• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Leon 1.9 Tdi 110km biało-siwy dym z wydechu

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
Witam, tak jak w temacie borykam się z problemem w moim seacie który jest na pompie wtryskowej. Sprawa wygląda następująco gdy auto odpalam po nocy lub jak jest na jakimś dłuższym postoju gdzie silnik jest już chłodny przy odpaleniu aż do rozgrzania do temperatury roboczej silnika jest widoczne kopcenie z wydechu w kolorze biało-siwym, jest to prawdopodobnie niespalone paliwo. Razem z kopceniem tuż chwile po uruchomieniu silnika jest wyczuwalne telepanie silnikiem tak jakby nie przepalał odpowiednio całej dawki paliwa i gdy jest zimny silnik czyli po dłuższym postoju odpali po 3 obrotach , gdy jest rozgrzany odpala od strzała.Gdy auto jest już rozgrzane nie kopci wcale i odpala od strzała. W aucie został już wymieniony czujnik temperatury cieczy chłodzącej bo trochę zawyżał. Czujnik temperatury paliwa jest sprawny. Kąt wtrysku jest ustawiony prawidłowo na wartość 51 ( sprawdzane w programie vcds). Wyczyszczony i zaślepiony egr. Nie ma ubytków płynu chłodzącego. Jeśli miał ktoś podobny problem i udało się rozwiązać to proszę o podzielenie się informacją, pozdrawiam.

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
warto sprawdzić , dzięki za sugestie

jeszcze mam pytanie , jak odpalam na zimnym i sprawdzam w vcds to wskazuje kąt wtrysku 75 czy powinien się aż tak opóźniać? następnie ze wzrostem temperatury maleje , gdy osiągnie wartość jaką ustawiłem czyli 51 dymienie zaczyna ustępować

jeszcze zwrócił moją uwagę czujnik temperatury powietrza zasysanego , temperatura w dolocie jest wyższa o 3 stopnie niż temperatura paliwa i cieczy chłodzącej , czy taka rozbieżność jest dopuszczalna?

Ostatnia edycja:

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kąt się nie opóźnia ale przyśpiesza jeśli jest 75, u mnie bywało mniej ale myślę że jest to prawidłowo jeśli wraca na 51 po rozgrzaniu.
O te 3 stopnie bym się również nie martwił.
Sprawdź jeszcze korekty wtrysków jak dzieje się ta anomalia.

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
tuż po odpaleniu korekcje są takie :

1cyl : -0,85mg/str 2cyl -0,26mg/cyl 3cyl 0.00mg/str 4cyl 1,13mg/str

po temp. silnika 34 stopnie

1cyl 0.80mg/str 2cyl 0.00mg/str 3cyl -0,09mg/str 4cyl 0.89mg/str

przy temp.83 stopnie

1cyl -0,66mg/str 2cyl 0,16mg/str 3cyl -0,09mg/str 4cyl 0,54mg/str

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
bardziej zastanawiają mnie korekcje na zimnym silniku , czy nie jest to za duża rozbieżność? może któryś z wtrysków nie domaga czyli podaje za mało paliwa i dlatego biały dym? bo rozgrzaniu bardziej korekcje sie wyrównują

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
tak jak najbardziej , wiem o tym , ale próbuje wykluczyć pewne opcje zanim to zrobię , generalnie analizując sytuacje z tego co wiem to jeśli wtryskiwacz podaje za mało może właśnie być wyczuwalny duszący o ostrym zapachu biały dym bo nie ma odpowiedniej dawki paliwa żeby w komorze spalania zachodziło to odpowiednio . Jeśli sterownik silnika chce podać większą dawkę paliwa na zimnym silniku, a wtryskiwacz nie jest w stanie podać do komory spalania to ten dym się może pojawiać. Natomiast gdy silnik osiąga temperaturę roboczą te dawki paliwa które narzuca sterownik silnika są już wtedy niższe bo im wyższa temp. silnika to wtedy potrzebuje mniejszej dawki i być może wtedy kopcenie ustaje. Co o tym sądzisz?

lub druga hipoteza jest taka , że silnik może spalać olej poprzez uszczelniacze zaworowe bo są zauważalne ubytki i być może w połączeniu z wtryskami są takie objawy, a jednak gdy silnik się nagrzewa to i wtryski podają tak jak trzeba i uszczelnienia zaworowe pod wpływem temp. uszczelniają po prostu te zawory

Do góry Bottom