• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tarcze hamulcowe nie biją bez powodu - konkurs Delphi

maciej86

Gaduła
Punktów
7
To i ja wrzucę swój filmik instruktażowy do konkursu :)

Dale

Gaduła
Punktów
11
Bardzo dobrze wykonana naprawa układu hamulcowego, co do krytyki ( bo taka musi być ) to wymieniłbym też linki hamulca ręcznego ( sparciałe osłony ) co przy nowych zaciskach może być powodem blokowania hamulca ręcznego po zwolnieniu.
Na filmie jest mowa o właściwym doborze części ,a na filmie są pokazane klocki i tarcze nie to tego auta( ale to szczegół - wazelina musi być )
Tak powinno się to robić

Dziękuję za komentarz.

Plus za spostrzegawczość :) W tym samym czasie naprawialiśmy też hamulce w Vectrze C :p
Jeśli chodzi o linki, to faktycznie korciło, żeby wymienić je na nowe. Niestety w realnym świecie często coś nas ogranicza np. budżet lub czas. W każdym razie zostały sprawdzone i działają bez zastrzeżeń.
PS "Nowy zacisk" to tak naprawdę egzemplarz z początku filmu, tylko po kuracji odmładzającej, podobnie jarzmo.
PPS W związku z tym, że termin zgłoszeń jeszcze nie upłynął, po obejrzeniu filmu wprowadziłem drobne poprawki w jego strukturze (poprawiłem literówki, przejęzyczenia i przywróciłem część materiału, którą niepotrzebnie usunąłem podczas montowania pierwszej wersji, skracając na to konto inne ujęcia).

Proszę moderatora o zaktualizowanie mojego pierwszego posta, (zmianę odnośnika do filmu) ponieważ nie mam możliwości jego edycji.

Ostatnia edycja:

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Po pierwsze nie zapoznano się z instrukcją dostarczona wraz z częściami.
Kolejne to brak widoczny na filmie podłożenia samochodu podnośnikiem w odpowiednich miejscach przewidzianych przez producenta a następnie zabezpieczanie kobyłką.
Brak sprawdzenia stanu łożyska.
Kolejne po ściągnięciu koła jest brak oceny zużycia elementów hamulców oraz i weryfikacji. Brak oceny stanu tłoczka hamulcowego oraz osłony w razie stwierdzenia złego stanu technicznego wymienić na nowy.
Zużyte elementy powinny zostać zmierzona aby ułatwić dobór nowych części.
Cofanie tłoczka powinno się odbyć za pomocą specjalnego urządzania przeznaczonego do tego np.; https://www.google.pl/search?q=cofania+tłoczków&client=opera&hs=Gzw&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjr25OEzMrTAhWDNJoKHVLcDtYQ_AUICigB&biw=1280&bih=661
Przed cofaniem tłoczka hamulcowego powinien zostać odkręcony odpowietrznik hamulcowy. Wszystkie śruby powinny być dokręcone odpowiednim momentem momentem.
Nie został sprawdzony stan poziomu płynu hamulcowego.
Kolejnym brakiem to napompowanie hamulców przez naciśnięciu kilkukrotne pedału hamulca. A na koniec to jazda testowa sprawdzająca działa układu hamulcowego.

Punktów
0
Miasto
Wrocław
Na filmie niema czynności od których powinniśmy zacząć: Zaczynamy od podniesienia samochodu w miejscu do tego przeznaczonym. Następnie po podniesieniu zabezpieczamy samochód jakaś podstawą, kobyłka. I sprawdzamy stań łożyska oraz zawieszenia przez odpowiednie „szarpanie” kołem. Powinniśmy także sprawdzić jakos płynu hamulcowego sprawdzając jego higroskopijność w razie potrzeby także wymienić. Następnie ściągamy koło. Po ściągnięciu koła weryfikujemy elementy które są konieczne do wymiany. I dokonujemy pomiar w celu ułatwiania doboru części. Po otrzymaniu części zapoznajemy się z instrukcją dostarczona wraz z nimi. Następnie powinien zostać sprawdzony stan przewodów giętkich i sztywnych. Po ściągnięciu zacisku sprawdzamy stan tłoczka hamulcowego oraz osłony. W przypadku stwierdzenia złego stanu technicznego tych elementów wymienić. Następnie cofanie tłoczka hamulcowego odbywa się urządzaniem do tego przeznaczonym. Przy cofaniu tłoczka powinno się odkręcić odpowietrznik w celu wyciśnięcia płynu. Stary płyn powinien zostać zutylizowany. Następnie zacisk hamulcowy powinien zostać podwieszony. Nie można zostawić wisieć na przewodzie hamulcowym. Po ściągnięciu koła koła piasta powinna zostać oczyszczona dokładnie. Nowa tarcza hamulcowa powinna zostać umyta zmywaczem do hamulców aby zmyć ochrona warstwę. Po zamontowaniu tarczy dokręcamy ja odpowiednim momentem i sprawdzamy bicie czujnikiem zegarowym. Dopuszczalny zakres określany jest przez producenta. Następnie przed montażem jarzma dokładnie czyścimy miejsca styku z klockami hamulcowymi. Sprawdzamy działanie prowadnic zacisku oraz ich osłon. Prowadnice smarujemy odpowiednim smarem do hamulców. Po montażu jarzma smarem miejsca styku z klockami hamulcowym także smarem do hamulców. Następnie montujemy odpowiednio klocki, zacisk hamulcowy. Każda śrubę dokręcamy odpowiem momentem określonym przez producenta. Po złożeniu wszystkiego sprawdzamy poziom płynu hamulcowego w razi potrzeby uzupełniamy jego stan. Następnie pompujemy pedał hamulca aż pedał roboczy hamulca stwardnieje. Po wszystkim wykonujemy test drogowy
Oraz należy pamiętać że tarcze wymiany razem z klockami hamulcowymi.

Delphi

OFICJALNY PROFIL
DELPHI.COM
Punktów
6
Rozwiązanie konkursu

Zgodnie z naszym zamierzeniem konkurs wywołał dyskusję na forum. Wypowiedzi były dosyć zróżnicowane. Jedni twierdzili, że temat nieistotny bo wymieniają tarcze i klocki nie zagłębiając się zbytnio w temat, dla innych była to chwila refleksji i zastanowienia a inni pokazali jak to się powinno robić właściwie.

Mamy nadzieję, że dzięki tej akcji przynajmniej kilka osób zrewiduje swoje podejście do tej popularnej czynności serwisowej.

Kilku uczestników forum nakręciło własne filmy z instrukcją wymiany tarcz i klocków hamulcowych. Użytkownicy Josep, Dale i Igltokz zaprezentowało poziom wymiany na najwyższym poziomie.

Zwycięzcą konkursu na najlepszy film instruktażowy został użytkownik Dale. Na filmie pokazano, w sposób szczegółowy, jak należy dokonywać obsługi układu hamulcowego.

Należy podkreślić fakt, że autorzy filmów nie skoncentrowali się tylko i wyłącznie na wymianie ale podkreślili konieczność wykonania dodatkowych czynności, takich jak:

· Właściwe przyjęcie pojazdu do naprawy i jego zabezpieczenie
· Kontrola zawieszenia i stanu kół
· Przekazanie właściwej informacji klientowi po zakończeniu naprawy.

Na filmach widać jak ważny jest pomiar bicia tarcz hamulcowych po montażu. Dzięki temu możliwe jest wykrycie potencjalnego wpływu uszkodzeń łożyska, piasty, tarczy czy błędu montażowego wpływającego na poprawność naprawy. Mogą one służyć jako instruktaż dla innych jak należy przeprowadzać właściwą naprawę.

Zwycięzca konkursu otrzyma w nagrodę tester diagnostyczny Delphi DS150E wraz z rocznym oprogramowaniem Car MAX.

Druga część konkursu polegała na ocenie wykonania naprawy wykonanej przez użytkowników popularnego serwisu internetowego i opisaniu popełnionych przez nich błędów. Doceniając trud i poświęcenie użytkowników postanowiliśmy przekazać nagrody w postaci miernika bicia tarcz poniższym uczestnikom:

Igltokz, Białoczarny, motocykle_123, Mechanik_123, Seba1916, Bananek, riko, marcink550, Markuz, Josep.

Zwycięzców proszę o podanie adresu wysyłki nagród poprzez prywatną wiadomość na forum.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Dziękuję bardzo za docenienie mojej pracy :) gratulacje dla zwycięzcy i wszystkich wyróżnionych :D

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Dziękuje , teraz już będę miał czym mierzyć bicie.
Pytanie - jak wysłać prywatną wiadomość z forum ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
gratulacje Panowie i ja wrzucam filmik ale nie ze względu na konkurs, tylko co o tym myślę i jak sobie radzę.
Bicie to mogę sobie sprawdzić na kompensacie na swojej stacji na rolkach.

czekałem właściwie jak zakończy się ten konkurs...;)

Dale

Gaduła
Punktów
11
Dziękuję za docenienie mojego materiału i gratuluję innym zwycięzcom. Szczególne słowa uznania kieruję do firmy Delphi za pomysł i organizację konkursu. To ciekawa inicjatywa, która poprzez jej edukacyjny charakter powinna przynieść korzyści każdej ze stron: firmie Delphi, mechanikom, i klientom końcowym. Mam nadzieję, że to nie ostatni konkurs tego typu :)

malymaciej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
bedzie mozliwosc wznowienia konkursu na podobnych zasadach? Ja sam dzialam u mnie w warsztacie na delphi, ale nie widzialem wczesniej info o konkursie.
Gratulacje wybranym w takim razie.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Nagroda dotarła jeszcze raz Dzięki :)

Do góry Bottom