• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia mcp Citroen C4 II B7

sivvy88

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie już naprawdę rozkładam ręce opiszę sytuację ale normalnie zawrót głowy więc .
Miałem problem z adaptacją skrzyni biegów przyuczenie sprzęgła próbowałem przez lexie i [cenzura] przechodziło kratkę ale styl sprzęgła nie przeszło więc postanowiłam że już koniec sprzęgła w sumie przejechałem na nim 100 tysięcy km , pojechalem do mechanika poprosiłem wymienić sprzęgło wysprzeglik i sprawdzić stan dwumasui i wymienić płyn w robocie. Wszystko zrobił dwumass mówi że dobry wiec czas na adaptwcje przyuczenie sprzęgła itp co się okazuje staje w tym samym miejscu czyli błąd styku sprzęgła ... Dodam że tamtego mojego co zmienił mówił że było jeszcze pół około . Więc wymieniliśmy sterownik z wybierakiem ten robot bez pompy bo ciśnienie dawała coś koło 40 barów może więcej próba kolejna i ten sam problem więc wymienilismy bsm i co próba dalej ten sam problem . Zastanawia mnie błąd moduł serwisowy / autonomiczny moduł telematyki .
A jeszcze daje mi do myśli jakie powinno być minimalne ciśnienie na pompie skrzyni mam chyba 42 bary

Dodam jeszcze że takie błędy jeden sprzęgła drugi podobny lecz ciężko kurde to rozkminic.

Załączniki

• IMG_20250418_134857665 (1).jpg
    IMG_20250418_134857665 (1).jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 14

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Moim zdaniem błąd skazuje problem z okablowaniem ( mam na myśli uszkodzony pin w którejś z kostek ) ale bardziej martwi mnie to że robiłeś adaptację z zapisanymi błędami w sterowniku

sivvy88

Początkujący
Punktów
0
Kurcze błędy były skasowane i po zrobieniu adaptacji skrzyni kratki przechodzi dochodzi znów do sprzęgła styku i wyrzuca błąd . Teraz myślę że błąd będzie od dwumasu który nie został wymieniony. Kostki niby przrgladniete przez mechanika . A jeżeli znów takie coś będzie mówisz lepiej kupić całą wiązkę skrzyni ? Nowa ?

sivvy88

Początkujący
Punktów
0
Dokładnie tu jest elektryczny wysprzeglik i raczej sobie policzy , ale mniejsza z tym tu nie chodzi o kłócenie się , dokładnie jak powyżej kolega ten otóż wysprzeglik niepotrafi chwycić tego styku koniec końców wypielem kostkę z niego to już woogle nie widzi skrzyni i nawet kratki nie przechodzi uczenia .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Dokładnie tu jest elektryczny wysprzeglik i raczej sobie policzy
dokładnie jak powyżej kolega ten otóż wysprzeglik niepotrafi chwycić tego styku
jedno przeczy drugiemu: raz, że sobie policzy, a później, że nie potrafi

i to wszystko w jednym poście. szacun :)

koniec końców wypielem kostkę z niego to już woogle nie widzi skrzyni i nawet kratki nie przechodzi uczenia .
aaa, czyli jednak do czegoś te kabelki służą i sterownik coś tam potrzebuje...
wydaje mi się, że to normalne, jak jeden z ważniejszych czujników nie działa to sterownik nie pracuje poprawnie.

sivvy88

Początkujący
Punktów
0
Przeciez ja nie mówiłem że nie ma co policzyć . . potwierdziłem twoja odpowiedź że ten wysprzeglik policzy. Więc za bardzo nie wiem o co Ci chodzi.
Kratkę przechodzi czyli wbija na postoju na samym zapłonie po kolei każdy bieg do końca potem do tyłu przechodzi to każe wyłączy zapłon na minutę i włączyć silnik i wyskakuje błąd niekompletnego lub niewykonanego wczytania sprzęgła .

Do góry Bottom