• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

silnik 1.9 TDI 105 KM zgasł i nie odpala

Dennis

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam,
Mam problem z moim golfem plus 2005 r. 1.9 tdi 105 PS. Auto ma 300 tyś przebiegu, Sprowadziłem auto z Niemiec, książka serwisowa praktycznie do końca.
Auto po przejechaniu około 5km zgasło i nie odpalało, kręciło ale nie odpalało. W oczekiwaniu na mechanika czytałem fora i podejrzewałem alternator, pompę paliwową, filter paliwa, wtryski itd. Po podpięciu do komputera okazało się,że nie ma praktycznie żadnych błędów. Samochód zaholowałem na warsztat.
Po 1h telefon od mechanika. Okazało się,że pływak źle wskazywał stan paliwa, bak był pusty.
Nalaliśmy 5litrów ropy i samochód odpalił, jednak znów zgasł po przejechaniu 1km..

Macie jakieś pomysły co to może być za usterka?

pozdrawiam

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
będziecie lać po 5 litrów i katować go w końcu pompki padną na amen,zatankuj z 20 litrów,wymień filtr paliwa bo pewnie zassał syfu z dna odpowietrz porządnie i dopiero testujcie,

Dennis

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
dzięki za odpowiedzi panowie ;) 5 l akurat miał mechanik w warsztacie.. pomyślałem,że wystarczy do najbliższej stacji ehh.
Jutro dowiozę w bańce 20l i zobaczymy czy pompka podaje paliwo na filter :)
pozdrawiam

ps. dam znać co wynikło

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Dla świętego anielskiego wyczyścił bym sobie przy okazji i bak i smoka. Wymienił bym filtr paliwa, zalał ze 20L czystej zupy i dopiero bawił się w odpowietrzanie po sprawdzeniu sprawności pompki. Tak dla podwójnego świętego spokoju to wziął bym sobie jeszcze ze sklepu auto-moto najtańszy zaworek wsteczny i wsadził gdzieś przed filtr paliwa na przewód (4>8zł).

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Bez paliwa padła pompka w baku o ile tam jest pompa wstępna .

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
To normalne w 1.9 i 2.0 ze pompy padają ja tak kupiłem swojego golfa tez plus za marne grosze bo nie odpala .... czasami zalapal....heheh

Jeszcze sprzedający zetelnie poinformował ze błędów zero heheh

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Witam,
Mam problem z moim golfem plus 2005 r. 1.9 tdi 105 PS. Auto ma 300 tyś przebiegu, Sprowadziłem auto z Niemiec, książka serwisowa praktycznie do końca.
Auto po przejechaniu około 5km zgasło i nie odpalało, kręciło ale nie odpalało. W oczekiwaniu na mechanika czytałem fora i podejrzewałem alternator, pompę paliwową, filter paliwa, wtryski itd. Po podpięciu do komputera okazało się,że nie ma praktycznie żadnych błędów. Samochód zaholowałem na warsztat.
Po 1h telefon od mechanika. Okazało się,że pływak źle wskazywał stan paliwa, bak był pusty.
Nalaliśmy 5litrów ropy i samochód odpalił, jednak znów zgasł po przejechaniu 1km..

Macie jakieś pomysły co to może być za usterka?

pozdrawiam
rozumiem że bak był pusty, a wskaźnik źle pokazywał bo wskazówka leżała na "0"?
dobre...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
czyli po prostu padła..jak wszystko mogło paść...;)
kwestia dobrze zdiagnozować usterkę.
3 dni temu miałem Transita, po nocy na podwórku nie odpalał, na hali w cieple długo kręcił aż odpalił.
Pierwsze, szybka wymiana całego filtra jak zobaczyłem w jakim stanie filtr powietrza(pomyślałem zero serwisu)
Podpiąłem diagnoskop i obserwacja ciśnienia na szynie CR...ciśnienie rośnie i nagle spada, diagnoza zawór regulujący ciśnienie w pompie. Koszt 320zł nowy zawór i auto pali 100/100, zostawiłem na noc, następnego ranka, bęk i auto chodzi....klient pojechał i dziękuję...

Do góry Bottom