• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran 2.0 TDI AZV 136KM uszkodzone uszczelniacze pompowtryskiwaczy, problemy po wymianie uszczelnia

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Jak szkoda każdego grosza , to nie stać was na utrzymanie takiego auta i pewnie auto kupione za kredyt , a jeżeli się szczędzi kasę na to żeby auto dobrze jeździło to nic z tego nie będzie a w końcowym rachunku wyjdzie was wszystko drożej niż by ktoś to naprawił

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Załóż prosty korbowód nowe panewki korbowodowe przeplanuj głowice nowa uszczelka i myślę że będzie ok. Przy okazji sprawdziłbym ołówek w pompie oleju co by za moment się znowu nie zdziwić. Wtrysków bym nie ruszał a jak wyglądały ich gniazda w głowicy?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Zejdźcie na ziemię problem powstał po wymianie uszczelniaczy wtrysków , i w nich będzie problem

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Zejdźcie na ziemię problem powstał po wymianie uszczelniaczy wtrysków , i w nich będzie problem
Z tego co jest napisane w pierwszym poście to najpierw się rozbiegał a po tym chłopak zmieniał oringi. Chyba że źle czytam.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ktos musial go poleczyc i wypchnac:) Tak sobie mysle ze takie "przypadki" nie zdarzaja sie przypadkiem:) I te nieszczesne pompki, to ja juz wole delphi i jego sportowe wtryski:)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Jak dla mnie to tak :) jak by był krzywy to cały czas byłby problem a tu ustępuje po rozgrzaniu czyli trochę to nie pasuje , a najbardziej gryzący dym jest ze spalonej ropy , w tym przypadku dużej ilości

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Koksiu nie obraź się na mnie ale jeszcze musisz trochę doświadczenia zdobyć w temacie diesla. Według mojego nieskromnie powiem 20 letniego doświadczenia najbardziej biały i gryzący dym powstaje z niespalonej ropy. A to że na ciepłym jego praca się wyrównuje spowodowane jest sporym wzrostem temperatury w komorze spalania co ułatwia zapłon ON.:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
No mozliwe, ale jak mu sie rozbiegało auto to te korby jednak zla slawe maja:) Dziwne tez ze pompki nagle zaczynaja smigac po nagrzaniu. Wydaje mi sie tez ze dymienie ustepowalo by stopniowo ale tego chyba wlasciciel turana nie napisal:) Niedlugo dowiemy sie co i jak, sekcja zwlok juz niebawem:)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Mikrobi sam piszesz o niespalonej ropie więc czemu twierdzisz że uszkodziło korbe ? To ze dostał 6 tys obrotow to jest ten powód dla ciebie ?

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Korbe uszkodziła za duża ilość oleju z ropą zaciągnięta przez turbinę z odmy silnika. Tak samo by się stało jakbyś na pracującym silniku podawał cały czas plaka w dużej ilości do dolotu też by się rozbiegał i skrzywił korbowód.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Wiem dlaczego dostał dużych obrotow , i wiem ze tak samo jest na plaaku , ale by musiał długo tak pracować a wydaje mi się ze w tym aucie jakoś długo tak nie chodziło , a przez rope która byla w oleju zajechało pompki i dlatego wtryski uszkodziło

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Jakbyś mu sypnął strzykawką ze 10-30 ml plaka do kolektora też by trwało to parę sekund i korba by usiadła na tym na którym by najwięcej łyknął i nie mógł sprężyć.

Dobra trza iść spać bo późna pora chociaż jutro wolne bo dopadła mnie grypa.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Mimo wszystko pozostaje przy tym że siedzą wtryski , dlatego poczekajmy na diagnozę

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Nie no diagnoza już jest przecież wstawił zdjęcie skrzywionego korbowodu.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
To że wymieni korby nie oznacza że problem kopcenia zniknie :) i ze minie go robota wtrysków

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom