• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sugestie dotyczące forum

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jakbym już miał szukać czego brakuje, to raczej takich.... jakby to rzec, ściśle związanych z zawodem mechanika; flaszki, piwa, gołej baby, klucza, młotka, szpachli... itp.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Wy się emotami przejmujecie a mnie coraz bardziej irytuje fakt, że robi się z tego forum darmowa pomoc dla chytrych, cwanych etc A nie dla ludzi z branży. Jak czytam po raz setny: "domowym sposobem" , "jak wymienić klocki" "spaliła mi się żarówka". Ludzie...
Proponuję usunąć dział "pytanie do mechanika" , zrobić jakiś przesiew tych co się rejestrują i trzymać się branżowców.
Jeszcze dojdzie do tego, że będą wyżalać się tutaj na samych nas, tak jak to jeden mądry od shumy robił...
Kto za, kto przeciw?

Nadmienię tylko, że idąc do prawnika po poradę też trzeba zapłacić.

Może wprowadzić jakieś żetony sms dla takich ludków i przynajmniej było by na server i resztę bo ktoś to przecież płaci...

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Również za. Ograniczyć dostęp do naszych porad i wzajemnej pomocy dla nowych i tylko pytajacych.
Czasami można pomóc ale.... Ile lat musieliśmy dochodzić do naszej wiedzy a ilu chce to wiedzieć w 5 min i za free.
Sami kopiemy pod sobą dołki.

Jeden ostatnio już narzekał że śrubę dokrecił a mechanik mu powiedział że naprawa będzie kosztować 400.

Nic nie bierzesz jesteś złodziej, bierzesz jesteś złodziej, pomagasz free jesteś złodziej.

Selekcja selekcja selekcja mają fora swoich marek niech tam zaciagaja informacji od specjalistów.

Ostatnia edycja:

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Panowie, po to powstała zamknięta sekcja dostępna tylko dla mechaników aby w niej wymieniać się poradami przeznaczonymi dla ludzi z branży. Ja osobiście nie udzielam informacji osobom nie przeznaczonym do jej otrzymania w momencie gdy widzę, że osoba dopiero co zarejestrowała się na forum, pytanie jest tendencyjne bądź ewidentnie pochodzi od użytkownika auta. Nie widzę powodu aby nie udzielać porad nawet początkującym mechanikom ale jak ja ich nazywam weekendowcom w ogólę nie pomagam, przeczytam temat, zamykam zakładkę i przechodzę dalej.
Nie będę również zakazywał udzielania rad takim osobom przez innych użytkowników, większa część forum jest dostępna dla każdego nieodpłatnie i tak pozostanie, natomiast wybór czy w jakimś temacie się udzielać czy nie pozostawiam już użytkownikom aczkolwiek gorąco zachęcam mechaników z grupy GWT aby bardziej zaawansowane tematy poruszali w działach zamkniętych.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zgadzam się z Tobą .. są wyrywni co piszą a potem są pretensje że mechanicy są nieuczciwi ..

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Wy się emotami przejmujecie a mnie coraz bardziej irytuje fakt, że robi się z tego forum darmowa pomoc dla chytrych, cwanych etc A nie dla ludzi z branży. Jak czytam po raz setny: "domowym sposobem" , "jak wymienić klocki" "spaliła mi się żarówka". Ludzie...
Proponuję usunąć dział "pytanie do mechanika" , zrobić jakiś przesiew tych co się rejestrują i trzymać się branżowców.
Jeszcze dojdzie do tego, że będą wyżalać się tutaj na samych nas, tak jak to jeden mądry od shumy robił...
Kto za, kto przeciw?
Ani za, ani przeciw (chociaż pytania są tak postawione że nie będąc za, automatycznie jestem przeciw... i na odwrót.;))
Veet, to jakbyś chciał żeby to forum wyglądało?
Skoro nie chcesz się dzielić "wiedzą tajemną", to nie wiem po co się tu rejestrowałeś.
A może chcesz tylko z wybranymi, takimi samymi jak Ty mechanikami? A nie bierzesz pod uwagę że dzieląc się swoją wiedzą, dzielisz się nią z konkurencją? I być może z tą konkurencją która robi rozrządy po sto złotych w stodole? Jeśli Misiek ograniczy forum do mechaników, to zaraz pojawi się postulat żeby ograniczyć je do mechaników ale tylko tych "prawdziwych", odprowadzających Vaty Zusy itp.
To może jest trochę przejaskrawione postawienie sprawy, ale jakoś nie wyobrażam sobie zrobienia przesiewu osób które się rejestrują. Jeszcze może byłoby w tym trochę racji gdybyśmy rzeczywiście "sprzedawali" wiedzę tajemną, ale w zasadzie wszystko to można znaleźć w necie w dodatku w dużej mierze w wersji filmowej. Więc już nie przesadzajmy że jeśli napiszę gościowi jak zmienić klocki, to mu jakąś strasznie ważną tajemnicę zdradzę.
No niby tak, ale jeśli tenże prawnik radzi na forum prawniczym to już kasy za to nie bierze.
za i przestać az tak pomagać
Odezwał sie ten co nie pomaga. A te punkty lubię i sześć tys postów, to pewnie z działu matrymonialnego? ;)
Nic nie bierzesz jesteś złodziej, bierzesz jesteś złodziej, pomagasz free jesteś złodziej.
No ale co się dziwisz?
Już któryś raz wspomnę programy typu "Usterka" i "Będzie pan ....". To po pierwsze.
Po drugie. Przyjeżdża do Ciebie klient, silnik nadaje się do kapitalki, a klient mówi Ci że zrób go pan pod sprzedaż, jak najtaniej. Robisz czy nie? Co więcej, przyjmijmy że przyjedzie do Ciebie twój znajomy z takim problemem. To jak jesteś normalny, a pewnie jesteś, to wręcz mu doradzisz takie rozwiązanie. No ale robiąc to z wiedzą że auto idzie na sprzedaż, przykładasz rękę do wszystkiego. Tego typu rady na forum też widziałem; zrobić tak żeby trochę wytrzymało - podleczyć- i od razu do żyda...
Inna sprawa, ostatnio trafiłem tu, na forum, na temat w sprawie korekty liczników. Autor pytał o coś tam, jednocześnie zastrzegając że wymienia licznik i musi skorygować stan w liczniku zakupionym, na przebieg taki, jaki był w samochodzie. Logiczne. Chłopaki zaczęli mu tam odpowiadać, wyszedł temat cen, i gdzieś któryś napisał że dziennie robi około 6 - 8 liczników, jednocześnie wspomina o konkurencji i pisze że to wszystko robi w swojej okolicy. Gość z GWT. I teraz jeśli postawię się w miejscu normalnego Kowalskiego, to po pewnych przemyśleniach wychodzi mi taki obraz:
Albo te liczniki są strasznie wadliwe i co chwilę się je wymienia, albo wałki na licznikach to norma w Polsce.
Tak samo jak tematy pt. "Wstawianie ćwiartek, spawanie ram, itp."
I co się później dziwisz że naród traktuje Cię jak oszusta, skoro na forum mechanicznym w sekcji dostępnej wszystkim, mechanicy mechanikom udzielają porad jak coś zrobić dobrze, ale niekoniecznie zgodnie z prawem i zgodnie z tym jak to widzi producent?

A poza tym to w pełni podpisuję się pod tym co napisał Misiek.
Dodatkowo - ale to już jest moje zdanie - jeśli rzeczywiście udałoby się ograniczyć to forum, poprowadzić go w kierunku o którym piszecie, to w zasadzie na większość pytań które padłyby, odpowiedź byłaby jedna; "Jedź do kogoś kto to umie zrobić. Daj zarobić mechanikowi".

Nie wiem, czy to wszystko, ale jakoś tak ja to widzę.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
strasznie to widzisz ... bo ja nie wiem za co mam te lubię może urok osobisty ? Ale to nie tak bo ... jak juz pomagać to osobie która ma blade pojęcie a nie taka która chce wymienić np. rozrząd nie mając pojęcia czy przyrządów. Ale pomaganie to już wolna wola

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Słuchajcie, a nie myśleliście, że to powinien być zawód "chroniony", odpowiednimi egzaminami, wykształceniem i zapleczem technicznym ?
W tej chwili, każdy może sobie otworzyć byle gdzie i byle jaki warsztat jednego dnia i naprawiać ludziom samochody.
Tym samym często psując rynek i ceny, a przecież jest to zawód mocno odpowiedzialny i obarczony sporymi nakładami rozwojowymi...
Wg. mnie, za lat 20 i tak będą żyły tylko serwisy dealerskie, bo samochody są już tak produkowane, że często bez instrukcji technicznej, nie wiadomo jak klamkę drzwi kierowcy zdemontować, bez jej uszkodzenia. A delikatne to to jak pierun i przy pierwszym lepszy naciśnięciu robi, bo ma zrobić trach.

Przydałoby się jakoś zrzeszyć i wydziałać coś dla nas samych na poziomie krajowym.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Osobiście nie jestem zwolennikiem żadnych regulacji narzucanych "odgórnie" przez państwo. Jak otwierałem firmę transportową prawie dwadzieścia lat temu to była wolna amerykanka. Kto chciał ten kupował auta, otwierał firmę i woził. Na przestrzeni tych 20 lat, państwo dorzuciło nam pewne wymogi; koncesja, czasy pracy kierowców, wymagania odnośnie sytuacji majątkowej, wymóg posiadania bazy transportowej i inne temu podobne. ITD wyszła na drogi. Z punktu widzenia przedsiębiorcy, mam coraz gorzej. Zarobki maleją, bo stawka praktycznie nie idzie w górę, a koszty rosną bo trzeba opłacić coraz to nowsze wymysły rządzących. W 98 na solówce miałem 1,4 PLN z kilometra przy paliwie poniżej 2 PLN za litr, a w tym momencie na tym samym samochodzie mam 2 zł przy cenie jak widać. Dodatkowo żeby mieć transport muszę mieć 5000 EUR, zabezpieczenia na każdy samochód, zdać certyfikat kompetencji zawodowej, uzyskać licencję, mieć bazę transportową i zatrudnić dwóch kierowców na tą robotę którą wtedy robił jeden. Nie mówiąc już o tym, jakie wtedy pensje brał kierowca, a jakie bierze teraz. Pomimo tych wszystkich wymogów, nadal widzę że w transporcie niewiele się zmienia. Nadal są chętni jeździć na okrągły zegar, zaniżać stawki itp.
Cała regulacja zawodu przez państwo sprowadziła się do wyciągnięcia z mojej kieszeni dodatkowych pieniędzy, a w zamian nie dała mi nic.
Jeśli już państwo miałoby cokolwiek zrobić dla mechaników samochodowych, to położyć większy nacisk na egzekwowanie wymagań w stosunku do warsztatów. Zaniżanie cen nie bierze się z tego że ktoś jest niewykształcony technicznie. Zaniżanie cen bierze się z tego że jeden wystawi fakturę i odprowadzi podatek, a drugi zrobi bez faktury, jeden będzie miał warsztat spełniający wymogi, a drugi będzie robił w stodole u teścia, jeden kupi autocoma za 10000 a drugi zamówi u chińczyków za 500 PLN (pomijając już fakt że cena 10000 jest chora i nijak nie pasuje do polskich realiów).
Tu leży cały problem niskich cen i egzaminy, wykształcenie i zaplecze wymuszane przez państwo nie zmienia tu nic poza obciążeniem finansowym. Tym bardziej że w polskich realiach to więksi zapłacą, a mniejsi zejdą do "podziemia".

A co do tego ca za 20 lat.
Masz dużo racji, ale może nie będzie tak źle. Jak wchodziły pompowtryski i CR, to też sie wydawało że ło Jezu, kto to będzie naprawiał. A tu proszę, nie taki diabeł straszny.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiele z tych pomysłów narzuciła unia która miedzy innymi zajmuje sie prostymi ogórkami czy płomieniem świecy i to nie zapłonowej ... jak chcesz otworzyć zakład fryzjerski to musisz mieć czeladnika a mechaniką może się poczuć każdy .

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Kto za, kto przeciw?

Może wprowadzić jakieś żetony sms dla takich ludków i przynajmniej było by na server i resztę bo ktoś to przecież płaci...
Ja się zgadzam z Miśkiem, veet tak to przedstawił jakby użytkownicy byli co najmniej zmuszani do tego, żeby każdemu pomagać, a przecież to wolny wybór.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak nie chcecie to nie odpowiadać albo kierować do programu 101 napraw czy jakąś tak

Do góry Bottom