• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

T 5 2,5 AXE brak smarowania

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
Dobra opiszę po kolei
auto kupiłem z UPG do wymiany
po podniesieniu pokrywy wałek taki sobie? do wymiany wraz z panewkami
a to jeszcze miska bo mułu od cholery , przy okazji zobaczę panewki główne jedna okazała sie taka sobie to wymieniłem komplet,
głowica do sprawdzenia ,zawory dotarte,gumki wymienione,hydrostaty także, złożony odpalony ok ,troszkę koła rozrządu słychać na rozgrzanym, a to jeszcze zegar ciśnienia aby sprawdzić :banghead:i sie zaczeło zimny na wolnych 3,5 i dość szybko zaczyna spadać jadę na próbe na rozgrzanym 0,7 na wolnych okolo 1,8-2,0 przy 2000obr. diagnoza pewnie pompa oleju 900zł i nowa poskładany i:mad: to samo, więc jade z nim do szpeca od VW posłuchał stwierdził puszcza na kołach zebatych, więc co robić rozkrecam nowe niedostepne czopy to do szlifierni tam pomierzył i stwierdził że to nie to ale ja sie uparłem wiec czopy przeszlifował dopasował tuleje do kół przy okazji sprawdził wał (bez zużycia) i panewki .Zadowolony skręcam oooooooo już przy kreceniu rozrusznikiem zegar lepiej reagował odpalił i 3,5 po 20 sekundach zaczyna spadać do 2,0 tak staneło zadowolony jade na próbe
około 5 km na luz i patrze w zegar nie wierze:rage::rage::rage::rage::rage: poniżej 1 atm.wsciekły na maxa, kolejne 10km konkretnej jazdy na luz i co 0,5 amt. płakać mi sie chciało pomysły się pokonczyly i tak mysle drugi m-c co teraz

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Nwm. jak tu wygląda ale w niektórych autach filtr oleju gra ważną rolę w utrzymaniu właściwego ciśnienia.

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
A czy tam pompa nie jest napędzana przez wałki imbusowe ?
Jesli tak to sprawdź czy się nie wyrobiły i pompa nie ma napędu odpowiedniego albo jakiś kanał jest zaje... i tez nie będzie dobrego smarowania

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
wałek taki sobie? do wymiany wraz z panewkami
I to był sygnał do sprawdzenia panewek , jak również wymiany hydrostusów . Na 99% wał do szlifu , szklanki do wymiany , demontaż obudowy filtra oleju i rozbiórka , no i pompa oleju , czy przeżyła .

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
wał mierzył szlifierz żadnedo zużycia tak powiedział to co mam szlifować ?a szklanki co myślisz że z żarło przez 50km?

pompa też wiecej nie przejechała

a co jest w obudowie filtra oleju? pytam z ciekawosci?

pompa oleju napedzana poprzez koła zębate

Ostatnia edycja:

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
jesli w obudowie filtra jest zaworek, to nie wiem w jakim jest stanie ???????????

Ostatnia edycja:

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Hmm że ten silnik się jeszcze nie rozpadł. Ten pomiar wgl. wiarygodny? Że turbo jeszcze nie zaliczyło zgona.

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
co do turbo ledwo zipie ośka ma luz ze jeszcze troche i zacznie trzeć o korpus lecz nierobie aż uporam się z ciśnieniem

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Hmm że ten silnik się jeszcze nie rozpadł.
Moja rada , sprawdź panewki . Jeśli kompozycja ma ślady jakby kropeczek , to łożyska był za gorące i odciśnięte . tam brak zamków . Następstwem tego obrócą się , bo nie siedzą sprężyście . Coś słabą wiedzę ma ten szlifierz o tych silnikach . Szkoda , że Arni Poznań nie bierze tu udziału .

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
ok rozbiore ta obudowe filtra ????? Bez tytułu.jpg

nic tu o zaworku nie wspominają ale rozbiorę

moze i o tych silnikach to wiedzy wielkiej nie ma ale mikrometrem posługiwać napewno potrafi i jeśli nic na minusie czopy nie mialy,wał prosty,panewki nowe co czego tam sie czepiać ???????? sam tak dumam??????a gołym okiem widać gładz na czopach idealna.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Moja rada , sprawdź panewki . Jeśli kompozycja ma ślady jakby kropeczek , to łożyska był za gorące i odciśnięte . tam brak zamków . Następstwem tego obrócą się , bo nie siedzą sprężyście . Coś słabą wiedzę ma ten szlifierz o tych silnikach . Szkoda , że Arni Poznań nie bierze tu udziału .
Arni woził 6 głowic od takiego silnika do szlifierza i nigdy nie było problemu z ciśnieniem oleju, z tego co mi mówił fachman od głowic w tych silnikach wałek rozrządu się wyciera bo ropa dostaje się do oleju poprzez wybite gniazda pompek i tyle. Tutaj widzę że problemy zaczęły się po wymianie panewek, może zostawił stare panewki główne wału i nimi ucieka olej

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
poniewaz jedna miala ryse ,a na korbach sa dobre

panewki wałka rozrzadu wymienione razem z wałkiem a i na wale panewki główne też nowe

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
w miejscu czujnika

szklanki przy wymianie walka także nowe ,pompa oleju zmieniona na nową i bez zmian

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Może kanał zapchany przed czujnikiem ? Zmierz na wyjściu do turbo i samej głowicy . Są jakies stuki?

Krych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytów
żadnych stuków nie ma, troche na rozgrzanym koła rozrzadu słychać, a co do sprawdzenia w innym miejscu to wszystko podawane jest kanałami turbina też

a kanały jak i cały silnik przedmuchany wzdłóż i w szerz

Do góry Bottom