• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Espace wyciek z pod UPG

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Może ktos mi pomoże rozwiązać problem. Espace 2.0 16v, 1999. Mianowicie Klient przyjechał do mnie z espace z urwanym rozrządem, wywaliło wszystkie zawory więc klient zdecydował że kupi nowy silnik. Dojechał takowy do mnie zmierzyłem ciśnienie przed montażem 12,12,6,12 bar. Decyzja klienta robimy głowicę. Głowica splanowana nowa UPG zakładam do samochodu silnik. próbna jazda okazuje się że silnik ma wyciek spod UPG przy skrzyni. Podczas próbnej jazdy również wyszło że sprzęgło się ślizga.

Sprzęgło idzie nowe do samochodu, ale co mam zrobić z tym wyciekiem? Śruby zostawiłem stare z racji na taką decyzję klienta.

Teraz klient się wypiera i mówi że on się nie zna, że to ja powinienem nawet jak on mówi że stare śruby powinienem założyć nowe i że nie zapłaci za nową uszczelkę pod głowicę i robotę, ale zapłaci za nowe śruby.

Olej wpływa ewidentnie pod uszczelkę głowica jest sucha, natomiast blok cały w oleju.

Uprzedzając pytanie jak dokręciłem głowicę, tak jak zaleca producent plus 30st od siebie

P.S. Wiem, że w temacie jest błąd nie z pod, a spod

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
A blok prosty? Spisywales umowę o naprawę pojazdu?
Dlatego ja nie robię tak jak klient chce, tylko albo mu pasuje moje albo wypad.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Mądry Polak po szkodzie, ewentualnie możesz te śruby wymienić po kolei żeby nie zwalać głowicy znowuż, u siebie w audi kiedyś tak zrobiłem i jeździ do dziś :) spróbuj

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Ważną rzeczą jest dokładne wyczyszczenie przed montażem miejsc w które wkręcane są śruby...
Brud i olej w środku nich mogą spowodować niedokręcenie głowicy z odpowiednią siła co skutkuje nieszczelnościami...
Może spróbuj na początek zrobić tak jak ci arni napisał.
Jak to nie pomoże to czapka w górę...

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Ja juz zdemontowałem głowicę, robiłem pomiar głębokości otworów śrub wszystkie są jednakowa. Wydmuchiwałem brud i olej z każdego otworu.

Co do umowy oczywiście taką posiadam.

Teraz moje pytanie odnośnie bloku, ktoś spotkał się z krzywym blokiem? To jest żeliwo.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No pewnie w autobusie, w osobówce nie ...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Raz widzialem taka sytuacje jak rozkrecilem audi.
miedzy uszczelka byl pollozony jakis wypelniacz do nierownosci.Slyszalem ze cos takiego istnieje faktycznie.
Widze ze masz klienta nieciekawego,i chyba powieka by mi nie mrugnela.
przeciez niebedziesz dawal bloku do planowania bo ci chyba nie zaplaci ten frajer.
Swoja droga mogles zalozyc silnik taki jaki przywiozl.Mialbys spokoj a tak to masz problem i z gosciem i z tym grobem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A potem jakiś się znajdzie i napisze ze mechanicy sa nieuczciwi

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Właśnie w brodę sobie pluje że nie założyłem od razu silnika tylko sprawdzałem na stole. Ehhh jutro załatwię papier że blok jest krzywy i niech coś facet myśli bo nic innego na tą chwilę mi do głowy nie przychodzi. A uszczelki nie będę smarowal bo jak to ktoś później rozbierze to będzie kicha

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Taki sobie kupil silnik to niech sie teraz martwi osiol jeden.Kazal rozebrac to i stracil gwarancje i kolejny raz jest osłem.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Nic nie dawaj pomiędzy głowice i uszczelke, to nie będzie trzymało. Kiedyś miałem klienta który przyjechał 60km i auto zdechło bo ktoś właśnie taką metodą naprawial. Niema znaczenia że silnik jest żeliwny, mało miejsca w komorze silnika i bliskość ściany grodziowej sprawiają przegrzewanie z tyłu. Załatwiaj papier na krzywy blok, mów klientowi ile za naprawę, że trzeba silnik rozebrać w drobny mak i z góry za części. Jeszcze na tym zarobisz jak dobrze rozegrasz.

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Nie rozumiem zamieszania :) taki klient to gówno a nie klient !!! Zrób tak zeby bylo dobrze i wystaw rachunek za wszystko . on i tak juz do cieie nie wróci pewnie . A jak wróci to ja juz bym takiego kasował na maxa .

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Nie wróci bo jest z trasy. Ale chce też uczciwie podejść do spraw

A piszę tutaj właśnie po to, żeby się dowiedzieć jak mam zrobić żeby było dobrze

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
My to rozumiemy bo w sumie chyba każdy chce naprawić auto i spokojnie skasować należna kasę , jak uważasz że cos z klientem nie halo rób dokumentacje dla biegłego jak by się sprawa miała skończyć przed sądem.

Ostatnia edycja:

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Mowicie ze ma mowic ze blok jest krzywy , A JEST????????? raczaj watpie ze blok (oczywiscie rozne rzeczy sie zdarzają ) daj ta glowice jeszcze raz do sprawdzenia i nawet planowania. nowa uszczelka zapytaj czy sa rozne grubosci. wez grubsza nowe sruby i nie patrz na instrukcje serwisowe co do dokrecania. tylko sam stopniuj sile z jaka dokrecasz. pomalu bez pospiechu. chyba masz wyczucie klucza przy dokrecaniu. ja zawsze jeszcze delikatnie smaruje oliwka uszczelke. Musi byc dobrze !!!!

Ostatnia edycja:

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Blok jest prosty, problemem są prawdopodobnie śruby, kładę uszczelkę nowe śruby i musi być dobrze

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Dokładnie tak.. nowa uszczelka + nowe śruby, wyczyszczone otwory i porządnie poskręcane i będzie ok.Powodzenia... ;)

Do góry Bottom