• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik jednocylindrowy Kipor

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Też tak pomyślałem, zamówiłem tłok z pierścieniami i komplet uszczelek, może za miesiąc dotrze...golym okiem tłok i cylinder wyglądały naprawdę spoko....

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1665
Też tak pomyślałem, zamówiłem tłok z pierścieniami i komplet uszczelek, może za miesiąc dotrze...golym okiem tłok i cylinder wyglądały naprawdę spoko....
a pierścienie?

podpowiem ci mały patent do odpalania. wysmaruj na bardzo bogato cylinder jakimś gęstym olejem przed samym zakładaniem głowicy. tylko cylinder, pierścienie. żeby tylko olej nie wyszedł na uszczelkę pod głowicę.

sprzedał mi go mój pierwszy "mentor" jak chodziłem do zawodówki. chłop był fenomenalny. za dużo nie pił. a przynajmniej mniej od innych :) miał świetne wyczucie przy dokręcaniu. na upartego nie potrzebował klucza dynamometrycznego (ale używał). jak dokręcił ręcznie to naprawdę tak jak trzeba. sprawdzane elektronicznym kluczem i wszystkie śrubki tak samo. potrafił z zamkniętymi oczami rozłożyć silnik czy skrzynie. kiedyś po godzinach, na jakieś fusze zaczął się licytować z innym dziadkiem o wielkości śrub czy inne wymiary. akurat na podnośnikach były skoda 120, maluch i chyba croma czy panda. ja miałem najbardziej przerąbane bo musiałem sprawdzać czy się zgadza. pamiętał wszystko prawidłowo :D

ale nie był pewny czy dokręcił korek spustowy silnika. i wyganiał mnie na plac z kluczem, żeby sprawdzić.

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Witam po dłuższej przerwie. A więc do rzeczy. Skośnoocy dosłali mi tłoka z pierścieniami, uszczelek nie dostałem do dziś... Więc wymieniłem to co przyszło odpowietrzylem i gada z klucza za każdym razem. Winowajcą okazał się tłok. Na pierwszy rzut oka wyglądał jak ten z pudełka ale znalazłem dwie małe rysy....i te rysy to chuj bo pół tego paska między pierścieniami jest odłamane od tłoka. Znaczy tłok chciał se dorobić pierścień hehe. No ale do rzeczy. Silnik działa ale... Ale strasznie dymi rzekłbym na biało, siwo. Czy to przez to że składałem wszystko na olej silnikowy i się musi wypalić czy przez te moje poprzednie próby tłumik jest w oleju? A może to coś gorszego? Zawory ustawilem ssący 0,15 wydechowy 0,3.czy ten nowy tlok z pierścieniami musi się dotrzeć, ułożyć?

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
A możesz określic te trochę? Czy tego nie da się stwierdzić? Już dzisiaj nie będę ludzi denerwować tą zasłoną dymną

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Teoretycznie to moze byc paliwo lub olej w wydechu. W noim aucie po wymianie silnika bo tamten pil olej jak prostytutka nasienie to pozniej jeszxze 2 godziny dymil. Ale tlumik od srodka zakonserwowany

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Dzisiaj po pracy wyprowadziłem agregat na spacer do lasu(tak proekologicznie względem sąsiadów) . Po odpaleniu znowu przez pierwsze 30 sekund produkował zasłonę dymną po czym momentalnie z tłumika zaczął lecieć lekko niebieski dymek. Chyba musiał coś z tej gardzieli wypalić;) myślę że to pozostałości z potoku strzykawek moich prób olejowych. Nie wiem czy to się tam jeszcze musi dotrzeć czy jak ale chodzi naprawdę dobrze, równo i dosłownie pali od strzała . (maly i duży flex dziala bez problemu więc prądnica też ok, nie słychać przy tym obciążenia tego mega silnika hehe). Po naprawie nie zostało i nie zabrakło żadnej śrubki, kabelki wężyki połapane gęściej niz w fabryce, golym okiem nie widać że "grzebałem" tak więc naprawe uznaje za wykonaną i sukcesywnie zakończoną. Pozdrawiam;)

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Witam po dłuższej przerwie. Agregat odpękał całą budowę, palił w mrozy bezproblemowo, wypił przez rok pewnie z 300 litrów diesla i z 2.5 litra oleju... Jako że mam już przyłącze elektryczne do domu odparkowalem go do stodoły i podczas przykrywania na dłuższy odpoczynek zauważyłem że średnica wydechu z jakiś 40mm ma może niecałe 1.5cm. Tłumik zaklejony jest w środku czymś co przypomina asfalt(jebitnie twarde). Nie będę w nim grzebał pewnie do lata ale chciałbym zapytać co mogłem zrobić źle. Mogłem założyć cieńszą lub grubszą podkładkę pod pompkę wtryskową i w ten sposób zmieniłem moment wtrysku(Czy to może być przyczyną?) pierścienie założyłem napisami do góry, jak na starym tłoku...ma ktoś pojecie skąd mógł się wziąć ten syf?

Do góry Bottom