• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Smar między tarczę hamulcową a piastę.

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
Stanisław dobrze radzi......tu gdzie mieszkam i pracuje średnia zywotność kompletu hamulców to 1rok robimy tego naprawde duzo pagid i brembo
uzywamy cieniutko pasty ceramicznej
http://alnar.pl/kent-smar-ceramiczny-400ml-spray-ceramic-1200-p-7271.html
to w zasadzie farba podkładowa ,,,ale tarcz potem zejdzie ,,a jak na sucho dasz bo tak tez mozna ,,to po 3miesiącach zapomnij ,,walisz młotem az sie spocisz ,,,,,szkoda uszu i łożysk

jasne jak ktos sie dopadnie i nawali 2milimetry do niestety lipa ,,,tak jak sie widzi jak chłopaki walą silikony
wszystkiego trzeba uzywac z głową ,,a nie aaaaaaatam szef kupi.
Ta pasta jest naprawde dobra ,,,jest tez super pod alusy ale z głową cieńka warstwa!!!!!!!!!!

ciekawostka ,,,,ostatnio doczytałem ze tarcze pagid nieodtłuszczamy ... powleczona jest specjalnym materjałem do pierwszych hamowań tak jak nowe klocki
czyli tłuste brudne łapska z dala od nowych tarcz

Ostatnia edycja:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
w ASO daje się spray ceramiczny ale minimalistycznie w okolicy otworu tarczy.
chodzi tylko o demontaż w przyszłości podobnie przy zakładaniu felgi w okolicy otworu psik i wystarczy

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
1. Smar na bazie miedzi, w kontakcie z częściami aluminiowymi, zwiększa skłonność do zjawiska korozji elektrochemicznej,
na styku obu metali. Miedź ma bowiem potencjał elektrochemiczny +0,34 V, a aluminium -1,67 V, co sumarycznie
daje różnicę potencjałów 2,01 V. Powoduje to powstanie mini ogniwa elektrycznego, które szczególnie w środowisku
wody z solę (spełnia ona rolę elektrolitu) przyspiesza wspomniane zjawisko. Mówiłem o przewidywanych problemach
wynikających z tego zjawiska wiele lat temu, dlatego z satysfakcją przyjąłem informację techniczną fi rmy TRW Automotive,
przestrzegającą przed używaniem smarów na bazie miedzi, z tego powodu.

2. Według producentów hamulców, smary stosowane w
hamulcach z ABS-em lub czujnikami zużycia klocków hamulcowych:
• nie mogą zawierać miedzi i metali ciężkich;
• nie mogą przewodzić prądu elektrycznego."

Załączniki

• Dodatek25_WWW.pdf
    1,4 MB · Wyświetleń: 9

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeszcze zapomnieliście uwzględnić przewodnictwo cieplne ;)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ja używam zawsze. Dokładnie wyczyszczone, w razie wątpliwości piasta zmierzona mikromierzem pod kątem bicia, smar, smalec lub cokolwiek tłustego byle by nie miedź i składamy. Walczę z wodą a przez to z korozją pod tarczą. Smar pod tarczą z odpowiednich ilościach nie stwarza nic złego. Lobby tarczowe wymyśla by zarabiać podobnie jak bosch wymyślił pompę w 2.0 dti taką która nie posiada procedury naprawczej i trzeba wymienić całą. Czemu?? bo tak. W nowoczesnej motoryzacji faktycznie naszym największym wrogiem jak już tutaj kolega zauważył jest elektrochemia. Ale nie jest to wina miedzi, aluminium czy też stali w to wsadzonej. Problem leży w tym co sypią na polskie drogi zimą. Włosi mają te swoje ducata 3.0 mjet i jakoś wtryski u nich wychodzą bez problemu. Czemu?? Bo soli nie sypią. U nas 2-3 letnie auta z tym silnikiem są nierozbieralne od strony układu paliwowego. Ostatnio miałem taki silnik z włoch do zamontowania to wyglądał jak nowy. Nasze zgnite i nierozbieralne. Wtryski rwałem 2 tygodnie ze sprzętem i wiertarką.....

Kto smaruje ten jedzie. kwestia ile tego smaru;]

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Elektrochemia nie jest wynalazkiem ostatnich 5 lat , wystarczy odrobina cynku i chroni stal

A

autozibi

Ja używam zawsze. Dokładnie wyczyszczone, w razie wątpliwości piasta zmierzona mikromierzem pod kątem bicia, smar, smalec lub cokolwiek tłustego byle by nie miedź i składamy. Walczę z wodą a przez to z korozją pod tarczą. Smar pod tarczą z odpowiednich ilościach nie stwarza nic złego. Lobby tarczowe wymyśla by zarabiać podobnie jak bosch wymyślił pompę w 2.0 dti taką która nie posiada procedury naprawczej i trzeba wymienić całą. Czemu?? bo tak. W nowoczesnej motoryzacji faktycznie naszym największym wrogiem jak już tutaj kolega zauważył jest elektrochemia. Ale nie jest to wina miedzi, aluminium czy też stali w to wsadzonej. Problem leży w tym co sypią na polskie drogi zimą. Włosi mają te swoje ducata 3.0 mjet i jakoś wtryski u nich wychodzą bez problemu. Czemu?? Bo soli nie sypią. U nas 2-3 letnie auta z tym silnikiem są nierozbieralne od strony układu paliwowego. Ostatnio miałem taki silnik z włoch do zamontowania to wyglądał jak nowy. Nasze zgnite i nierozbieralne. Wtryski rwałem 2 tygodnie ze sprzętem i wiertarką.....

Jak mierzysz piasty mikromierzem pod katem bicia ?? :p:p:p:p
A co do smaru to tak lekko nie jest bo cokolwiek jak piszesz spłynie co z tej tarczy jak tylko się nagrzeje ....

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
dodajmy aspekt psycholigiczny i estetyczny :)
Psycho-estetyka swoją drogą a nakładana warstwa jak piszesz to główna sprawa. Umiar zawsze zalecany , jak pytanie z czym pijesz-z zakąską czy z głową. Co do pokładów , to od dawna są trudno topliwe smary różnych wiodących firm. Kiedy ich nie było pasta czy spray miedziany też był z braku laku dobry . Bez przesady z tym ladunkami to też zawiera oprócz miedzi smary .

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz

Włosi nie sypią bo nie muszą ;)
Sorry taki mamy klimat :D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
tak samo jak mierzysz tarcze. Dziurki Ci przeszkadzają, czy sterczuchy?? Co do smaru to nadmiar faktycznie wyleci. Jednakże co ma zostać zostanie.

A

autozibi

tak samo jak mierzysz tarcze. Dziurki Ci przeszkadzają, czy sterczuchy?? Co do smaru to nadmiar faktycznie wyleci. Jednakże co ma zostać zostanie.

Naprawdę chyba jestem jakiś tępy :( :confused:
Nadal nie rozumiem jak można zmierzyć bicie piasty mikrometrem , proszę o wyjaśnienie .

I co to są te sterczuchy .... ?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Naprawdę chyba jestem jakiś tępy :( :confused:
Nadal nie rozumiem jak można zmierzyć bicie piasty mikrometrem , proszę o wyjaśnienie .

I co to są te sterczuchy .... ?
Też tego nie rozumiem , ale jak widać są geniusze na tym świecie i nic się z tym nie zrobi :D
A sterczuchy to taki żargon analfabetów , żeby robić pozory fachowowości ;)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Przepraszam ale nie mikrometrem a zegarem mikrometrycznym wraz z mocowaniem nastawnym. Sterczuchy czyli szpilki w piaście.

Maturę i studia techniczne zrobiłem więc analfabetą być nie mogę;] Wtórnym może i tak ale nie mi to oceniać.

Genialnym jest każdy z Nas na swój sposób.

A

autozibi

Przepraszam ale nie mikrometrem a zegarem mikrometrycznym wraz z mocowaniem nastawnym. Sterczuchy czyli szpilki w piaście.

Maturę i studia techniczne zrobiłem więc analfabetą być nie mogę;] Wtórnym może i tak ale nie mi to oceniać.

Genialnym jest każdy z Nas na swój sposób.

A widzisz jak jedno słowo potrafi zmienić sens zdania .
Szkoła to nie wszystko w dzisiejszych czasach ( ja nie mam studiów , ale nie o tym w temacie piszemy ) .
Jednak dla mnie mikrometr a zegar mikrometryczny ma ogromne znaczenie .

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
Dzięki za opinie chociaż mało osób się wypowiedziało.
Do pytania skłoniły mnie sprzeczne zalecenia- w kup i zrób -absolutnie na sucho a w fanach czterech kółek- smar miedziowy.
I komu wierzyć- Adamowi czy Edowi???;)

je się smaru pod tarcze hamulcowa. w przypadku jakiejkolwiek reklamacji, ta automatycz

I tu nie masz racji, bo jestem w stanie wrzucić Ci odcinek gdzie ED całkowicie zabrania uzywania jakiekolwiek smaru :D

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dlatego się dziwię, że zmienił zdanie w nowej serii:p

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Wpływ smaru na krzywienie tarcz? Coz to za pytanie ;) Smar nie ma wplywu na krzywienie tylko na ewentualne bicie po montazu :D My dajemy tylko paste w sprayu ceramic1200 kenta ale nie pod tarcze a tylko przed montazem kola w okolicy styku piasty i tarczy. Zgadzam sie w 100% z tym, ze uzywanie pasty lub smaru miedziowego w ukladzie hamulcowym szczegolnie jako smar do prowadnic to totalne nieporozumienie :(

Do góry Bottom