• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stuki z silnika, mazda 3 1.6hdi

Patryk93

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem z mazda 3 1.6 hdi 2005r 255tys przebiegu, a mianowicie zaczęło się od zużytego łańcucha rozrzadu, po wymianie po 5 minutach zaczęły być słyszalne metaliczne stuki z góry silnika hydraulika sprawdzana jest ok panewki ok , dodam tylko ze czasami to ucichnie na parę minut po dodaniu gazu wraca auto ma moc ktoś ma pomysł co może tak się tłuc?

tomC4

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Witam, mam problem z mazda 3 1.6 hdi 2005r 255tys przebiegu, a mianowicie zaczęło się od zużytego łańcucha rozrzadu, po wymianie po 5 minutach zaczęły być słyszalne metaliczne stuki z góry silnika hydraulika sprawdzana jest ok panewki ok , dodam tylko ze czasami to ucichnie na parę minut po dodaniu gazu wraca auto ma moc ktoś ma pomysł co może tak się tłuc?

Cześć brzmi mi to jak lejący wtrysk albo coś z przedwczesnym zapłonem sprawdz znaki jeszcze raz na rozrządzie czy jeden z wałków o ząbek nie jest przestawiony

Patryk93

Nowy
Punktów
0
Cześć brzmi mi to jak lejący wtrysk albo coś z przedwczesnym zapłonem sprawdz znaki jeszcze raz na rozrządzie czy jeden z wałków o ząbek nie jest przestawiony
Rozrząd składany na blokadach, wałki napewno na znaki poprawnie założone też najpierw myślałem że gdzieś mi coś uciekło dlatego rozebralem ponownie żeby sprawdzić, pozatym żadnego błędu z synchronizacji nie wyrzuca , najdziwniejsze jest to że przed rozebraniem tego tylko łańcuch było słychać ( bo już tarł o obudowę
Automatyczne połączenie postów:

Rozrząd składany na blokadach, wałki napewno na znaki poprawnie założone też najpierw myślałem że gdzieś mi coś uciekło dlatego rozebralem ponownie żeby sprawdzić, pozatym żadnego błędu z synchronizacji nie wyrzuca , najdziwniejsze jest to że przed rozebraniem tego tylko łańcuch było słychać ( bo już tarł o obudowę) więc chyba wyjmę wtryski zawiozę do sprawdzenia zobaczymy czy trafne;)
Automatyczne połączenie postów:

Zalej gęściejszy olej.
Zalany jest 10w40 do płukanki specjalnie więc chyba to nie będzie wina oleju

Do góry Bottom