• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia M32 Alfa 159 dziwny dźwięk

kam02

Gaduła
Punktów
4
Witam Mam problem ze skrzynią biegów w Alfie 159 19 jtdm skrzynia M32 konkretnie Kupiłem auto dziwne było chrobotanie wymieniłem sprzęgło dwumasa wysprzęglik przy okazji zostały wymienione łożyska skrzyni po o złożeniu wszystkiego do kupy okazało się że nic nie pomogło nadal jest dziwne chrobotanie na biegu jak wrzuci się na luz nic nie słychać nawet jak się sprzęgło wciśnie chrobotanie nie przestaje Zastanawia mnie też to bo zauważyłem jak na luzie samochód się toczy i bez sprzęgła próbuję delikatnie wrzucić bieg i chrobotanie się zaczyna jak bardzo długo się jeździ to troszkę ustaje no i też nie ma tego na postoju tylko w czasie jazdy w załączniku daje filmik tego dźwięku bo słychać Bo bardzo Może ktoś ma jakieś pomysły

michalpdmg

Nowy
Punktów
0
Ogólnie moje objawy zgadzają się z tym co pisał autor postu, jedynie u mnie jest o wiele cichszy dźwięk, który co prawda jakoś mocno nie przeszkadza ale chce zareagować jak najszybciej. Dźwięk na pewno ustaje po wrzuceniu na luz ale teraz nie jestem w stanie powiedzieć czy ustaje po samym wciśnięciu sprzęgła.

kam02

Gaduła
Punktów
4
Jaka była przyczyna? Mam identyczny problem.

Jaka była przyczyna? Mam identyczny problem.
Ja u siebie skrzynie wyciągałem dwa razy tak jak pisałem wyżej były wymieniane łożyska skrzynia była u trzech magików którzy zajmują się w skrzyniami żaden nic nie znalazł postanowiłem wykupić lepszy Assistance i jeździć Jeżdżę już tak 4 lata Teraz akurat autem jeździ żona ale ogólnie w lato tego nie było słychać Wystarczy że temperatura na dworzu się obniżyła zaraz coś było słychać nie wiem co ma do tego temperatura otoczenia ale tak było zrobiłem na tym około 50000 km nic się nie od sypało do tej pory teraz przed zimą wymieniłem olej w skrzyni do oleju dodałem Ceramizer tak jakby problem zniknął bo jakiś czas już żona jeździ i mówi że nic nie słychać też podejrzewałem że to może być wina mechanizmu różnicowego ale po prostu nie chciało mi się już z tym bawić tym bardziej jak znalazłem filmik na YouTubie klient miał identyczne objawy nagrał filmik ten sam dźwięk też do niego napisałem Odpisał mi to było ponad 4 lata temu że też walczył z tym ale nikt mu nie był w stanie pomóc nikt nie wiedział co jest grane jeździł i z tego co pamiętam też pisał że już na tym zrobił około 40000 km dlatego trochę olałem temat Stwierdziłem że jeśli się o sypie to wtedy Chociaż będę wiedział co jest grane i wtedy to zrobię do tej pory tak jak pisałem wcześniej nic się nie rozsypało A po tym ceramizerze tak jakby ustało choć ta skrzynia Żyje własnym życiem nieraz było tak że potrafiłem Jeździć przez miesiąc w okresie nawet zimowym Nie odezwało się nic a potem potrafiło się odezwać parę razy dziennie W tamtym roku byłem na wakacjach tylko że to było w lato a w lato to naprawdę bardzo rzadko było to słychać zrobiłem ponad 2000 km nawet razu tego nie usłyszałem więc naprawdę ciężko powiedzieć o co tam chodzi sam bym chciał wiedzieć ha ha ha

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
ostatnio mialem taki przypadek z opel meriva b 1.4t , 110000 przebiegu , skrzynia raz naprawiana , wystarczy ze ktos pomyli podkladki pod 2ma lozyskami , i juz sie zaczynaja cyrki , ja po wymianie lozysk zalewam ja atf6 okolo 2,8l i wystarcza to na wiekszy przebieg niz fabrycznie.

Do góry Bottom