• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trafic 2001 1.9 DCI paliwo jest, ale nie odpala

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
WItajcie. Panowie sprawa taka, EGR zamknięty, pompa paliwa w zbiorniku działa, filtr paliwa drożny, ciśnienie na szynie w trakcie kręcenia 240bar i więcej, zaworek w pompie podmieniany, przepływomierz nowy, błędy początkowo to błąd zgodności wałków rozrządu, ale błąd się usunął i nie pojawił się ponownie, silnik odpalił na plaku, chwilę pracował na paliwie, ale obroty po chwili spadały do momentu aż zgasł. Finalnie błędów brak, silnik kręci jak szalony, ale nie odpala.
Klapy gaszącej niema.
Co jeszcze sprawdzić?

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Rozrząd ,ew wtryski czy nie leją na przelewy.Synchronizacja jest ? 240bar ,wydaje się że to trochę za mało ,myślę że gdyby było 280 ,powinno być ok.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Jutro będę go sprawdzał przez ddt, będę wiedział więcej.
Zdjąłem przelewy z wtryskiwaczy, kręciłem rozrusznikiem, jakaś minimalna ilość paliwa się pojawiła, ale nie wiem czy to coś powie.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Nie jest to wina klina, samochód odpalił, po dłuższym potrzymaniu na plaku zaciągnął paliwo i już sam pracował. Była nieszczelnosc na przelewie, myślałem że przez noc potrafi się paliwo cofnąć. Po wymianie wężyka już cały czas odpalał, ale po nocy już nie odpalił.
Na komputerze pokazuje że walki są zsynchronizowane, ciśnienie paliwa przy kręcenia rozrusznikiem to nawet 300bar i więcej.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Bo było, wszędzie gdzie popuściłem tam paliwo się lało, a ciśnienie na szynie rosło.
Musiałem go wczoraj z 10 sekund trzymać na plaku żeby zaczął reagować na pedał gazu, później już cały czas wszystko działało. Dzisiaj rano znowu to samo

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Napisałes wcześniej ,ze pompuje tylko 240bar ,odpowiedziałem ci ,że to za mało i to prawda ,ale dziwne jest to że jeśli twierdzisz ,ze auto się zapowietrza, gdyby tak było ,to nie uzyskał byś nawet tych 240bar.

Ostatnia edycja:

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Silnik to f9q, nie sprawdzałem wtryskiwaczy.
Ile musi mieć na szynie żeby wtryskiwacze się otworzyły?

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Przynajmniej 280 ,sprawdź wtryskiwacze kolego ,bo jak masz podczas próby startu 240 bar ,znaczy że ciśnienie jako takie jest ,wtrysk ,któryś może dawać na przelew.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
W momencie jak już miałem go palącego, ciśnienie w trakcie kręcenia rozrusznikiem było nawet ponad 300
Czyli teraz zdjąć przelewy i sprawdzać w trakcie kręcenia rozrusznikiem z którego paliwo leci?

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Możesz ,aczkolwiek proponował bym (jeśli masz taką możliwość) podmianke wszystkich i sprawdzenie czy problem zniknął ,dopiero potem znalezienie tego winnego wtrysku ,ale jak wolisz obydwie opcje są ok

Do góry Bottom