popsuć ale np. Zaworek zwrotny na wejściu paliwa do pompy może stanąć. Nie wiem jak ona wygląda i jakie ma przyłącze paliwowe, strzel fotkę.Oj tego to nie wiem.. Co masz na myśli mówiąc zdębieje? Da się ją jakoś ożywić? Co by tam się mogło popsuć?
Jestem w tej chwili w pracy ale wrzucam foto identycznej.. Bosch CP1 końcówka numeru 007Może nie od razu popsuć ale np. Zaworek zwrotny na wejściu paliwa do pompy może stanąć. Nie wiem jak ona wygląda i jakie ma przyłącze paliwowe, strzel fotkę.
W MES jedyne co mam to zmianę klas wtryskiwaczy.. wartość domyślna "Do ustawienia" a jak chcę zmienić na 1, 2, 3 wyskakuje komunikat że niewykonano.Nie zakodujesz, nie pojedziesz. Albo odczytaj kody i zamień wtryski miejscami.
Ok sprawdzę to po powrocie z pracy. A powiedz mi jeszcze bo widzę że jesteś jedyną ogarniętą osobą w tym temacie. Czy ciśnienie po włączeniu zapłonu skaczące w zakresie 9-10,9 b ( to z pompki z baku ) jest prawidłowe i jakim cudem czujnik w listwie go widzi skoro paliwo do niej nie dochodzi? chyba ze jest gdzieś wczesniej jeszcze jeden czujnik cisnienia.. i dlaczego po włączeniu testu regulatora ciśnienia nie słychać ani nie widać jego pracy.. zarówno tego w pompie jak i dwóch innych położonych luzem na silniku z podpięta kostkaWłóż śrubokręt w krócieć zasilający i wciśnij lekko albo mocno jak lekko nie pomoże. W tym króćcu jest zaworek pewnie sklejony.
Sprawdzałem na obu pompach i nic tam nie czuję żeby coś się poddawało a cisnąłem naprawdę mocno i nawet delikatnie pukałem młotkiem.. Bardziej martwi mnie fakt że żaden z 3 regulatorów nie daje znaku życia.. nie wydaje dźwięków nie widać jego pracy.. jedynie cicho buczą po podpięciu zasilania.. sprawdziłem napięcie na wtyczce i na jednym pinie jest 12v a na drugim 3,6v i nie wiem czy to prawidłowe wartości.. bo nie chce mi się wierzyć żeby wszystkie 3 czujniki były zwalone.. da się to jakoś sprawdzić? bo być może cały czas zamknięty zawór odcina wyjście paliwa na listwę.. A nowa pompa obracała się lekko.. troszeczkę ciężej niż stara.. ale to chyba okej bo stara znów za lekko.. jakby "nie miała kompresji"On, ten zaworek tam jest, pewnie dobrze zdębiał. Zalej go jakimś specyfikiem. Sprawdź na starej czy pracuje. Widzisz czujniki rail aż tak precyzyjne nie są, przy ciśnieniu rzędu 1000bar i więcej 10 w tą 10 w tamtą to niewiele. Ja to czuje że będziesz musiał te pompę starą z powrotem zamontować, tamta pewnie trochę leżała i stanęły zaworki, obracała się chociaż lekko?
Robiłem tak jak piszesz i z wysokiego ciśnienia nic.. ani kropli a przelewem zapierdala że hej.. na starej pompie paliwo szło na wysokim ciśnieniu... dochodziło do wtrysków.. ale bardzo pomału rosło ciśnienie przy kręceniu raz na ile zapalił ale tylko na wolnych .. po dodaniu gazu od razu spadek ciśnienia i gaśnie..Ten zaworek bardzo delikatnie powinien pracować. To może jeszcze inaczej, podłącz przewód zasilający, przelew podłącz do jakiegoś pojemnika i odkręć przewód wysokiego ciśnienia pompy, potem włącz zapłon, nyplem wysokiego powinno płynąć lub strzykać mocno a przelewem tyle o ile albo i w ogóle. Jeśli jest inaczej to dupa. Spróbuj tak też z tą starą pisałeś że ona wytwarzała ciśnienie więc powinna być wzorem. Co do regulatora ciśnienia to nie będziesz słyszał jego pracy bo on zaczyna pracować dopiero jak ciśnienie jest wyższe od zadanego przez sterownik,wtedy się otwiera i upuszcza paliwo na przelew.