• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Yeti 1.4 TSI błąd magistrali CAN

Radzio918

Gaduła
Punktów
13
Witam.
Mam problem ze Skodą Yeti, walczę już 2 tyg. nie mogę dać sobie rady. Problem polega na tym, że tylko podczas jazdy zapalają się kontrolki EPC , wspomaganie kierownicy i ESP. Wskazówki od licznika opadają na ułamek sekundy i wyczuwalne jest delikatne szarpnięcie. Wszędzie zapisane są błędy komunikacyjne z ABS, Wspomaganiem kierownicy, czujnikiem kąta skrętu i magistrala danych CAN układu napędowego . Usterka jest zależna od temperatury i występuje najczęściej na zimnym silniku, po nocy. Wtedy wystarczy parę metrów żeby wywaliło wszystkie kontrolki. Gdy auto się nagrzeje można jeździć ok 20 km ale i tak się w końcu zapalają. Sprawdzona cała wiązka od haldexu po sterownik silnika i gateway, żadnych otarć. Nie mogę sprawdzić żadnych parametrów podczas jazdy bo mi wywala komunikację z komputerem, a sekundę później na liczniku choinka. Wymieniłem sterownik ABS na fabrycznie nowy, podmieniłem całe wspomaganie z innego auta, oraz odpinałem sterownik haldex - bez rezultatu. Miał ktoś może taki przypadek lub mógłby mnie nakierować bo już mi się pomysły kończą.
Dzięki, pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_20221022_180711.jpg
    IMG_20221022_180711.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 8

Radzio918

Gaduła
Punktów
13
Z racji tego, że nie lubię zostawiać tematu bez rozwiązania okazało się, że jednak była przetarta wiązka od CAN. Zwierał się do masy w okolicy kierownicy. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie na priv.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom