• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód do 20 tysięcy?

KamillOP

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam Wszystkich planuje zakup auta moje wymagania to na pewno benzyna i najlepiej 3-drzwiowy jakie polecacie? Zastanawiam się nad oplem Astra h, lecz nie wiem z jakim silnikiem i czy to dobry wybór.. z Góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Może troche więcej danych, bo to, ze benzyna, 3 drzwi i 20k to mozna dziesiatki aut wymieniac.

KamillOP

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam, to czekam na dziesiątki aut do 20tys (na pewno będę chcial do niego gaz założyć) :) Jesli chodzi o astre to przeglądałem różne fora i tam pisza że 1.8benzyna zużywa dużo oleju i kazdy ta jednostkę odradza, Jak się to ma w praktyce?

Ostatnia edycja:

IZIrajder

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Astra H dobry wybór moim zdaniem. Ja bym uderzał w 1.6, jeśli nie potrzebujesz oszałamiających osiągów, a z resztą 115 KM na taki mały samochodzik to i tak przyzwoicie :) podobno dobrze znoszą gaz. No a jeżeli szukasz większej mocy to 2.0 turbo ale wtedy odradzam gaz gdyż nie jestem zwolennikiem wrzucania LPG do uturbionych silników.

Albo Honda Civic VII tzw. żelasko, najlepiej 1.6 v-tec. W pakiecie sport wygląda całkiem spoko :)

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
W praktyce kazda astra w naszym kraju sprowadzona z zachodu pije olej lepiej niz zul wisniowke. Ładne astry sa na zachodzie w cenie wyzszej niz u nas o 10-30%. Pojemnosci od 1.4 do 1.8 to badzwiewne jednostki, kosztowna pokrywa wałkow zintegrowana z zaworem odmy, kosztowny zawor egr. Czasy taniego opla juz dawno sie skonczyly.
Jezeli nie chcesz wydac duzo i miec w miare tani i zdrowy samochod to celuj raczej w megane 2.0 po 2004. Silniki swietnie znosza gaz, 140KM wystarcza zeby dynamicznie sie poruszac a po wymianie skrzyni (siedzi ND0) na zmodyfikowana z dlugim przelozeniem spokojnie zmiescisz sie w 10l lpg. Do tego tanie graty, zaworowno zawieszenie jak i blacha czy osprzet silnika. Koszt skrzyni to ok 400pln, koszt kompletnego rozrzadu z kołem faz to 800pln. Koło faz wymienia sie raz na 200tys, co drugi rozrzad. Minus ze auto ma dwumas, niemniej mozna zastapiac to sztywnym sprzeglem chociaz dwumas bardzo rzadko siada bo to ladnie pracujaca benzyna.
Musisz niestety wydac troche wiecej niz allegro na to wskazuje, zadbane egzeplarze beda kosztowaly o 2-5 tys wiecejniz przecietna cena z allegro. Majac 20 tys mozna sie tez pokusic o szukanie megan z silnikiem 2.0 turbo, to juz jest wypas i spokojnie mozna to zagazowaxc:)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Zgadzam sie civic VII w dwóch furtkach wyglada bardzo fajnie, dobry v tec 1.6 i mysle, ze w tej kwocie znajdziesz dobry egzemplarz i wystarczy nawet jakby trezba było cos na poczatek dopiescic:).

Actina89

SuperMechanior
Punktów
13
Ja moge polecic Colt-a Czt, 1.5 l, z turbosprezarka. Bardzo dobry silnik skladany w Japonii. W serii pierwsza setke osiaga w ok. 7.5 sekundy. Rowniez niezly potencjal tuningowy ( jezeli oczywiscie nabywca jest zainteresowany ), dobre zabezpieczenie antykorozyjne. To jest taka alternatywa za ok. 20 tys. zl.

Do góry Bottom