• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie do mechanika

w2d3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sanniki
W jaki sposób w corsie c Cdti 1,3 wymontować chłodnicę egru aby ją wyczyścić

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Czasem mi się wydaje jakby jacyś chorzy umysłowo ludzie tutaj pisali. Ja nie wiem czy to tak trudno podnieśc maskę czy wjechać na kanał, zobaczyć gdzie jest ta chłodnica i pomyśleć jak się do niej najlepiej dostać i ja zdemontować? No ale chyba tym ludziom właśnie brakuje logicznego myślenia, ba nawet nie logicznego, w ogóle im brakuje myślenia. Już nie mówiąc o tym że nie maja w ogóle pojęcia jak się do tego zabrać, a sądząc po tym co pisze autor to mam wrażenie że w ogóle nie wie jak ta część wygląda. No ale pewnie po co dać zarobić mechanikowi, jak napisze temat na forum i dostanie jak na tacy, a potem wielkie problemy bo nie działa tak jak wcześniej. Ja jak przyjeżdża do mnie gość i mówi że sam sobie robił albo widzę że grzebal to kasuje go więcej za taką robotę. Nie dość że nie naprawi to jeszcze narobi takiego dziadostwa że szkoda gadać. Miałem ostatnio klienta, że mu auto przerywa, ale on nie chce żebym mu naprawial tylko żeby mu powiedzieć co jest zepsute i on sobie to sam wymieni jak będzie wiedział co. I to jeszcze na poczekaniu najlepiej. Grzecznie mu wytłumaczyłem co i jak i oczywiście pojechal obrażony, mam nadzieję że już nie przyjedzie...

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
W jaki sposób w corsie c Cdti 1,3 wymontować chłodnicę egru aby ją wyczyścić
Powiem tak, akurat w piątek już prawie na fajrant przyjechała w212-ka, wyciek płynu chłodzącego, dobry klient i mimo, że z prosto z drogi to szybko sprawdziłem i wziąłem się do roboty. Do wymiany była obudowa filtra paliwa, która w tym aucie jest razem z przewodami cieczy chłodzącej, mniejsza o to, w każdym razie aby ją bezproblemowo wymienić trzeba było zdemontować chłodniczkę EGR.... i teraz będzie puenta:D... Wiesz jak ją wymontowałem? Poluzowałem opaski, zdjąłem węże i odkręciłem 7 śrubek.... Tadaaa

P.S
Sorry ale pytanie rodem z tych, które ciężko skomentować.....

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Powiem tak, akurat w piątek już prawie na fajrant przyjechała w212-ka, wyciek płynu chłodzącego, dobry klient i mimo, że z prosto z drogi to szybko sprawdziłem i wziąłem się do roboty. Do wymiany była obudowa filtra paliwa, która w tym aucie jest razem z przewodami cieczy chłodzącej, mniejsza o to, w każdym razie aby ją bezproblemowo wymienić trzeba było zdemontować chłodniczkę EGR.... i teraz będzie puenta:D... Wiesz jak ją wymontowałem? Poluzowałem opaski, zdjąłem węże i odkręciłem 7 śrubek.... Tadaaa

P.S
Sorry ale pytanie rodem z tych, które ciężko skomentować.....

A teraz najważniejsze! Tyle pieniędzy za 7 srubek?! :D

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Teraz ludziska do wszystkiego chcą instrukcję... boją się pomyśleć. Może komuś się przyda taka:
1. podejdź do muszli odpowiedzio wcześnie, bez nadmiernego ciśnienia w pęcherzu, żebyś zdążył wykonać wszystkie poniższe czynności bez obsikującego wszystko dookoła rzutu na taśmę

2. podnieś klapę

3. rozepnij rozporek, wyciągnij Narząd Oddający Mocz (NOM)

4. odchyl mocno (nie dotyczy mężczyzn z mocną chirurgiczniekwalifikowalną stulejką) napletek z NOM, to umożliwi oddanie moczu bez niekontrolowanych bocznych rozbryzgów

5. strugę, która zacznie wypływać z NOM skieruj stycznie na boczną ścianę muszli, unikniesz słyszalnych przez innych efektów akustycznych oraz tzw efektu echa czyli mikrokropel spadających na całe pobliże muszli, ścian podłogi itd,

6. po oddaniu strugi głównej oraz wymęczeniu stróżek i mikrostróżek końcowych zwanych posikiem, wstrząśnij NOM zgodnie z jego osią podłużną (unikaj ruchów bocznych)

7. urwij 2 listki papieru toaletowego, złóż na pół, przytknij od przodu do NOM i pozwól papierowi nawilżyć się pozostałą wilgocią

8. papier wrzuć do muszli, spuść wodę

9. zamknij klapę, zasuń zamek

10. umyj ręce, wytrzyj je w ręcznik, wyjdź z toalety i zgaś światło (if needed)

wykonując powyższą instrukcję dasz świadectwo, że jesteś prawdziwym dżentelmenem

Do góry Bottom