• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ROVER75 - problem z odpaleniem

krasin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam, Nie moge odpalić auta, a mianowicie wkladam kluczyk do stacyjki, przekręcam palą się kontrolki, slychac jak sie załącza pompa paliwa i dalej nic silnik zero reakcji nawet nie ruszy ( tak jakbym nie mial immobilaizera w pilocie ), a stało to się wtedy gdy zamknąlem auto z pilota, ale drzwi od kierowcy mi się nie zamknęly pociągnąłem za klamkę i włączył sie alarm - wchodzę do auta próbuję odpalić i nic silnik nawet nie ruszy. Po paru próbach w koncu udało mi się opdalić auto podjechalem pod dom zgasiłem silnik i od tej pory juz nie mogę odpalić. Sprawdzany byl rozrusznik na krótko to nie dostaje prądu. Czy to wina immobilaizera?

Co robic? POMOCY!

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
nie ma pojęcia, bo nie sprawdził na krótko. Na krótko to sprawdza się z aku + na cewkę gruby i przewód cienki z sygnału ze stacyjki, jeżeli nie zadziała to z aku+ na drugi gruby przy rozruszniku, jeżeli zadziała to znaczy że wirnik chodzi a nie działa automat. Jeżeli głuchy jak pień to próbówka i sprawdzamy zasilanie na rozruszniku czy aby kabel cały od aku.

wygląda na to że słuch po krasin zaginął .. a może podjechał do mechanika .. i dobrze ;)

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
A ja bym to odpalił na popych jak zagada i będzie chodził tz że rozrusznik, jeszcze przed tą operacja odłączył bym Aku na 5 min i dopiero próbował może też być wina alarmu bo pisałeś że drzwi się nie zamkły od kierowcy, akumulator masz dobrze naładowany ?

njelectronik

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tworkowa
Pierwsza sprawa to mieć na sto procent sprawdzony sprawny rozrusznik sprawdzić napięcie na śrubie przy automacie rozrusznika jeżeli to będzie pewne to wtedy szukać przerwy spowodowanej kostką stacyjki przekażnikiem odcinającym napięcie przez alarm poszukać centralki alarmowej wyciągnąć bezpiecznik zasilający alarm.

Do góry Bottom