• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie do mechanika

w2d3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sanniki
W jaki sposób w corsie c Cdti 1,3 wymontować chłodnicę egru aby ją wyczyścić

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
a wiesz że przy tej robocie jest 8 śrubek? to znaczy że jednej nie odkręciłeś?
Chodzi Ci pewnie o tą jedną co jest obok tej plastikowej osłonki na wiązkę(konkretnie długą, na której się trzyma górna pokrywa silnika):)
Zgadza się, tylko ja zawsze odkręcam ją zaraz na początku potem sobie wyjmuje filtr paliwa rozpinam potrzebne kostki, obejmy itp. dopiero się biorę za chłodnicę, więc jej nie policzyłem...:), mój błąd.
W każdym razie trafne spostrzeżenie.:)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Tu nie chodzi ani o miłe wypowiedzi ani o komentowanie.... Druga strona pisania właściwie o tym, że to pytanie bez sensu...:)(w stylu jak zdjąć koło...)
W każdym razie żeby już nie było, że zero kompetencji, głupoty, forum do du... i żarciki to postaram się pomóc.
Nie pamiętam dokładnie na 100% ale mogę Ci ten skomplikowany temat przybliżyć:)
Po pierwsze to w jakim celu chcesz tą chłodniczkę demontować i czyścić?? Jest jakis problem czy tak po prostu lubisz porządek??
Teraz już o samej chłodnicy, jeśli ją będziesz wyciągał możesz zdemontować ją z całym zaworem EGR(rozdzielić na stole) wtedy jego też sobie wyczyścisz. Masz dwie opcje, pierwsza od góry, druga od dołu:). Jak dobrze pamiętam jest tam dosyć ciasno i aby zrobić to wygodnie to tak, jeśli zabierasz się od góry to trzeba wyjąć kolektor i chyba filtr paliwa, a jeśli od dołu to rozrusznik może wadzić, więc też do wyjęcia(jak się będziesz za niego zabierał to odepnij baterię...)
Potem jak już sobie zrobisz trochę miejsca to możesz się dobierać do głównego tematu(opcjonalnie możesz sobie spuścić płyn). Jak wykręcasz razem z zaworem to odpinasz węże od płynu, rozpinasz przepływ spalin od kolektora(jeśli go nie wyjmowałeś) i wykręcasz dwie śruby(nie uszkodź uszczelki) oraz była tam chyba też gdzieś dodatkowa łapa którą też trzeba odkręcić. Jeśli chcesz samą chłodnice to trzyma się do zaworu na 3 śruby oraz jedna śruba od rury cieczy chłodzącej, do tego węże, przepływ spalin itp. Montujemy w odwrotnej kolejności(to tak na wszelki wypadek aby uniknąć już pytań:))
Masz teraz to czarno na białym, niestety bez fotorelacji/filmu ale nie mam akurat na placu takiej Corsy.... Wybacz...

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
brum brum opisz to może jednak, bo zaraz będzie kolejny post - jak to poskładać:p:D
Daj spokój woodoo, ja już kończę w tym temacie...:)
Poirytowałem się trochę, bo ileż można tłumaczyć, że coś jest bez sensu, a mimo wszystko autor dalej brnie w swoje i jeszcze pretensje ma, że się taki temat komentuje w taki, a nie inny sposób.... Nie będę się rozpisywał, bo akurat Ty doskonale wiesz o co chodzi...:), a post będzie może pomocny dla potomnych początkujących z zapałem do pracy...:D

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Najlepiej na off. Jak auto po mieście lata to czyszczenie na długo nie pomoże, a i oliwy w dolocie pewnie też ciut jest ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Instrukcja OK tyle ze nie przewiduje brudnych rąk a to najczesciej sie przytrafia ze chcesz a siedzisz w kanale

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Teraz ludziska do wszystkiego chcą instrukcję... boją się pomyśleć. Może komuś się przyda taka:
1. podejdź do muszli odpowiedzio wcześnie, bez nadmiernego ciśnienia w pęcherzu, żebyś zdążył wykonać wszystkie poniższe czynności bez obsikującego wszystko dookoła rzutu na taśmę

2. podnieś klapę

3. rozepnij rozporek, wyciągnij Narząd Oddający Mocz (NOM)

4. odchyl mocno (nie dotyczy mężczyzn z mocną chirurgiczniekwalifikowalną stulejką) napletek z NOM, to umożliwi oddanie moczu bez niekontrolowanych bocznych rozbryzgów

5. strugę, która zacznie wypływać z NOM skieruj stycznie na boczną ścianę muszli, unikniesz słyszalnych przez innych efektów akustycznych oraz tzw efektu echa czyli mikrokropel spadających na całe pobliże muszli, ścian podłogi itd,

6. po oddaniu strugi głównej oraz wymęczeniu stróżek i mikrostróżek końcowych zwanych posikiem, wstrząśnij NOM zgodnie z jego osią podłużną (unikaj ruchów bocznych)

7. urwij 2 listki papieru toaletowego, złóż na pół, przytknij od przodu do NOM i pozwól papierowi nawilżyć się pozostałą wilgocią

8. papier wrzuć do muszli, spuść wodę

9. zamknij klapę, zasuń zamek

10. umyj ręce, wytrzyj je w ręcznik, wyjdź z toalety i zgaś światło (if needed)

wykonując powyższą instrukcję dasz świadectwo, że jesteś prawdziwym dżentelmenem

ILE BYŚ NIE TRZEPAŁ BRACIE I TAK KROPLA SPADNIE W GACIE

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Hej sam jeżdżę hybryda plug od Volvo i chciałbym żonie kupić Mitsubishi Outlander plug. Miał ktoś styczność z tym autem?

Do góry Bottom