• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sportage 2.0 crdi nierówna praca zimnego silnika

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Sportage 2 około 2008 roku, 2.0 crdi 140 koni na wtryskach Bosch.
Na zimnym przez około 10 sekund nierówno pracuje i nie wkręca się na obroty. Jak się trochę nagrzeje jeździ dobrze. Odpala dobrze ciepły i zimny.
Wtryski sprawdzone, wszystkie dawały za mało na wolnych, zregenerowane, dalej bez zmian. Cały czas bije błąd wydajności dpf.
Czujniki temperatury dobrze pokazują.
Ktoś walczył z czymś podobnym? Bo już kończą mi się pomysły

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
Świece żarowe sprawdzone? miałem podobnie w swojej starej toyocie.
co do dpf sprawdź różnicę ciśnień na czujnikach i stopień zapełnienia filtra, drożność weżyków do czujników ciśnień, pewnie skończy się myciem dpf

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Póki co działam delphi( i mam dość, do hi scana kabla nie mam) i pokazuje dwa błędy, p2002 i p0472, pierwszy stały, drugi sporadyczny. Dmuchałem w przewody czujnika dpf i ledwo powietrze idzie przez filtr.
Co dziwne Delphi pokazuje ciśnienie różnicowe na poziomie zerowym( jeszcze jutro pokombinuję np hyundaiem to poczytać), jednak "ciśnienie filtra przeciwpyłkowego" pokazuje na poziomie 900 hPa na wolnych i szczerze mówiąc nie wiem jak to ugryźć bo nie robię takich rzeczy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Delphi nieraz tak poczyta paretry ze H. Teraz poległo na D4D. Silnikiem kiwa jak łajba na morzu ale korekty pokazuje ok

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
tutaj masz o p2002

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3467983.html

drugi błąd też dotyczy czujnika ciśnień, ale myślę że powinieneś odkręcić filtr nawet tylko z jednej strony (z przodu) i sprawdzić jak faktycznie powietrze przez niego przelatuje, jeżeli idzie ciężko to wątpię że sam da radę się wypalić.

pamiętaj uważaj na czujnik temperatury to dość delikatne ustrojstwo jak będziesz coś więcej kombinował lepiej to wykręć

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
hi scana kabla nie mam
Ze zwyklego vag kkl mozesz zrobic, moge podeslac schemat i instrukcje , dziala na 100% sam uzywam do staroci i nic nie przeklamuje . Duzo robie mazdy, kia/hyundai i na dobry początek wyprogramuj DPF , zredukuj cisnienie wewnatrz filtra i zajmij sie dopiero analizą błędów. Moze byc czujnik na listwie, regulator cisnienia jak i zwykla nieszczelnosc na przewodach. Bez dobrego odczytu parametrow polegniesz.
Wszystkie delphi, gutmany, x-launch , snap-on są OK ale nie polegaj na nich w odczytach live itp.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Stary Kkl mam, ale ta kia gada po can, jeśli są się go łatwo przerobić w tą stronę to proszę o jakieś materiały bo do weekendu nie ściągnę Kkl+ can

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
z usuwaniem dpf nie działał bym tak pochopnie co rusz na Śląsku i w Małopolsce (nie wiem jak w innych rejonach) jest akcja smog i sprawdzają spaliny i co później powiesz klientowi a przywrócenie do stanu przed usunięciem może być nieoplacałne (w przypadku np. przewiercenia wkładu), takie ot moje skromne zdanie

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Przecież wgrać soft to ok 5 min, odsunac fapa z wydechu kolejne pare minut i masz na testy. Nie powiedziałem ze musi wiercić- redukcja ciśnienia wystarczy odkręcić od wydechu.

pracuje w najbardziej chyba rygorystycznym i policyjnym panstwie w okolicach Polski. Wiem co mowie , bo codziennie na stacji badamy na najnowszym diagnoskopie AVL silnika diesla, wszystko idzie online do bazy. Jak myslisz , jestem w stanie sprawdzic na nim czy ma ingerencje w oprogramowanie?

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
no wiesz my żyjemy jednak w Polsce a nie powiedzenie czegoś w prost może sugerować takie czy inne rozwiazanie, także przepraszam za swój jakże polski rodem z cebulandii tok myślenia.
Poza tym czas uświadamiać klientów że kupowanie diesla z dpf do jazdy dziennej "5 km po bułki" nie jest dobrym pomyslem gdzie w okolicach miast brakuje dróg żeby samochód przegonić nie mówiąc już o prowincji

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Tez jestem z Polski, pracuje 30% Pl-70%At , także luzz, jest temat to dyskutuje- można męczyć jak i ułatwić sobie. To co klient zadecyduje jest inna sprawa. Ja mam 2h na postawienie diagnozy , po co gdybać robię wek programmieren- test , nie pomoglo dalej, pomoglo oddaje decyzje klientowi , NIE MA CO SIE OBRAZAC NAWZAJEM., chodzi o NASZ czas=$

rostex

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Płońsk
Wątpię, że problem nierównej pracy po uruchomieniu jest spowodowany filtrem DPF. Bardziej przyjrzałbym się zaworowi EGR.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Oczywiscie ze dpf to nie problem nierownej pracy, caly czas chcemy zrobic diagnostyke a dpf w tym przeszkadza. Az tyle i tylko tyle. Komputer ECU jak jest w trybie awarayjnym to rozne rzeczy przeklamuje.
Zawsze mozna dalej gdybac i wylac kawe szukac czegos we fusach.
Ewidentnie jest za male cisnienie na CR , trza szukac przyczyny.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Póki co samochód nie jest w trybie awaryjnym, ma moc póki check miga, jak zapali się na stałe to dopiero przechodzi w tryb awaryjny.
Co do EGR to rano też o nim pomyślałem, nie domyka się, po wyczyszczeniu jest prawie dobrze

Do góry Bottom