• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

stukający silnik

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Napotkałem taki filmik

Mój silnik jest podobny i z podobnymi objawami.
Osłuchiwanie silnika nic nie wykazuje, nie do końca wiadomo skąd to pochodzi. Wszytsko zostało sporawdzone i dalej to samo.
Spotkał się ktoś z czymś takim?

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Bez obrazy, nie ma to jak diagnoza pacjenta na podstawie innego pacjenta w takim przypadku zostaje tylko wróżka i szklana kula.

Nie podałeś jaki masz auto - silnik, co zostało sprawdzone, itp itp :banghead:

Dzwoni baba do lekarza pani doktorze niech pan posłucha jakie wyniki ma moja koleżanka ,co mi mi może dolegać? A jak pani w ogóle się nazywa , ile pani ma lat ? - zalecam skorzystać z wróżbity JACKA.

Ostatnia edycja:

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Masz słuszna rację, sam tego nie lubię a jednak zrobiłem.
U mnie chodzi o z14XEP astra g. filmik podrzuciłem bo identycznie stuka. u mnie stuka na zimnym, po lekkim rozgrzaniu cichnie.
Sprawdzony i wymieniony rozrząd, napinacz przy okazji tego wymieniony.
podczas wymiany uszczelki pod głowicą sprawdzane były tłoki ale w ten sposób czy nie mają luzów w cylindrze oraz od spodu czy na sworzniu tłoka i na panewkach nie ma luzu.

Nie było sprawdzane czy to nie przypadkiem popychacze hydrauliczne, ale one zwykle zaraz po uruchomieniu stukają i po napełnieniu olejem przestają. Dlatego jakby one zostały wyelinimowane jako źródło.
może faktycznie tłok stuka, ale gładź nie wykazywała objawów zużycia i endoskopem też z tych okolic nic nie stuka

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
olej 5W40
NA tym filmie to ewidentnie zawory ,
U mnie jest trochę inaczej jak tu
jak dasz głośniej to w około 1:25 bardzo dobrze słychać
lekko się róznią
Pytanie czy tak jeszcze mogę zostawić przez sezon czy natychmiastowa wymiana?

Ostatnia edycja:

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Zobacz jeszcze to :

Ja jak nie wiem gdzie puka , stuka, piszczy , jęczy to biorę stetoskop i nasłuchuje , przykładam i w większości przypadków to działa , przynajmniej można ustalić skąd dobiega stukanie , piski, itp. Trzeba zajrzeć do zaworów.
Tu masz jeszcze jeden :

Czy możesz tak jeździć ? nie chce mi się rozpisywać tu masz odpowiedz :

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=238431

Ostatnia edycja:

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Trochę się cieszę że rzaden z tych przykładów nie jest podobny do mojego, to raczej widać lekką katastrofę.
Nie do końca rozumiem co piszą na stronie w tym linku bo troche sprzeczne wypowiedzi sią, ale domyślam sie że jeszcze te wakacje da radę pośmigać.
Mam taka prośbę, jakiej firmy kupować popychacze? Ceny podobne a do wyboru są: Febi, INA, Kolbenschmidt, Ruville, Niby każdy z nich renomowany, ale w żuciu to rożnie bywa.

A

Anonymous123

Nie było sprawdzane czy to nie przypadkiem popychacze hydrauliczne, ale one zwykle zaraz po uruchomieniu stukają i po napełnieniu olejem przestają. Dlatego jakby one zostały wyelinimowane
Troche dziwna masz teorie. Jak by tak było to każdy silnik by dzwonił przy rozruchu a tak nie jest. Popychacz hydrauliczny musi być zamontowany pusty, przy rozruchu napełnia się do pewnego momentu i tak trzyma. Jak klepie przy każdym odpaleniu to albo problem ciśnienia oleju albo popychacz nie trzyma lub jest zatarty. Jak robiles glowice i nie spusciles oleju z popychaczy to nic dziwnego ze klepie.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Jak robiles glowice i nie spusciles oleju z popychaczy to nic dziwnego ze klepie.
A jak powinienem to zrobić?
Jak składałem w całość to po skręceniu wałków do głowicy odczekałem tyle czasu aż zawory się pozamykają (zszedł z nich olej) i dopiero potem było reszta.
czy podobny stuk może pochodzić od wtryskiwacza?

zdaniewicz 28

Początkujący
Punktów
0
Witam, odkopuję wątek, ponieważ w moim silniku występuje dokładnie to samo stukanie (to samo "brzmienie"). Objawy identyczne - stukanie zanika na ciepłym silniku. Wymieniony został komplet rozrządu i hydropopychacze.

Czy autor wątku naprawił tę usterkę?

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Silnik w międzyczasie miał remont, wymienione popychacze, robiona głowica. Ale dalej tak pozostało.
Pozostały tylko tłoki ten tzw pistonslap (choć nie wiem czy dotyczy tego silnika) pomimo że pomiary cylindra i tłoka były w granicach podawanych przez info serwisowe.
Kiedyś sie doszukałem że to mogą być te klapy twinport, ale nie szukałem dalej.
Jak cos Ty znajdziesz to daj proszę info.
Może bardziej doświadczony mechanik by coś podpowiedział.

Do góry Bottom