• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik przerywa pracę-brak pomysłów!!!

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam.

Auto to passat b5 1.8 adr 98r, z LPG. Silnik przerywa pracę na mniej niż sekundę zarówno na gazie jak i na benzynie. Dodam, że sytuacja zaczęła dziać się jeszcze przed założeniem gazu. I tak sobie trwa do dzisiaj około 3 lata nie mogę znaleźć przyczyny.
Zauważyłem tylko ,że jak jest zimny silnik to bardziej jest to odczuwalne-te przerwania.
Świece, przewody, cewka, przepływomierz, sonda, czujnik cieczy, czujnik temp dolotu, czujniki spalania stukowego, czujnik Halla(wałek), czujnik impulsator (wał korbowy), akumulator - wszystko sprawdzone lub wymienione na nowe!!!
Cały dolot sprawdzony na szczelność łącznie z odmą. Przepustnica też sprawdzona.

Rozrząd ustawiony dobrze i ten na pasku i na łańcuchu. Auto normalnie jedzie i przyśpiesza. Nie zauważyłem tych szarpnięć podczas jazdy. Brak błędów w kompie. Jedyne co zauważyłem to na biegu jałowym co jakiś czas tak jakby powiązane to było z tymi przerwaniami skacze konsumpcja paliwa z 0.86l/h na 0.56l.h. Skacze też wyprzedzenie kąta zapłonu- jest 9.8 stopnia a po chwili robi się 8.3 lub 11.4 stopnia i potem znowu 9.8.
Chodzi tylko o pracę na biegu jałowym.
Mi już skończyły się pomysły ale jestem bardzo uparty i chciałbym ten problem rozwiązać.

Pomoże ktoś????

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Sterownika gazu bym nie obstawiał, bo sytuacja z przerywaniem pracy silnika miała miejsce jeszcze przed założeniem gazu.
A też teraz robiłem taki test ,że wyjeździłem gaz, zakręciłem butle i odłączyłem sterownik gazowy od prądu.Pojeździłem tak z 60km i dalej to samo.
Jeśli chodzi o przepływomierz to na biegu jałowym wskazania około 3 g/s, natomiast wykonałem też loga dynamicznego i na 3 biegu gaz w podłogę do 6000 obr pokazał 100g/s, charakterystyka liniowo rosła w stosunku do obrotów. Nie ma do czego się przyczepić jeżeli chodzi o MAF.

Kompresja sprawdzana.
Na wszystkich garach równo.

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Tak sobie myślę o tej podmianie sterownika. Tylko jakby był sterownik to czemu tylko problemy są na jałowym a podczas jazdy nic nie odczuwam, żeby silnik przerywał.

A dużo roboty z tą podmianą.Chodzi mi o immobilizer.Chyba trzeba coś przekodować.Może ktoś ma jakiś manual jak to szybko zrobić, np VAG-COM?

Do góry Bottom