• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Smar między tarczę hamulcową a piastę.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dawać czy nie dawać?
Jak praktykujecie i dlaczego?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sa specjalne specyfiki boscha, jakies ceramiki, nawet mam taki w sprayu ale generalnie to nie slyszalem ze jest taka praktyka, ja czyszcze do sucha szczota i zmywaczem i zakladam tarcze.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dzięki za opinie chociaż mało osób się wypowiedziało.
Do pytania skłoniły mnie sprzeczne zalecenia- w kup i zrób -absolutnie na sucho a w fanach czterech kółek- smar miedziowy.
I komu wierzyć- Adamowi czy Edowi???;)

croc

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Łódź
Adamowi a te kołki z wysp (fani 4 kółek) to takie rzeczy pokazują ze się w pale nie mieści, nawet mojej (pseudo mechanikiem)

onek

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kielce
nie daje się smaru pod tarcze hamulcowa. w przypadku jakiejkolwiek reklamacji, ta automatycznie zostanie odrzucona z powodu smaru pomiędzy tarczą a piastą

Punktów
10
Miasto
TROJMIASTO
Lekkie zapaćkanie piasty smarem i może się wydawać ,że będzie cacy jednak nie. Tylko na suchą i oczyszczoną piastę. Tobie się wydaje ,że smarując cieńką warstwę to nie ma żadnego wpływu - jednak przy tarczach o coraz to większej średnicy to co na piaście to nic to na zewnętrznym obwodzie tarczy to już wychodzi poza skalę dopuszczalnego bicia

stacho80

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tromsø
Smar pod tarcza moze powodowac bicie ,w nowych samochodach jest stosowany smar lecz ma on inna lepkosc nie pamietam poprawnej nazwy ale to plynny smar ktory jest bardzo zadki lecz nie na tyle aby wydostawal sie spod tarcz,proponuje na sucho lub zwilzyc smarem do lancuchow podobne parametry ma

savage

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Przecież wyżej już wyraźnie zostało napisane. Jak dasz za dużo smaru to istnieje prawdopodobieństwo, że tarcza nie będzie idealnie dolegać do piasty. Im większa średnica tarczy tym bicie będzie większe. Oddając tarczę na reklamację która jest w smarze ciężko będzie wytłumaczyć sprzedającemu, że się dało odpowiednią ilość smaru i nie miało to wpływu na uszkodzenie. Sprzedający ma podkładkę w postaci naszego błędu montażowego i może się wywinąć od reklamacji.

Smar miedziowy do hamulców to jakieś totalne nieporozumienie po kilkudziesięciu tysiącach wszystko się zapieka istna masakra. W fachowych poradnikach też przed nim przestrzegają to nie służy do hamulców.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
O!
Czyli rozumiem, że smar nie pozwala na dobre dociśnięcie tarczy do piasty?
Stanowi taki dystans??
No nie wierzę i Wy chyba tez.
Myślałam, że smar wypełnia jedynie mikropory w piaście i tarczy spowalniając proces rdzewienia...
No ale ja się nie znam tylko pytam o logiczne uzasadnienie w które można by uwierzyć :)

croc

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Łódź
Wymien tarcz3 w swoim aucie i np z prawej smar a z lewej nie potem powiedzmy z 10 000 i zdemontuj . Porownaj . I wtedy wyciagnij wnioski.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
OK. Czyli konkretów brak.
Żadnej technicznej teorii krzywienia tarcz ze względu na smar nie ma pewnie.
Jedynie hurtownie mają swoją ukrytą teorię która stanowi podstawę do odrzucenia reklamacji. Fajne.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zawsze można umyć tarczę w czym problem.A po za tym pasta ceramiczna
to nie jest smar.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Problem w tym, że to pewnie jakaś urban legend o krzywieniu tarcz przez stosowanie smaru...

Do góry Bottom