• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trafic 1.9 dci

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Panowie, problem z trafikiem, a mianowicie ukrecil się wał korbowy, klient przywiózł dwa auta, trafica i lagune II z tymi samymi silnikami, no i oczywiście przekladka z laguny do busa.
Problem polega na tym, że auto nie odpala, w silniku przed włożeniem do auta wymieniłem koło zamachowe bo były inne, sprzęgło na nowe, nowy rozrząd, wyczyszczony został kolektor ssący wraz z egr-em itp.
Wtryski, listwe i pompę zostawilem z laguny, po wlozeniu auto pali tylko na placka.
Okazało się, że pompka wstępna paliwa padnięta (dziwne bo auto jeździło do czasu ukręcenia walu bez zarzutu)
Nowa pompa i auto dalej nie odpala, pompa wysokiego cisnienia rozni się trochę od tej z trafica, więc przełożyłem pompę, listwe i wtryski z trafica, ale to nic nie pomogło, cały czas wywala błąd : zbyt duży spadek cisnienia w rampie.
Wymieniłem czujnik cisnienia paliwa, ale dalej nic, oddałem wtryski do sprawdzenia i są w porządku.
W całej sytuacji dziwne jest to, że gdy podczas kręcenia rozrusznikiem odłaczę czujnik cisnienia paliwa i go od razu podlacze to auto odpala, ale wtryski klepią jak pojebane, a za autem w huj czarnego dymu i tak pochodzi 5sekund i gaśnie.
Ciągle jest tylko błąd cisnienia w rampie.
Instalacja przekopana, paliwo do wtryskiwaczy dochodzi i ciśnienie na oko jest okej, a na kompie 75bar
Co jeszcze mogę sprawdzić? Do czego się doczepic ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Nie sa zamienione jakieś przewody paliwowe? Jak odpali na plaka to chodzi ok czy tylko jak pali plaka?

zev78

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Z opisu wynika że masz wtrysk nie w tym momencie co trzeba. Jest synchronizacja na rozrządzie? Czujnik położenia wału ok?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Na kompie pokazuje mu 75bar paliwa...

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Pali tylko na plaka, jak odejme to gaśnie.
Przewody paliwowe sprawdzone i na pewno są dobrze podłaczone.

Tak, laguna wjechała o własnych siłach na podnosnik

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Pompe paliwowa miałeś sprawdzana na stole?

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Myślałem o wtrysku w złym momencie i sprawdziłem to.
Jak robiłem rozrząd to na szybko znaki markerem i już, ale przy wymianie pompy, rozrząd poskladalem na blokadach.
Błędów z synchronizacją nie ma

Pompa paliwowa w lagunie jak i w traficu przed ukręcemiem wału działala bez zarzutu, więc ją wykluczam

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja przy takich cyrkach dla świętego spokoju zawiozlbym do sprawdzenia.

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
A czy czujnik położenia wałka rozrządu może mieć coś wspolnego z tą sytuacją ?
Oznaczenie silnika jest to samo i czujnika położenia wałka nie wymieniłem

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Porównaj numery czujnika z laguny z tym z trafica to będziesz wiedział.

Jak pali plaka to jakie masz ciśnienie na listwie cr?

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
I jeszcze jedna sprawa.
Laguna czujnik położenia wału ma przykręcony do skrzyni biegów, podobnie jak meganka na samej górze przy głowicy, a trafic ten czujnik ma go w innym miejscu przy skrzyni.
Tylko, że ten czujnik czyta z koła zamachowego, które zmieniłem na te z trafica i nie ma możliwości przykrecenia koła w złej pozycji.
Tego też się nie czepiać ?

Porównaj numery czujnika z laguny z tym z trafica to będziesz wiedział.

Jak pali plaka to jakie masz ciśnienie na listwie cr?
Ciśnienie na listwie cr nie zmienia się, cały czas jest 75-78 bar

Tylko o co chodzi z tym, że jak odłacze czujnik cisnienia i go podłączę to auto odpala, wtryski klepią i kopci na czarno ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
A na kole nie ma czasem dłuższego zęba określającego gmp?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
No to jak czujnik masz w miejscu gdzie ma laguna a kolo masz od trafica to...

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Nie, koło jest od trafica i skrzynia biegów do której jest przykręcony czujnik też, wiec tutaj chyba jest okej, tym bardziej, że nie ma błędu synchronizacji.

A co powiesz o tym czujniku cisnienia, że po odłączeniu i podłaczeniu auto odpala

.... dupa, ale czemu nie ma błędu czujnika?
To raczej nie jest wina czujnika, bardziej czepiałbym się ukladu poliwowego, tylko nadal nie wiem dlaczego pokazuje tak niskie cisnienie w rampie ?
Zadane jest 300bar, a czujnik na 100% sprawny, tym bardziej, że już trzy podmienialem, dwie uzywki i jeden nowy

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
To raczej nie jest wina czujnika, bardziej czepiałbym się ukladu poliwowego, tylko nadal nie wiem dlaczego pokazuje tak niskie cisnienie w rampie ?
Zadane jest 300bar, a czujnik na 100% sprawny, tym bardziej, że już trzy podmienialem, dwie uzywki i jeden nowy
masz racje, kontynuowałem wypowiedź kolegi Jarzi. też bym się skupił na mały ciśnieniu.

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
masz racje, kontynuowałem wypowiedź kolegi Jarzi. też bym się skupił na mały ciśnieniu.
Ale czy jest możliwość, żeby diesel odpalił przy cisnieniu równym 75 bar ?
Chodzi mi o ten moment jak odlacze i podlacze czujnik...
Chyba, że po odlaczeniu czujnika cisnienie jakimś cudem rosnie, ale to raczej nie mozliwe.
Już sam nie wiem, siedzę trzeci dzie przy tym aucie i wydaje mi się, że przerobilem wszystkie mozliwe opcje a i tak jest lipa

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
z własnego doświadczenia wiem, że po sprawdzeniu wszystkiego co wydaje się logiczne, trzeba wrócić do początku i wziąść pod uwage to co wydaje się niemożliwe. warto czasem sprawdzić jeszcze raz to co było sprawdzone i na spokojnie pomyśleć.

Do góry Bottom