• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio 1.5dci 2011r: Problem ze sprzęgłem

piotrczwa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Witam,
Mam problem ze sprzęgłem w samochodzie Renault Clio 2011 r. 1.5 dci. Problem objawia się tym, że na zapalonym silniku zdarza się, że po wciśnięciu pedału sprzęgła pedał zostaje w podłodze, albo odbija tylko do połowy, albo podczas ruszania (tylko pierwszy albo wsteczny bieg) pedał sprzęgła nie odbija do końca albo zostaje w podłodze. W sytuacji kiedy pedał zostanie całkowicie w podłodze to tak jakby sprzęgło załapało bo kiedy jest na biegu to zaczyna jechać, a kiedy nie jest to nie mogę wrzucić żadnego biegu. Za każdym razem pomaga manualne podniesienie sprzęgła. Proszę o pomoc bo byłem u dwóch mechaników i żaden nie jest w stanie stwierdzić co jest zepsute. Podobno pompa sprzęgła jest sucha. Powiedziano mi, że najlepiej zacząć naprawę od wymiany pompy sprzęgła, a potem ewentualnie wysprzęglik(w tym wypadku najlepiej całe sprzęgło bo i tak trzeba odłączyć skrzynie). W każdym bądź wypadku koszt naprawy spory. Proszę o pomoc.

A

Anonymous123

Wszystko co można powiedzieć w tym temacie to juz ci powiedzieli. Wycieków nie ma? Jak nie na wycieków, ubytków plynu to raczej nie wysprzeglik. Mialem problem taki sam w daci duster. Ten sam silnik. Podczas kolizji ucierpiał odpowietrznik. Tradycyjne odpowietrzenie nie pomogło. Po dwóch dniach pedal nie podnosił sie a sprzęgło nie rozlaczalo. Kilkakrotnie wyciśnięty pedal i było dobrze. Pomogło odpowietrzenie pod cisnieniem 1,5 bara.

Do góry Bottom