• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik Thalia 1.2 16V D4F - regulacja zaworów

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Z powodu niedostatecznej ilości informacji dla tego modelu, pytam tutaj - co ile/przebieg należy w tym silniku regulować zawory. Tego nie znalazłem w innych modelach, gdzie ten silnik występuje. Pytam dlatego, że są problemy z /również koszt regulacji jest spory - same uszczelki to ok. 250,00 zł/:
- poszarpywanie na biegu jałowym,
- wypadanie zapłonu na 2-gim cyl. /występuje z przerwami, czyli raz jest stały błąd a drugi brak/,
- zbyt wysoka wartość spalania stukowego na biegu jałowym,
- ~50 000 na podłączonym czujniku
- ~ 8 000 na odłączonym czujniku / brak błędów po odłączeniu/,
Autko ma przebieg 51 345 km i 2006 rok prod. Wymieniono świece i silnik pracował na biegu jałowym ok. 3 godz. i brak błędów i również zarejestrowanego wypadania zapłonów. Sprawdzania luzu zaworowego nie sprawdzałem, ale po wydechu podejrzewam, że jest on niepoprawny /pyrkanie/.
P.S Chyba to wszystko. Ponadto z racji dużego zakresu demontażu góry silnika uważam, że regulacja mogłaby z nim razem być przeprowadzana. Ale niem ma doświadczenia, aby te zawory tyle wytrzymały - tj. 120 000 km.

slukasz752

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
gurka
Z powodu niedostatecznej ilości informacji dla tego modelu, pytam tutaj - co ile/przebieg należy w tym silniku regulować zawory. Tego nie znalazłem w innych modelach, gdzie ten silnik występuje. Pytam dlatego, że są problemy z /również koszt regulacji jest spory - same uszczelki to ok. 250,00 zł/:
- poszarpywanie na biegu jałowym,
- wypadanie zapłonu na 2-gim cyl. /występuje z przerwami, czyli raz jest stały błąd a drugi brak/,
- zbyt wysoka wartość spalania stukowego na biegu jałowym,
- ~50 000 na podłączonym czujniku
- ~ 8 000 na odłączonym czujniku / brak błędów po odłączeniu/,
Autko ma przebieg 51 345 km i 2006 rok prod. Wymieniono świece i silnik pracował na biegu jałowym ok. 3 godz. i brak błędów i również zarejestrowanego wypadania zapłonów. Sprawdzania luzu zaworowego nie sprawdzałem, ale po wydechu podejrzewam, że jest on niepoprawny /pyrkanie/.
P.S Chyba to wszystko. Ponadto z racji dużego zakresu demontażu góry silnika uważam, że regulacja mogłaby z nim razem być przeprowadzana. Ale niem ma doświadczenia, aby te zawory tyle wytrzymały - tj. 120 000 km.
Zalecane jest co 80000

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Zalecane jest co 80000
Ale na podstawie czego lub gdzie to jest podane. Gdybym znał dokładnie tą jednostkę, to bym nie pytał. Ale dostać się do regulacji tych zaworów, to już koszt samego materiału powala. A sam masz /może niesłusznie, ale!/ inne zdanie. Mam co do Twojej odpowiedzi pewne wątpliwości, ponieważ ten sposób regulacji był dawno temu i nie zapewniał on takiego przebiegu w epoce tej konstrukcji /to wiem z doświadczenia/. Ale nie wiem co w tej kwestii wymyślili konstruktorzy Reno. Pytam, ponieważ próbuję dojść przyczyny takiej pracy silnika. Z dokumentacji do której mam dostęp wynika, że przeglądy wypadają co 20 000 km. Ale w zakresach tych przeglądów nie zauważyłem nic o regulacji/sprawdzeniu luzu zaworowego/, który może być jedną z przyczyn takiego zachowania się silnika /opis na początku tematu/.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
jako byly pracownik ASO Renault , moge Ci powiedziec ze co 60000 max warto robic regulacje , a jak jest gazownia to 20000 i bym sie tym zajmowal.

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Dzięki za podpowiedzi. Zaworki sprawdzone i przeprowadzona regulacja. Tragedii nie było, chociaż niektóre były "ciasne". Ale w normie.

Do góry Bottom