• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

siwiecąca kontrolka ABS

lajbuś 4

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Bydgodzcz
Witam :pacjent to laguna2 rok 2001 16oo 16v po zaciągnięciu hamulca postojowego i ponownym wyluzowaniu i po przejechaniu może 100-200metrów zapaliła się kontrolka ABS .I tak z zapaloną kontrolką powoli powróciłem do garażu to 4-5 km lewa tarcza była ciepła po wystygnięciu zdemontowałem koło i okazało się że hamulec postojowy nie odbił do konica więc wyczyszczałem wszelkie brudy wszystko spryskałem wd 40 cały mechanizm zaczął pracować leko a kontrolka siwieć dalej . Podczas wizyty w warsztacie mechaniczno -elektrycznym panowie stwierdzili że po przeskanowaniu układu hamulcowego uszkodzona jest pompa ABS .
reszta jest okej i mogę jezidzić dalej lecz ostro nie hamować bo mogę całkowicie zablokować hamulce.
Więc nie jestem pewien na tą diagnozę więc proszę o jakąś poradę mechaników znających podobne tematy i przypadki
Z poważaniem: Eugeniusz

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
ABS jest systemem bezpieczeństwa, więc jazda z jego usterką jest nieodpowiedzialna. Nawet na przeglądzie by się do tego przyczepili. Oczywiście to Twój wybór.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Spryskanie wszystkich elementów układu hamulcowego preparatem WD-40 to nie był dobry pomysł. A pompę ABS skoro jest uszkodzona trzeba wymienić i po problemie. Chyba nie liczysz na to, że któryś z mechaników z forum w przypadku tej usterki napisze olej temat i nie pękaj, pokaż, że masz jaja.

lajbuś 4

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Bydgodzcz
Panowie interesuj mnie jedno czy zaciągniecie i zluzowanie hamulca spowodowało natychmiastowe uszkodzenie pompy ABS a co wd4o to spryskałem elementy współpracujące przy tym kole z ręcznym .

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Nie musi to mieć żadnego związku po prostu pompa padła i tyle tzw. zmęczenie materiału. Żaden element nie jest wieczny, nawet w nowych samochodach coś może się zepsuć.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Panowie interesuj mnie jedno czy zaciągniecie i zluzowanie hamulca spowodowało natychmiastowe uszkodzenie pompy ABS a co wd4o to spryskałem elementy współpracujące przy tym kole z ręcznym .
nie może, ale jak jechałeś z zablokowanym kołem, to może się zaświecić, ale i tak powinna zgasnąć przy następnym uruchomieniu silnika.

Do góry Bottom