• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Temperatura płynu

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Witam, zauważyłem problem z temperaturą płynu chłodniczego. Problem dotyczy silnika N42B20, około rok temu zaciął mi się termostat i go wymieniłem, po tym zabiegu zrobiłem 10tys przebiegu głównie po mieście i na krótkich dystansach, ale problemu nie było temperatura ciągle w pionie, problem zaczyna się przy prędkościach około 100km/h temperatura spada do około 70 stopni a jak zwolnię do około 50/60km/h to znowu wraca do normy. W lecie nie było tak to widoczne, ale jak temperatura spada do blisko 0 lub poniżej zera to zauważalnie spada ta temperatura płynu. Czy to może być wina zbyt wcześnie otwartego termostatu? Dodatkowo zauważyłem, że bardzo wcześnie samochód przełącza się na LPG, ale może być to wina zbyt nisko zadanej temperatury przełączania. Niby przy około 90/95 stopniach powinno się otworzyć i schłodzić płyn, ale dzieje się to dość widocznie we wszystkich innych samochodach jakie miałem zazwyczaj temperatura była w pionie. Co o tym sądzicie, wrzucić jakiś inny termostat w ramach testu czy jeździć i obserwować póki nic się specjalnie nie dzieje.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Termostat, albo coś co pod drodze z ECU nim steruje.

Wiesz co Ci powiem? Jak masz ogrzewanie w zimie i Ci to nie przeszkadza. To nawet lepiej, jak ten termostat Ci się wcześniej otwiera, jeszcze jak masz LPG. Przynajmniej go nie przegrzejesz.

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Termostat jest mechaniczny nie ma elektroniki, wcześniej miałem z wtyczką, ale on był od innego modelu auta bo ja nie mam wtyczki aby wpiąć w termostat. W ziemie mam ogrzewanie oraz nie zauważyłem żadnych problemów oprócz tego właśnie, że zbyt szybko się przełącza na gaz i ta temperatura przy wyższych prędkościach nie dobija do 90 stopni. Wcześniej na starym termostacie znowu był problem, że nie chciał się przełączać na LPG, trzeba było zrobić z 5km aż przeskoczył.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Termostat. Ile razy dawałem więcej kasy za "markowe" części a okazywały się wadliwe. Serio kup se dwa najtańsze w cenie jednego markowego

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Manual. Kupię termostat używany jakiś i wstawię na chwilę do auta, jeśli problem się rozwiąże to zainwestuje w nowy. Wydaje mi się, że innej opcji nie ma aby coś innego niż termostat padło.

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Nie sprawdzałem tego w sterowniku jeszcze, ale przypomniałem sobie, że przy okazji uszczelniania odmy urwałem sobie kabelek od czujnika temperatury, ale nie pamiętam już czy to był oleju czy płynu i go przedłużyłem odrobinę grubszym kablem bo taki miałem pod ręką. Teraz się zastanawiam czy nie zmieniła się rezystancja.

Do góry Bottom