• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Trafic DF120 Zgasł podczas jazdy, teraz odpala i gaśnie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Temat taki - Trafic 2.0 dCi podczas jazdy nagle osłabł i zgasł. Teraz przy kręceniu odpala i od razu gaśnie. Jedyny błąd to DF120 - Sygnał czujnika prędkości silnika, zakłócenia sygnału prędkości, złamany ząb na kole zamachowym, usterka wewnętrzna czujnika prędkości silnika. Rozrząd okej, paliwo okej, ciśnienie ładnie i szybko buduje w listwie, na plaku gada. Czujnik położenia wału podmieniony, dalej to samo. Jedyna rzecz, która mi się rzuca w oczy to obroty wału pokazywane w Live Data. Pokazuje 120-140, mimo, że kręci zdrowo tak jak zawsze, według mnie, zaniża o około połowę. Kable sprawdzone. Jak dla mnie, problem na 95% elektryczny, ciężko znaleźć coś na necie, ktoś się spotkał z podobnym?

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ktory to rok konkretnie?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Największy problem polega na tym, że ja już zacząłem urlop świąteczny i jestem poza domem, a to auto taty i o ile był w stanie podłączyć kompa, to oscyloskopu nie ogarnie. Czujnik założył NGK, bo tylko to mieli w sklepie od ręki oprócz czujników typu MaxGear. Żadnych adaptacji ani procedur po wymianie czujnika nie robił. Powiem mu, żeby zwrócił uwagę na tę wtyczkę.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Rozumiem.

Obroty 120-140 to zdecydowanie za malo, pewnie kiedy zmierzysz kompresje to bedzie ona za niska. Zaczalbym i tak od czujnika i wyeliminowal go na 99%, rozumiem pospiech i chec sprawdzenia na szybko, ale namawiam na oryginal. Dopiero pozniej obralbym jakas metode co dalej.

Udanego wypoczynku
l

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Dobra, wróciłem już i sam się za niego zabrałem. Błędu czujnika już nie wali, ale... nie pali dalej. Ciśnienie na listwie okej, od kopa robi 350bar, sprawdziłem jeszcze raz rozrząd, bo z moim tatą różnie bywa i faktycznie jest wszystko idealnie. Przeglądnięte kable od wtryskiwaczy, bez zastrzeżeń. Rezystancja każdego sprawdzona i wszystkie niemal równo po 180kOm.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Na plaku gada. Wydawało mi się, że pisałem w pierwszym poście. Tak czy siak, DF120 już się nie pokazuje i na ten moment mogę kręcić pół dnia i nie pokaże żadnego błędu i nie zagada nawet na chwilę.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Czy robiles injection reprograming po wymianie czujnika? Czy diagnoskop nie pokazuje czasem injector stuck open?
Czy masz w ogole kontakt z immo? Czy swieci sie w ogole dioda? Czy w diagnoskopie masz funkcje w rodzaju Start Authorise i co ona pokazuje? Czy sprawdzales juz niebieska wtyczke?
Chyba i tak za wiele pytan na poczatek.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Nie robiłem, ale to na pewno nie ma nic do rzeczy, bo wiele razy wymieniałem czujniki wału w M9R i nigdy nie było problemu bez żadnych adaptacji.

Nie ma żadnych błędów, sprawdzane dwoma interfejsami. Immo sprawne, nie blokuje i takie rzeczy oczywiste i podstawowe zostały sprawdzone na samym początku. Tak czy siak skłaniam się w stronę uszkodzenia wtrysku lub wtrysków.

Do góry Bottom