• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rękodzieła artystyczne :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Są zawieszenia w których nie da się tak opuścić wahacz, by wyjąć amortyzator. By nie rozbierać sworznia ja do amortyzatora przykręcam kawałek rurki i opuszczam samochód ściskając sprężynę. Tak ułatwiam sobie wymianę amortyzatora, czy sprężyny. Podczas takiej operacji samochód z drugiej strony musi stać stabilnie na kobyłce.
Pozdrawiam.

Załączniki

• CIMG8564m.jpg
    CIMG8564m.jpg
    204,2 KB · Wyświetleń: 263

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Powiem krótko:
jak będziesz wiedział czy i co potrzebujesz to daj znać.
Jak na okolicę gość jest w miarę po pieniądzach, aczkolwiek nigdy nie pytam ile będzie to kosztować, a raczej po robocie pytam ile mam zapłacić.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Kiedyś pokazałem Wam mojego pomysłu przyrząd do blokowania kół rozrządu składający się z dwóch trójkątnych kawałków teflonu skręcanych śrubą. Podczas ustawiania rozrządu do prawidłowego ustawienia wałków rozrządu używałem trochę przerobionego przeze mnie testera szczelności cylindrów. Tak ustawiałem i wymieniałem rozrządy bez blokad ostatnie kilka lat.
Pozdrawiam.

Załączniki

• blokowanie.JPG
    blokowanie.JPG
    7,5 KB · Wyświetleń: 144
  • CIMG8757.jpg
    CIMG8757.jpg
    169,3 KB · Wyświetleń: 147

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Podczas wymiany sprzęgła, by mi było łatwiej i by nie popsuć przy okazji uszczelniacza półosi w skrzyni biegów, przed rozdzieleniem skrzyni i silnika, w trzy otwory po śrubach skręcających skrzynię z silnikiem, wkręcałem szpilki prowadzące skrzynię przy odsuwaniu od silnika. Jak skrzynia biegów była odsunięta i wyjęte sprzęgło, to szlifierką zeszlifowywałem na skos każdy wielowypust wałka sprzęgłowego. Ta praca trwała chwilę, a po zmianie sprzęgła po prostu skrzynię po szpilkach wsuwałem na miejsce, a wałek sprzęgłowy dzięki skosom łatwo wchodził w wielowypust tarczy sprzęgła.
Pozdrawiam.

Załączniki

• wym sp.jpg
    wym sp.jpg
    113,8 KB · Wyświetleń: 151

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
817
Miasto
Gdańsk
Och leniuszki. Kto komorę sprzęgłową posprząta z pyłu?? Toć to trzeba wysprzątać by sprzęgło pracowało od początku w czystych warunkach a nie syfie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2056
Miasto
Kaczory
Zawsze myje komorę sprzęgła + weryfikacja wszystkiego co się w niej znajduje (uszczelniacz, wałek, luzy, łapa itp itd.)
Patent z szpilkami fajny, ale na podnośniku kolumnowy + podnośnik do skrzyń biegów nie ma potrzeby. Zresztą czasem nie ma tyle miejsca żeby skrzynie odsuwac w bok o dodatkowe cm. Jednakże może być kiedyś sytuacja, że z patentu skorzystam :)
Szlifowanie walka wydaje mi się trochę druciarskie, chociaż wiem, że napewno łatwiej będzie wchodził.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Och leniuszki. Kto komorę sprzęgłową posprząta z pyłu?? Toć to trzeba wysprzątać by sprzęgło pracowało od początku w czystych warunkach a nie syfie.
Po każdym wysypaniu łożyska oporowego sprzęgła, syfu w całej okolicy jest sto razy więcej i się posprząta. W komorze sprzęgła jest tylko czysto na początku, po wymianie sprzęgła, ale tam zaraz wszystko się wyciera i powstaje syf z tarczy, docisku i koła zamachowego i większość czasu sprzęgło pracuje w własnym ciągle tworzącym się coraz większym syfie i nic się nie dzieje.
A przy odpowiednim zabezpieczeniu podczas szlifowania okolica jest czysta. Wystarczy umyć sam wałek. Zawsze w warsztacie pracowałem w czystych warunkach. Nie mam i już nie zrobię zdjęcia wymiany sprzęgła, ale mam zdjęcie mojej pracy przy wymianie zaworów.
Pozdrawiam.

Załączniki

• Wymiana zaworów.JPG
    Wymiana zaworów.JPG
    95,9 KB · Wyświetleń: 154
Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
817
Miasto
Gdańsk
Moim zdaniem biżuteria w tej wersji już nie modna. Taka była modna ze 30 lat temu gdy jeździły beczki z dwu litrowym Dieslem. Tam były takie łańcuchy. Teraz to powinien być taki delikatny "damski".

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Na odświerzenie tematu taki przyrząd do sprzegiel x tend sachs

Załączniki

• IMG_20190709_160705.jpg
    IMG_20190709_160705.jpg
    3,8 MB · Wyświetleń: 89
  • 15647564663701943952505.jpg
    15647564663701943952505.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 90