• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spalanie

Kiler91

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Kielce
Witam mam do was pytanie gdyż posiadam punto II 1.2 8v benzyna z komputerem pokładowym który pokazuje mi chwilowe spalanie km/l i czy te wartości na biegu jałowym powinny się podnosić ??? Bo jak jadę to np pokazuje mi 13 km / l i jak stoję na biegu jałowym te wartości albo się nie zmieniają albo spadają po podłączeniu pod komputer błędów żadnych niema. Czy to jest normalne czy gdzieś jest usterka ??? Wymieniłem sondy lambda bo wywaliło mi błąd ale nic się po tym nie zmieniło

Kiler91

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Kielce
szczerze to nigdy tego nie sprawdzałem bo ciągle patrzyłem na te spalanie tymczasowe które mi pokazywał komputer. Ale głównie mi chodzi o to czy te wartości powinny się podnosić czy stać w miejscu na jałowym ??

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
patrzenie na spalanie chwilowe wg mnie jest bez sensu. ja u siebie raczej patrze na łaczne średnie spalanie - kasuję przy każdym tankowaniu
poza tym komputerki przekłamują i nigdy nei wiadomo w którą stronę i o ile - u mnie pokazuje 1 litr za dużo, u innych za mało

U mnie jest tak, że chwilowe spalanie na biegu jałowym nie jest pokazywane (jest równe 0), przy przyspieszaniu potrafi pod 20 podejść, a przy równej jeżdize podaje ok 5,5 - ale pewnie każde auto ma to inaczej rozwiązane

zenek666

Początkujący
Punktów
1
[QUOTE="tytoos, post: 108641, member: 23681"
U mnie jest tak, że chwilowe spalanie na biegu jałowym nie jest pokazywane (jest równe 0), przy przyspieszaniu potrafi pod 20 podejść, a przy równej jeżdize podaje ok 5,5 - ale pewnie każde auto ma to inaczej rozwiązane[/QUOTE]
w kazdym inaczej - w ceedzie nie pokazuje spalania poniżej 30km/h; w vectrze C przy postoju pokazuje ilość na godziną itd itd

Cygnus

Początkujący
Punktów
1
W golfie 1.9 TDI podczas jazdy pokazuje spalanie w l/km. Natomiast podczas postoju, na biegu jałowym, pokazuje średnie spalanie w litrach/godzinę. Z regóły ta wartość wynosi 0,3-0,4 litra.

Do góry Bottom