• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

schemat rozrządu MB 400cdi

Puzonman5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
mercedes ML 400cdi. W163
Panowie szukam schematu rozrządu mercedesa z silnikiem 400cdi. Może ktoś pomóc?

Puzonman5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
Dziękuję "onek" masz może jeszcze początek serwisówki całej tej akcji z rozrządem(od początku).
Mam problem z silnikiem, nie może zapalić, niby bierze ale nie odpala. Paliwo- ciśnienie ok. Zostaje błąd P2010 ja mam go jako generator i błąd stały. Najlepsze jest to że nawet plaka nie ciągnie przy rozruchu, mam wrażenie że jest nawet wydmuchiwany.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Wrzuć w translatora:

P2010 Control module N15/3(ETC control module is not coded.
P2010 G3/13 (right O2 sensor,after CAT,CYL 1-3),electrical malfunction (P0136)
P2010 G3/6 (Right O2 sensor,after TWC[CAT])(P0136)
P2010-001 Y62/y1 (cylinder 1 fuel injector),positive short [P0262]
P2010-002 Y62/y1 (cylinder 1 fuel injector),overload short [P0261]
P2010-003 Y62/y1 (cylinder 1 fuel injector),wire interrupt [P0201]

Puzonman5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśl
Dzięki bardzo. Ja obstawiam awarię sterownika, inni żeby zacząć od rozrządu( nie sztuka porozkręcać}. Auto sprowadziłem dla siebie, kupione prywatnie od kobiety ma 150kk wszędzie pod maską świeżość, to wierzyć mi się nie chce żeby łańcuch nawalił. Żadnych innych blędów systemy nie zgłaszają, było parę w silniku ale wszystkie były zgłaszane padnięciem aku przy próbie odpalenia.

SV-Robert

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Cześć
w moim przypadku było tak:
Ml163 400cdi wrócił z Trasy ok.130km normalnej jazdy i po zaparkowaniu przestał całą noc.
Rano normalnie uruchomiony temp. ok. 8st. C.
przejazd przez miasto ok. 2km no i się zaczęło
mocne kopcenie z wydechu tak jakby Turbo padło czyli intensywnie na biało jak z elektrowni węglowej.

Wruciłem z powrotem na Parking 2km i bez zmian ale żadnych innych objaw że to Turbo.
Po zgaszeniu Silnika nie dał się uruchomić ani jako jeszcze ciepły ani jako zimny. Po sprwdzeniu w kawałku przezroczystego przewodu za filtrem paliwa był widoczny brak Oleju napędowego. Wydało mi się dziwne bo podejrzewłem złe paliwo. A więc Ok 10Litrów ON do zbiornika i sprawdzanie czy nie ma wycieków. Po dalszych ogĺędzinach wskazuje że pompka paliwa nie reaguje. Prąd dochodzi, silniczek pompki krótko reaguje ale nie kręci. Ze względu zatarcia pompki wypompowałem paliwo przewodem zasiljącym przez specialnie umieszczony filterek z magnesem. Ropa nie zawierała żadnych metalicznych opiłków czy też innych stałych ciał obcych ale dziwny zapach Siarki. Po zamontowniu nowej Pompki z dodatkowym filterkiem nowy Diesel do zbiornika, nowy Filtr Paliwa przed Pompą wtryskową wysokiego ciśnienia, odpowietrzenie aż do wtrysków.

Po całej akcji silnik nie zapala.
przy użyciu Plaka pracuje jak bardzo mało sprawna maszyna Parowa ale samodzielnej pracy nie podejmuje.

Przyjechał Kolega i po podłączeniu Testera stwierdza że pompa przy kręceniu rozrusznikiem daje ok. 350bar oraz wtryskiwcze pracują. Stwierdza natomiast uszkodzenie czujnika położenia wałka rozrządu.
Po wymianie czujnika silnik nie zapala.
Kolega nie miał czasu podjechać wyczytać błedy więc wymieniłem również czujnik położenia wału korbowego. No i nic!

Rozrząd nie dawał oznaków luźnego łańcucha przy uruchamianiu zimnego silnika ale teraz wszystko wskazuje że łańcuch rozrządu przeskoczył.

Należy ponownie podłączyć pod Komputer i wyczytać błędy ale czy można postwić na coś poza rozrządem.

Pozdrawiam Wszystkich

tomek2376

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich jestem nowy mam problem przeskoczył mi rozrząd w220s400cdi zakupiłem nowy ustawiony na znakach koła walkow te kropki a na walkach niewiem jak bo jak ustawie na kołach to tam nie zgadza według schematu powyżej proszę o szybką pomoc

Do góry Bottom