• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpie, brak mocy, ciężko zapala audi a4 1.6 ahl

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Sonda nie ma nic do odpalania tylko do odczytania tlenu w spalinach i daje sygnał do ECU (może mieć wpływ na pracę silnika), brak mocy może być uwalony przepływomierz, może być zatkany katalizator (odłączyć na próbę) a może po prostu masz rozrząd o ząbek machnięty.

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
Sonda nie ma nic do odpalania tylko do odczytania tlenu w spalinach i daje sygnał do ECU (może mieć wpływ na pracę silnika), brak mocy może być uwalony przepływomierz, może być zatkany katalizator (odłączyć na próbę) a może po prostu masz rozrząd o ząbek machnięty.

Rozrząd sprawdzony i jest ok. Nie bardzo odłączyć kata, sprawdzałem dzisiaj na kanale jak to tam wygląda i nie jest on łączony nigdzie, jest w całości z tą dwururką, która wychodzi od kolektora, a mechanik mi powiedział, żebym czasem bez tej części auta nie odpalał, bo może się to przykro skończyć, ze względu na wysoką temp spalin.

Mysle ,że Kolega Trebor dobrze radzi

Obecny mechanik, to już trzeci, wszyscy różni, 1 x typowo mechanik, dwóch elektryków samochodowych. W obecnym pokładam największe nadzieje, bo ten chociaż wiedział o czym mowa jak wspomniałem o ECU czy mapach silnika.

Do tej chwili typy mechaników, co może być uszkodzone; kable i świece, cewka, czujnik pozycji wału, sonda, katalizator, instalacja LPG i teraz doszło jeszcze ECU. :)

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
Już jest pewniak. Uszkodzone ECU. Elektryk wprowadza nowe mapy silnika, lecz z jedną częścią ma problem. Obecnie auto jedzie lepiej, lecz tylko jak dajemy gazu w małych ilościach, po dodaniu gazu "do deski" nie jedzie. Jeśli by tego nie mógł wgrać, bo np samo ECU się uszkodziło (np poszedł prąd na silnik i w tym na ECU, od kabli uszkodzonych) to lepiej wywalić te ECU, wrzucić inne i przeprogramować immo na nowo czy może spróbować w ASO Audi?

ECU jest programowane przy pomocy impulsów elektrycznych? To by tłumaczyło poprzestawianie się ustawień silnika, od np zwarcia.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Już jest pewniak. Uszkodzone ECU. Elektryk wprowadza nowe mapy silnika, lecz z jedną częścią ma problem. Obecnie auto jedzie lepiej, lecz tylko jak dajemy gazu w małych ilościach, po dodaniu gazu "do deski" nie jedzie. Jeśli by tego nie mógł wgrać, bo np samo ECU się uszkodziło (np poszedł prąd na silnik i w tym na ECU, od kabli uszkodzonych) to lepiej wywalić te ECU, wrzucić inne i przeprogramować immo na nowo czy może spróbować w ASO Audi?

ECU jest programowane przy pomocy impulsów elektrycznych? To by tłumaczyło poprzestawianie się ustawień silnika, od np zwarcia.

Wali w banbuko czy pyta o drogę piszesz że to pewniak a po chwili że ma problem ja nie czaje o co chodzi............

JawoR

Uczestnik
Punktów
0
Pewniak, że jest to padnięte, ale on nie może tego naprawić, bo obecnym oprogramowaniem nie może zmienić akurat tej części ustawień lub ECU jest uszkodzone. Powiedział, że będzie jeszcze próbować i się z tym prześpi, a może akurat na coś wpadnie. Jak tego nie zrobi oddam auto do ASO :confused:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
takie ECU kosztuje 100 zł kup na allegro i niech tylko wywali immo z epromu

Daniel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Mam podobny problem Audi A4 1,8T. Ogólnie jak schodzi z obrotów to świruje skacze tak 1000 do 500, 900 do 600 a tak aż się ustabilizuje. Podczas jazdy bardzo mało mocy nie chce jechać, dźwięk podczas jazdy z pod maski to jak by walił w puste wiadro metalowe tzn nie jest to aż tak głośne ale zauważalne. Wzrosło spalanie z 10,5/11l do 14/14,5l gazu. Świece wymienione około 7/8 mies temu jedyny sensowny pomysł który podsunął że może być któraś cewka walnięta i najlepiej wymienić. Auto jest w automacie i częstym problemem przez te falujące obroty jest to jak dojeżdżam do skrzyżowania lub świateł to potrafi zgasnąć. Proszę o pomoc kogoś w temacie lub ktoś kto miał podobny problem i sobie poradził. Z góry podziękóweczka

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
podjedz na diaga to wiele wyjaśni :p co do uszkodzień o takich obawach jak piszesz to jest wiele od sondy lambda po turbinę

art-34

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Biała Podlaska 21-500
Mam podobny problem Audi A4 1,8T. Ogólnie jak schodzi z obrotów to świruje skacze tak 1000 do 500, 900 do 600 a tak aż się ustabilizuje. Podczas jazdy bardzo mało mocy nie chce jechać, dźwięk podczas jazdy z pod maski to jak by walił w puste wiadro metalowe tzn nie jest to aż tak głośne ale zauważalne. Wzrosło spalanie z 10,5/11l do 14/14,5l gazu. Świece wymienione około 7/8 mies temu jedyny sensowny pomysł który podsunął że może być któraś cewka walnięta i najlepiej wymienić. Auto jest w automacie i częstym problemem przez te falujące obroty jest to jak dojeżdżam do skrzyżowania lub świateł to potrafi zgasnąć. Proszę o pomoc kogoś w temacie lub ktoś kto miał podobny problem i sobie poradził. Z góry podziękóweczka

Witam! Benzyna czy lpg (cng)? Pozdrawiam!

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
A katy na pewno nie pozatykane? Zacząłbym od tego:)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Możliwe że mapa Pb rozjechana przez LPG , często to robię w różnych autach . Napięcie sondy można zmierzyć , drożność katalizatora to słychać w wydechu . Pomierzyć ciśnienia Pb na wtryskiwaczach , czasy wtrysku na Pb , LPG

Daniel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Ogólnie świruje na LPG chociaż na Pb też jest to zauważalne, ale bardzo słabo tak że nawet nie ma kłopotu. Sonde sprawdzał mech bo się podpinał niby napięcie ok. Z tym katem to nie wiem mecha mam z górnej póły więc raczej by się połapał, ale zapytam. Ciśnienie raczej nie było sprawdzane. Przepustnica czyszczona adaptacja zrobiona. Zczytałem Vagiem błędy wyskakuje 561-coś o składzie mieszanki, przekroczona wartość adaptacji dodawanie. Mi to zupełnie nic nie mówi ale może ktoś w temacie ogarnie. Jutro jadę dopiero do elmech na sprawdzenie tych cewek, mówił że się podepnie pod kopa a potem ewentualnie oscyl. Musze mieć pewność że to nie cewki. Pytanko jeżeli KAT jest zawalony jest to proste do wybadania, pytam bo jestem janek w takich sprawach. Podziękóweczka

Doktor

Początkujący
Punktów
1
Do autora tematu - mam rade zanim kolega wyda miliony na fachmanów niech zrobi tak: Bierzesz interfejs przełączasz auto na benzyne i kasujesz błąd. Odpalasz i jeździsz tylko i wyłącznie na benzynie przez powiedzmy 2 dni czy tam sam wiesz ile jeździsz, tak żeby być pewnym ze błąd nie występuje. . jesli problemu nie bedzie to dobrze. Nastepnie włączasz gaz i jeżdzisz az poczujesz ze osłabł. Wtedy podpinasz pod kompa i widzisz bład 00561 czyli kontrola dodawania mieszanki. Jest to spowodowane złą emulacją sondy lambda- Twoj problem rozwiąże gazownik za pare złotych. Natomiast martwi mnie problem z odpalaniem który opisujesz wyzej - jesli bedzie sie to powtarzac to bardziej poszukał bym np dziury przez która silnik dostaje lewe powietrze. Np kolektor dolotowy, wąż podcisnienia idacy do serwa który mogł troche sparcieć. To trzeba poogladac. Napisz jak poszło.

Do kolegi z 1.8T - sprawdz szczelność dolotu- ucieka Ci ciśnienie. Masz tam takie zawleczki na łączeniach węży, pooglądaj szczególnie w okolicy intercoolera czy wąż sie ie wysunął, badz sam intercooler czy nie jest dziurawy.

Daniel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Witam kolegów, wróciłem od mechanika. Więc tak zanim pojechałem do niego wymieniłem wszystkie cewki(były oryginały od produkcji więc i tak już pora na nie). Mech wykasował błędy i zrobił to samo co kolega wyżej podpowiadał(tzn mech sam do tego doszedł)znalazł przepalony zaworek jednokierunkowy od podciśnienia i nie szczelną instalacje LPG(gdzieś u góry przy listwie, wystarczy lekko nią poruszyć i wali gazem). Ze względu że zaworek dostępny tylko w serwisie tydzień to wszystko trwało. Mech mówi że na Pb zap...ala więc niech gazownik się pałuje z tym gazem. Dodam że jakiś mies temu robiłem odmę bo była też przepalona pod kolektorem(oczywiście tylko serwis dostępny). Musze jechać do gazownika ale do końca tego tyg mam ciężko i raczej się nie wyrobię, jak tam załatwie dam znać co wyszło z tym gazem. Jeśli macie jakieś propozycje co do LPG chętnie poczytam, dodam tyle że chodzi lepiej ale jeszcze podszarpuje przy schodzeniu z obrotów i spalanie wzrosło o kolejny litr LPG jest 15,5l/100km:mad:. Do gazownika i tak muszę bo dzwoni mi serwis od gazu już koło mies.

Zapomniałem z tym katem jak narazie ok, czy prócz tego co napisałem wyżej może być jakiś szczegół pogrzebany?Np jeszcze gdzieś jakaś nieszczelność pomijając LPG bo to już wiem. Ale coś co ma znaczenie i odczuwalny wpływ. Wymieniony filtr powietrza. Teraz poza tematem, jest ktoś w okolicy co myje silniki Pb bo po tej odmie to wygląda nie wyjściowo pod machą. Do tego mapy i podkręcenie auta od czego zacząć itd; ogólnie wiedza dla janka z zerowym poziomem wiedzy na temat. Dzięki i pozdrówko

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak będziesz jeździł na LPG z tak ustawianą instalacja to w końcu stopisz kata , jakie błędy wyszły a jakie są teraz ? Najpierw doprowadź silnik do stanu dobrego a potem baw się z LPG .

Daniel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Jutro podepnę się VAGiem bo mam swojego i sprawdzę błędy. Myślę że z silnikiem już jest ok tylko ten gaz się rypie. Byłem jakiś mies może półtora temu u gazola na regulacji bo te spalanie mnie już dobijało to robił kalibracje czy coś tam, do tego rozwiercił dysze bo stwierdził że w tych autach z tym silnikiem powinny być większe. Mówił że za mało mieszanki (ten wyciek pewnie go zmylił chociaż mówiłem że gaz spierdziela to popsikał i powiedział że wszystko ok), nie może zmniejszyć bo nie będzie chciał jechać; dodać też nie może bo nie będzie przepalać itd. Pojadę do niego jak tylko znajdę chwile i zdam relacje jak to wszystko wyszło może komuś pomoże.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ktory rok tego auta ? na VAG nie zobaczysz korekt OBD , ja nie pamietam czy na ktoryms kanale są .

Daniel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Zanim zacząłem jeździć n Pb wykasowałem błąd 561, pojeżdżę do poniedziałku i zobaczę co będzie. Rok 98 1,8T 150KM, VAGa mam polskiego 4,9. Ogólnie mam go od niedawna i przyznam się że raczkuje jeżeli chodzi i ten temat.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a jaka dokladnie instalacja gazowa ? wtryski sterownik i reduktor i jak stary ?

Do góry Bottom