• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

subaru legacy twin turbo

loco734

Początkujący
Punktów
0
witam wszystkich . mam taki problem gdy podnosze obroty silnika to wskakuja na 2500 obr. dalej moge ich regulowac juz dowolnie a ponizej nie o co chodzi?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz

loco734

Początkujący
Punktów
0
sinik pracuja na jalowym ma 820 obr. jak dodam choc troche gazu to jest 2500 obrotow
i od 2500 moge zwiekszac i zmieajszac obroty plynie ale tylko w przedziale 2500-8000.
tps dzala plynie

A

autozibi

sinik pracuja na jalowym ma 820 obr. jak dodam choc troche gazu to jest 2500 obrotow
i od 2500 moge zwiekszac i zmieajszac obroty plynie ale tylko w przedziale 2500-8000.
tps dzala plynie

A co się dzieje poniżej 2500 obr. ? Czy w ogóle w tym zakresie silnik nie pracuje ? Dławi się ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Z tego co zrozumialem wogole nie ma obrotow od 800 do 2500 czyli po lekkim nacisnieciu gazu wkreca sie od razu na 2500tys bez niczego... Ktory rok autka? Moze linka tnie sie gdzies? Z subaru czasem ciezko sie połączyć kompem ale sprawdzil bym jak to wszystko wyglada...

loco734

Początkujący
Punktów
0
na kompie przez freessm wszystko dziala plynie czujniki wody tps to nie linka bo recznie przepustnica jak biore jest to samo. auto 2001r

loco734

Początkujący
Punktów
0
bylem z tym w serwisie subaru w uk i sie podali w polsce bylem w 4turbo 3 tygodnie trzymali auto i stwierdzili za 1300 zl ze jest ok

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jesli ma przepływke odlacz ja, tak samo z podcisnieniowym regulatorem paliwa. To samo zrob z regulatorem biegu jalowego. Jezeli to przepustnica mechaniczna na linke to nie ma takich cudow zeby nie bylo mozliwosci regulacji obrotow. Moze sama przepustnica sie rozkrecila/uszkodzila lub pociaganie za linke powoduje nieszczelnosci. Generalnie od tego bym zacza, sprawdzic szczelnosc kolektora.

loco734

Początkujący
Punktów
0
Jesli ma przepływke odlacz ja, tak samo z podcisnieniowym regulatorem paliwa. To samo zrob z regulatorem biegu jalowego. Jezeli to przepustnica mechaniczna na linke to nie ma takich cudow zeby nie bylo mozliwosci regulacji obrotow. Moze sama przepustnica sie rozkrecila/uszkodzila lub pociaganie za linke powoduje nieszczelnosci. Generalnie od tego bym zacza, sprawdzic szczelnosc kolektora.
po odpieciu przeplywki zgasl po odpieciu krokowego obroty spadly do 450 500 delikatnie gazu i wskakuja na 1000 a dalej po staremu regulatora nie odpinalem bo przelaczylem go na gaz [lpg ]jest tosamo. przepustnice sprawdzalem jest szczelna ogulnie jest jak nowa . kolektor tez byl sprawdzany

loco734

Początkujący
Punktów
0
To raczej uszkodzona fizycznie przepustnica. Zdemontuj ja i zobacz jak otwiera sie recznie.
przepustnice calkiem niedawno wyjmowalem i jest czysta szczelna i sie niezacina . jakie masz na mysli uszkodzenie?

przepustnice calkiem niedawno wyjmowalem i jest czysta szczelna i sie niezacina . jakie masz na mysli uszkodzenie? dla pewnosci sprobuje na wekendzie zobaczyc

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mialem podobny myk w starej megane, okazalo sie ze ta blacha (nie wiem jak to nazwac) na osi zamykajaca przeplyw poluzowala sie, wystarczyl maly ruch a swiatlo przepustnicy bylo juz na tyle duze ze silnik mial spore obroty.

loco734

Początkujący
Punktów
0
Mialem podobny myk w starej megane, okazalo sie ze ta blacha (nie wiem jak to nazwac) na osi zamykajaca przeplyw poluzowala sie, wystarczyl maly ruch a swiatlo przepustnicy bylo juz na tyle duze ze silnik mial spore obroty.
jak kiedys ja wyjolem to bylo dobrze wszystko sprawdzalem pracowala jak nalezy

Do góry Bottom