• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Kangoo 1.9D Pompa wtryskowa LUCAS EPIC

tofekk

Początkujący
Punktów
6
Witam, kupiłem kangura 2002 1.9d z elektroniczną pompą wtryskową lucac epic która prawdopodobnie pada z racji, że samochód na zimnym silniku gaśnie, momentami brak reakcji na gaz aż do dobrego rozgrzania 20-25min jazdy wtedy zaczyna pracować względnie normalnie już nie gaśnie ale silnik nie chodzi idealnie. Próbowałem z podkładkami w pompie z marnym skutkiem, ktoś już kiedyś podkładał grubsze więc chyba najlepiej będzie ją wymienić na pompę mechaniczną tylko jaką, jak wygląda taki swap?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Robiłem kilka razy ... poszukaj od volvo 1.9 . Nawet chyba kiedyś od jakiegoś vw wsadziłem i też to jeździło.

tofekk

Początkujący
Punktów
6
Zamówiłem w końcu pompe lucasa na linkę, dam znać co z tego wyszło

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Naprawdę nigdy nie widziałeś linki gazu? Inaczej zwanej cięgnem gazu.

No widać, żeś młody i rozpocząłeś samochodziarstwo na etapie komputerów i elektronicznego wtrysku. A nigdy nie widziałeś na oczy gaźnika:)

Tak wygląda to cudo
1722174837954.png

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
Bo nie ma pojęcia do czego służy, dla niego to najlepiej żeby silnik był na gaźniku

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142

tofekk

Początkujący
Punktów
6
Pompę wymieniłem na R8448B192B ale mam problem, jak podłączyć elektrykę? Kostka ma 10 pinów i nie mam pojęcia gdzie wpiąć plus i mase, dodatkowo nie wiem czy ustawiłem ją dobrze tzn znak na kole pokryłem z białym paskiem na pasku rozrządu bo na obudowie żadnych innych znaków nie zauważyłem.. POMOCY

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Bo się strasznie psuje i jest tak skomplikowana że nie idzie tego naprawić.

tu się nie zgodzę. elektronika wytrzymuje chyba najdłużej.
tak statystycznie to częściej wymienia się jakieś zaworki, czujniki, turbiny, paski, wałki niż sterowniki.
Mam pojęcie do czego służy

przeczysz sam sobie...

Ja tam wolę wtrysk ale prosty bez żadnych ECU a w dieslu pompa rotacyjna

a jak ten biedny wtryskiwacz ma sam z siebie zadziałać? to jest element wykonawczy i trzeba czegoś co nim zasteruje. właśnie od tego jest sterownik. czyli jakiś mądry komputerek co to zbierze informacje z kilku czujników i obliczy czas, dawkę i otworzy ten wtryskiwacz w odpowiednim momencie.

chcesz "pompy rotacyjnej"- a kilka dni temu pytałeś się co to jest :)

pomyśl: kiedyś diesel to był 3 litrowy muł i ledwo ciągnął. do tego trząsł się strasznie, klekotał jak stado bocianów i dymił przeokropnie. w zimę odprawiało się szamańskie tańce, żeby tylko odpalił. a teraz? ropniak 1.6- pali o połowę mniej, ma większą moc, moment i chodzi jak pszczółeczka. o dymieniu i ekologii nawet nie wspomnę. ba, potrafi samo się zdiagnozować i pokazać co go boli wyświetlając błąd. oczywiście nic nie jest idealne i są większe lub mniejsze problemy. ale ogólnie jest raczej na plus.

widziałeś kiedyś stół probierczy do naprawy i regulacji pomp wtryskowych?

1722383777280.png

chyba dokładnie na takim miałem okazje pomagać. uwierz, to dopiero było skomplikowane.

p.s. aż poczułem ten zapach pomieszczenia gdzie siedział pompiarz: mieszanina ropy i wódy :D

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
tu się nie zgodzę. elektronika wytrzymuje chyba najdłużej.
A ja wychodzę z innego zdania
przeczysz sam sobie...
Dlaczego
a jak ten biedny wtryskiwacz ma sam z siebie zadziałać?
No nie musi mieć prąd podłączony żeby wtryskiwać paliwo tak samo jak pompa do wtryskiwacza
chcesz "pompy rotacyjnej"- a kilka dni temu pytałeś się co to jest :)
Akurat się nie pytałem co to jest wiedziałem co to jest pompa rotacyjna
kiedyś diesel to był 3 litrowy muł i ledwo ciągnął. do tego trząsł się strasznie, klekotał jak stado bocianów i dymił przeokropnie
No i to było super mnie kręcą te trzy litrowe wolnossące diesle muły a ten klekot to jest cudowna melodia dla moich uszu a spaliny Diesla to piękny zapach
widziałeś kiedyś stół probierczy do naprawy i regulacji pomp wtryskowych?
Ja pompy wtryskowe jak i alternatory wolę se naprawiać samemu w warsztacie
p.s. aż poczułem ten zapach pomieszczenia gdzie siedział pompiarz: mieszanina ropy i wódy :D
Znam te zapachy i ich połączenie byłoby naprawdę piękne

o dymieniu i ekologii nawet nie wspomnę
A kogo na tym forum dymienie i ekologia obchodzi

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
No nie musi mieć prąd podłączony żeby wtryskiwać paliwo tak samo jak pompa do wtryskiwacza

no to teraz skup się :) co będzie tym prądem sterować? kto go będzie włączać i wyłączać?

Ja pompy wtryskowe jak i alternatory wolę se naprawiać samemu w warsztacie

a na czym je wyregulujesz? na czym sprawdzisz?

alternatory jeszcze ujdzie: powymieniać kilka elementów, złożyć do kupy i przy odrobinie szczęścia taki ulep zadziała.
ale mechaniczna pompa wtryskowa musi, a właściwie powinna być, perfekcyjnie wyregulowana przed montażem. ona ma za duży wpływ na pracę silnika który ją napędza. źle działająca pompa to źle działający silnik. dalej to złe napędzanie pompy, to złe dawkowanie paliwa, to znowu jeszcze gorsza praca silnika. błędne koło. łapiesz? :)

Znam te zapachy i ich połączenie byłoby naprawdę piękne

czyli nie znasz połączenia zapachu ropy i wódy. kontynuując i bawiąc się w detektywa:
- oznacza, że robisz na warsztacie, gdzie pracują sami abstynenci.
- a to jest bardzo małe prawdopodobne

przez całe moje skromne życie nie spotkałem się z takim miejscem. co prawda krążą legendy, że gdzieś tam istnieje taki biały kruk. co ja tam mówię: różowy kruk :D hipotetyczny raj gdzie mechanicy nie piją a silniki odpalają zawsze za pierwszym razem. ale prawda jest taka, że mechaniorzy to nacja która lubi sobie golnąć.

więc wnioskuję logicznie (?) że uja się znasz i uja umiesz. howgh! jak to mówił Winnetou (mój idol z dzieciństwa)

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
no to teraz skup się :) co będzie tym prądem sterować? kto go będzie włączać i wyłączać?
Zwykłe przełączniki sterowane przez kierowcę tak jak w maluchu ssanie i zapłon
a na czym je wyregulujesz? na czym sprawdzisz?
Mówię o prostych pompach a sprawdzić mogę po prostu podpinając prąd z zasilacza i przepompowywać pompą wtryskową wodę z wiadra żeby sprawdzić czy działa
kontynuując i bawiąc się w detektywa:
- oznacza, że robisz na warsztacie, gdzie pracują sami abstynenci.
- a to jest bardzo małe prawdopodobne
Praktyki zdobywam w warsztacie w którym mechanicy po prostu nie piją podczas pracy a to że nie piję się podczas pracy ze względu na zwyczajną odpowiedzialność nie oznacza bycia abstynentem
więc wnioskuję logicznie (?) że uja się znasz i uja umiesz.
Błąd, umiem wykręcić wał korbowy usunąć tłoki z korbowodami itp. A wiedzę posiadam a quiz zawsze można zrobić mi na priv
Zresztą mieliśmy gadać o pompie wtryskowej

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Panowie, dyskutować możecie na Pw lub w dziale pogaduszki. Proszę stosować się do tematu tj kontynuacji z postu #7
Posty nie na temat będą usuwane. @Drugi2 dla naszego dobra nie dyskutuj z nim.

tofekk

Początkujący
Punktów
6
Fajnie by było jakby ktoś odezwał się w temacie

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Dobra chciałem się zapytać ciebie bo nie znalazłem informacji na temat tej pompy którą sobie teraz zamontowałeś i mam pytanie czy jest to pompa rotacyjna czy sekcyjna
Po Kodzie znaleźć nie umiesz? Stosuj się do postu #7 Kolega szuka Schematu ew informacji jak podpiąć, nie masz wiedzy jak podpiąć to na co dalsze dyskusję? W niczym nie pomożesz
Zapewne rotacyjna
Wywołam @TeslaManiac @Richart Lub @malerikula
Podaj z Automatu VIN auta, może ci pomogą ze schematem elektryki

tofekk

Początkujący
Punktów
6
Auto naprawione, problemem był najprawdopodobniej immobilizer w zaworze stop, porozcinałem osłonę pod którą chował się ten zawór, i wyjąłem na stół, próbowałem podłączyć na różne sposoby - brak reakcji więc uciąłem cypelek wkręciłem na swoje miejsce po czym auto odpaliło na pół obrotu wniosek jest taki, że do zamiany pompy elektrycznej lucas na mechaniczną lucasa trzeba zaopatrzyć się w pompę, linkę, zawór stop na 12v i tyle a no i nie może zabraknąć sprawnego używania szlifierki kątowej aby porozcinać osłonę zaworu tak żeby niczego nie uszkodzić :D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
dziwne, bo ten zaworek po podaniu napięcia powinien się otwierać. może jest uszkodzony.
ale najważniejsze, że działa i kolejny zgniłek wrócił na drogę :)

tofekk

Początkujący
Punktów
6
Myślałem, że to już koniec problemów ale jednak pojawił się nowy, po przegazowaniu auta - nie za każdym razem odłącza wentylator, wspomaganie, złącze diagnostyczne ( i moze cos jeszcze o czym nie wiem) co jest grane..

Do góry Bottom