• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tarcze hamulcowe nie biją bez powodu - konkurs Delphi - Dyskusja

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A wiesz mam jakieś z czasów komuny, nie do zabicia, mam ruskie gwintowniki komplet każdy zawinięty w taki tłusty papier śmierdzący nadal ostre i tną materiał az miło

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Czy ktoś może wreszcie napisać poparcie dla tezy że nie powinno się smarować tarcz. Ja osobiście używam ceramik spray z immoteka ale czasem też smaruję. Nigdy nie zdarzyło mi się żeby tarcze biły po smarowaniu piasty. Dokręcając koło warstwa tego smaru rozkłada się równomiernie i nic nie bije. Przez większą część mojej kariery zawodowej smarowałem czy sprayowałem piastę i nie miałem reklamacji na bicie tarcz. Chyba że tarcze były naprawdę marnej jakości tzn najtańsze. Często tarcze biją po 2-3 tygodniowym postoju np. na lotniskowym parkingu. Między klockiem a tarczą tworzy się gruba warstwa korozji. Z doświadczenie wiem że jak tarcza po byle deszczu pokrywa się rudą to po długim parkowaniu na pewno tarcze będą biły. Do swoich samochodów zakładam textara albo zimmermana i nie mam najmniejszego problemu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Czy ktoś może wreszcie napisać poparcie dla tezy że nie powinno się smarować tarcz. Ja osobiście używam ceramik spray z immoteka ale czasem też smaruję. Nigdy nie zdarzyło mi się żeby tarcze biły po smarowaniu piasty. Dokręcając koło warstwa tego smaru rozkłada się równomiernie i nic nie bije. Przez większą część mojej kariery zawodowej smarowałem czy sprayowałem piastę i nie miałem reklamacji na bicie tarcz. Chyba że tarcze były naprawdę marnej jakości tzn najtańsze. Często tarcze biją po 2-3 tygodniowym postoju np. na lotniskowym parkingu. Między klockiem a tarczą tworzy się gruba warstwa korozji. Z doświadczenie wiem że jak tarcza po byle deszczu pokrywa się rudą to po długim parkowaniu na pewno tarcze będą biły. Do swoich samochodów zakładam textara albo zimmermana i nie mam najmniejszego problemu.
Pierwszy raz jak zamontujesz wszystko to jest ok ale weź zdejmij koło po paru miesiącach i niech tarcz nie będzie przykręcona do piasty :) albo coś wleci pomiędzy albo smar stwardnieje i już masz nierówność, najgorszy pomysł to są pomalowane tarcze tą dziwną farbą, najczęściej tarcze ATE, miałem takie, farba się odkleiła i została na piastach a tarcze były luźne nieprzykręcone po demontażu koła no i jak mi zaczęły bić hamulce to musiałem skrobać tą cudowną farbę :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Oglądanie nie jest tu skuteczną diagnozą.
Jeśli jest uszkodzenie wewnątrz przewodu elastycznego , to zawsze zostaje bult na zewnątrz przewodu . pojedyncza szychta nie jest w stanie utrzymać ciśnienia na tyle , aby nie było zauważalnego zgrubienia . Kiedy jest niedrożny będzie również widać naprężenie , lub jego brak .

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
http://www.delphi-teamclub.pl/files/2017-04 Delphi - obsługa układu hamulcowego.pdf
Nie mogę się zgodzić z tą instrukcją, ponieważ jak mam odkręcić odpowietrznik do cofnięcia tłoka w zacisku, by płyn hamulcowy się wylał odpowietrznikiem, a nie cofnął się przewodem hamulcowym, to odbieram sobie szansę sprawdzenia drożności przewodu elastycznego i wczesnego wykrycia utraty dobrego przepływu.
Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Czasem te recepty są trochę bez sensu, pisanie że osadzona poza tolerancją tarcza się wyciera i to powoduje bicie to dziwne bo powinna się dotrzeć i skasować bicie nie sadzicie ? Przyczyną jest temperatura i materiał , trochę mi materiałoznawstwa jak i PKM wsadzali do głowy i jeszcze coś pamietam. :D:D:D:D:D

Dale

Gaduła
Punktów
11
Czasem te recepty są trochę bez sensu, pisanie że osadzona poza tolerancją tarcza się wyciera i to powoduje bicie to dziwne bo powinna się dotrzeć i skasować bicie nie sadzicie ? Przyczyną jest temperatura i materiał , trochę mi materiałoznawstwa jak i PKM wsadzali do głowy i jeszcze coś pamietam. :D:D:D:D:D

Klocki podczas jazdy znajdują się bardzo blisko tarcz (<0,15 mm). Jeśli tarcza jest zamontowana nieprawidłowo, to klocki ocierają o nią zawsze w tym samym miejscu. Powoduje to jej wycieranie i zmianę grubości po przeciwległych stronach. Dlatego nawet po nieprawidłowym montażu tarczy nie czuć żadnego bicia (tarcza ma taką samą grubość na całej powierzchni). Bicie pojawia się dopiero po jakimś czasie.

Załączniki

• 422017135118.jpg
    422017135118.jpg
    185,4 KB · Wyświetleń: 10

Dale

Gaduła
Punktów
11
Używamy tej samej checklisty (tylko bez wymazanego logo producenta ;) )

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Ciekawe, nie widziałem tego wcześniej. Są jeszcze inne?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Ja drukuje papierek mówię co robionę co kupione będzie i za ile ,klient wybiera opcję i płaci.Skuchy nie miałem przez 12 lat w UK jeszcze czyli wszystko ok
Witam.
Jeśli podajesz, że maksymalne bicie tarczy jest od 0,06 mm do 0,09 mm, to należałoby dodać w jakie dni maksymalne bicie tarczy jest 0,06 mm, a w jakie dni maksymalne bicie tarczy jest 0,09 mm. Albo może do południa i po południu. Ja bym to zmienił tylko do 0,06 mm, byłoby bardziej technicznie.
Pozdrawiam

Do góry Bottom