Witam
acjent to laguna2 rok 2001 16oo 16v po zaciągnięciu hamulca postojowego i ponownym wyluzowaniu i po przejechaniu może 100-200metrów zapaliła się kontrolka ABS .I tak z zapaloną kontrolką powoli powróciłem do garażu to 4-5 km lewa tarcza była ciepła po wystygnięciu zdemontowałem koło i okazało się że hamulec postojowy nie odbił do konica więc wyczyszczałem wszelkie brudy wszystko spryskałem wd 40 cały mechanizm zaczął pracować leko a kontrolka siwieć dalej . Podczas wizyty w warsztacie mechaniczno -elektrycznym panowie stwierdzili że po przeskanowaniu układu hamulcowego uszkodzona jest pompa ABS .
reszta jest okej i mogę jezidzić dalej lecz ostro nie hamować bo mogę całkowicie zablokować hamulce.
Więc nie jestem pewien na tą diagnozę więc proszę o jakąś poradę mechaników znających podobne tematy i przypadki
Z poważaniem: Eugeniusz
acjent to laguna2 rok 2001 16oo 16v po zaciągnięciu hamulca postojowego i ponownym wyluzowaniu i po przejechaniu może 100-200metrów zapaliła się kontrolka ABS .I tak z zapaloną kontrolką powoli powróciłem do garażu to 4-5 km lewa tarcza była ciepła po wystygnięciu zdemontowałem koło i okazało się że hamulec postojowy nie odbił do konica więc wyczyszczałem wszelkie brudy wszystko spryskałem wd 40 cały mechanizm zaczął pracować leko a kontrolka siwieć dalej . Podczas wizyty w warsztacie mechaniczno -elektrycznym panowie stwierdzili że po przeskanowaniu układu hamulcowego uszkodzona jest pompa ABS .reszta jest okej i mogę jezidzić dalej lecz ostro nie hamować bo mogę całkowicie zablokować hamulce.
Więc nie jestem pewien na tą diagnozę więc proszę o jakąś poradę mechaników znających podobne tematy i przypadki
Z poważaniem: Eugeniusz