• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

"skaczący" wskaźnik temperatury płynu chłodzącego

krz.szk

Nowy
Punktów
0
Witam!! jeżdżę fordem focusem, benzyna, 1.6 kat. Latem zeszłego roku podczas jazdy zaniepokoił mnie fakt, że wskaźnik temperatury płynu chłodzącego czasami wskazywał wysoką temperaturę by po krótkim czasie wskazywać prawidłową (strzałka w połowie zegara). Nie zapalały się żadne dodatkowe czerwone ani żółte lampki, płyn w zbiorniczku wyrównawczym nie "kipiał" a wręcz przeciwnie, był zimny. Po konsultacji z mechanikiem i przetestowaniu na komputerze zalecono mi wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego. W trakcie wymiany, mechanik zauważył, że czujnik ten jakby pracował na "sucho" - nie był mokry. Ale kazał tak jeździć. Po tych zabiegach moje obserwacje są następujące: 1. kiedy jeżdżę do prędkości 120 km/h nic się nie dzieje, nawet stanie w długich korkach nie powoduje podniesienia temperatury 2. kiedy przekraczam prędkość 140 km/h nic się nie dzieje 3. ale kiedy zdejmuję nogę z gazu i prędkość spada do 120 km/h wówczas strzałka na wskaźniku podnosi się na maksa do czerwonego pola by później znów samoczynnie powrócić do prawidłowego odczytu. I gdybym dalej jechał z prędkością do 120 km/h nic nie będzie się działo. Co może być przyczyną zachowania się wskaźnika temperatury? Bardzo proszę o poradę, bo boję się tak dalej jeździć

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Po pierwsze to pewnie zły czujnik ci wymienił skoro twierdził że chodzi na sucho.
Po drugie możesz mieć przetarta wiazke od czujnika do licznika..

krz.szk

Nowy
Punktów
0
Witam!! jeżdżę fordem focusem, benzyna, 1.6 kat. Latem zeszłego roku podczas jazdy zaniepokoił mnie fakt, że wskaźnik temperatury płynu chłodzącego czasami wskazywał wysoką temperaturę by po krótkim czasie wskazywać prawidłową (strzałka w połowie zegara). Nie zapalały się żadne dodatkowe czerwone ani żółte lampki, płyn w zbiorniczku wyrównawczym nie "kipiał" a wręcz przeciwnie, był zimny. Po konsultacji z mechanikiem i przetestowaniu na komputerze zalecono mi wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego. W trakcie wymiany, mechanik zauważył, że czujnik ten jakby pracował na "sucho" - nie był mokry. Ale kazał tak jeździć. Po tych zabiegach moje obserwacje są następujące: 1. kiedy jeżdżę do prędkości 120 km/h nic się nie dzieje, nawet stanie w długich korkach nie powoduje podniesienia temperatury 2. kiedy przekraczam prędkość 140 km/h nic się nie dzieje 3. ale kiedy zdejmuję nogę z gazu i prędkość spada do 120 km/h wówczas strzałka na wskaźniku podnosi się na maksa do czerwonego pola by później znów samoczynnie powrócić do prawidłowego odczytu. I gdybym dalej jechał z prędkością do 120 km/h nic nie będzie się działo. Co może być przyczyną zachowania się wskaźnika temperatury? Bardzo proszę o poradę, bo boję się tak dalej jeździć

Dziękuję za podpowiedź. Mam jednak pewne obiekcje. Nie znam się bardzo na silnikach, ale czujnik temperatury płynu znajduje się zapewne w głowicy pośrodku między świecami i to on był wymieniony. W głowicy jest płaszcz wodny i w niego wkręcany jest czujnik, toteż końcówka jego winna być po wykręceniu mokra, a jednak była sucha jakby w płaszczu wodnym głowicy brak było płynu chłodzącego.
Wiązka od czujnika nie była na moje oko uszkodzona bo była w dodatkowej osłonie.
Najbardziej dziwi mnie fakt, że płyn w pojemniku wyrównawczym nawet przy bardzo rozgrzanym silniku jest zimny, a moim zdaniem powinien być gorący, a przynajmniej ciepły.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

donlukasz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Bydgoszcz City
Jaka marka samochodu i pojemność silnika?

Najbardziej dziwi mnie fakt, że płyn w pojemniku wyrównawczym nawet przy bardzo rozgrzanym silniku jest zimny, a moim zdaniem powinien być gorący, a przynajmniej ciepły.
Dlatego że
Nie znam się bardzo na silnikach...
Nie zawsze zbiornik wyrównawczy jest włączony w układ chłodzenia bezpośrednio. Czasami nadmiar lub niedobór chłodziwa przepływa przez korek z zaworkami i płyn w ogóle nie krąży w układzie. Ale tego i lokalizacji czujnika temperatury dowiemy się jeśli odpowiesz na pytanie:)

O przepraszam:oops:, wszystko napisałeś, na innej przeglądarce twój wpis był bardzo ubogi:eek:

Ostatnia edycja:

donlukasz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Bydgoszcz City
Ja wiem! ja wiem!
Ojciec miał prawie identyczny przypadek. Podczas równomiernej, jazdy wskazówka czujnika temperatury cyklicznie wędrowała z połowy skali na czerwone pole.
Przyczyną takiego zachowania, okazał się! ............. ZATARTY TERMOSTAT!
TAK! na termoelemencie widać było ślady obcierania o "koszyk" przez to termostat otwierał się skokowo i z opóźnieniem, co pokazało badanie.:cool:
Krótko mówiąc termostat był krzywy.:)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Ja miałem coś podobnego w moim Peugeocie. wskaźnik temperatury nagle leciał na maxa, ale u mnie wyskakiwały wtedy błędy, po chwili wracał do normy i kontrolki gasły.
Problemem były styki przy czujniku temperatury.
Dodatkowo u mnie są 2 czujniki - jeden dający informację do komputera, a drugi dający sygnał do wskazówki na licznikach;

Do góry Bottom