• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd w 1.9 tdi alh nie mogę prawidłowo napiąć.

PanPower

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam do was pytanie odnośnie prawidłowego napięcia paska rozrządu w silniku 1.9 tdi alh 66kw.
Wymieniłem ostatnio pasek z rolkami, pompą wody i napinaczem. Zrobiłem wszystko jak nakazuje instrukcja czyli użyłem blokady wałka rozrządu, trzpienia blokady pompy paliwa ustawiłem znak na kole zamachowym na zero. Poluzowałem koła pompy i wałka rozrządu, założyłem pasek z napinaczem napiąłem tak jak w instrukcji żeby znaki się pokryły na napinaczu i dokręciłem wszystkie śruby kół pasowych. Po obróceniu wałem korbowym dwa razy i ustawieniu w GMP znak na napinaczu przestawił się w zakratkowane pole. Powtórzyłem więc czynność napinania i dalej to samo, znak przestawił się na zakreskowane pole. Nie wiem czy robię coś źle czy tak ma być ale wg instrukcji znak powinien być tak jak przy napinaniu. Dodam że gdy silnik pracuje gdy jest zimny to napinacz cały czas pracuje w zakreskowanym polu a jak jest ciepły znaki na napinaczu pokrywają się. Pomóżcie panowie bardzo was proszę.
praca napinacza na zimnym silniku
Praca napinacza na ciepłym silniku

Załączniki

• PB020134.JPG
    PB020134.JPG
    811,4 KB · Wyświetleń: 26

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Przeciągnij go deko poza znacznik i sprubuj

PanPower

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
A czy mogę popuścić śrubę napinacza i lekko go podciągnąć, czy cały proces napinania muszę zrobić od początku?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Młodzieży -wał cofamy o jeden ząbek w lewo od znaku. Zakładamy pasek i rolka napinacza cofa nam wał /ciągnie go w prawo/ o jeden ząbek . Rozrząd mamy na miejscu.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Ustaw na znaki i podciągnij nie przestawi się bo naciągniesz tylko sprężynę a paska już nie ruszy

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
czekaj,czekaj ja dobrze widze do rozrządu ryja nie zdjąłeś .To masz rączki sprawne jak chole--a

PanPower

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Zmontowałem wszystko bo pasek już założony. Ale pewnie będę musiał rozkręcić osłony żeby widzieć czy na wale dobrze leży pasek.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Jak po złożeniu ci odpalił to jak dojdziesz to tylko dociągnij

Nie musisz rozbierać wszystkiego jeszcze raz

PanPower

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Rozumiem że znaki na napinaczu muszą się pokrywać na zimnym silniku. Czyli jak ustawię napięcie paska dobrze to znak na ciepłym przekroczy mi znaki na bardziej napięty i tak ma być. Dobrze to rozumiem?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Raczej w drugą strone jako że materiały mają tendencje rozszerzania sie podczas nagrzewania

PanPower

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Raczej w drugą strone jako że materiały mają tendencje rozszerzania sie podczas nagrzewania
Nie wiem ale myślę że koła pasowe ulegają rozszerzalności cieplnej i dlatego pasek się bardziej naciąga. Tłumaczyło by to fakt, że na zimnym silniku znacznik mam na zakratkowanym polu a na ciepłym ustawia się na znakach do napięcia.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Naprawdę cała afera jest o to że strzałka na napinaczu, po przekręceniu wałem zmienia swoją pozycję? Przecież ten napinacz pracuje dynamicznie, ważne żeby przy składaniu, ewentualnie po tych 3 obrotach napiąć prawidłowo i będzie grać ;)

PanPower

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Według instrukcji mają się pokryć znaki po dwukrotnym obrocie i ustawieniu GMP a w moim przypadku tak nie było więc coś źle zrobiłem, dlatego pytam. Tak wiem, że napinacz pracuje.

PanPower

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam po dłuższej przerwie. Poprawiłem naciąg paska wymieniając szpilkę na nową i powtarzając procedure napinania. Efekt tej pracy przedstawiam poniżej. Dziękuję wszystkim za uwagi. Pozdrawiam.

Do góry Bottom